Pure Fishing - Abu dealer trip (deel 1)

PURE FISHING - ABU DEALER TRIP 2004 (deel 1)

Door Dennis van der Noot

Het telefoontje kwam totaal onverwacht. Of ik namens Total Fishing zin had om mee te gaan met de ABU dealer trip van PURE FISHING naar Zweden. Daar zou dan, samen met enkele personen van Pure Fishing en een aantal Nederlandse hengelsportwinkeliers gevist worden op snoek nabij Getno Gard, op zalm en/of zeeforel op de Morrum en op regenboogforel op een put & take meer nabij Harasjomala.

Tevens was er een bezoek gepland aan het Laxenshus (zalmenhuis) in het plaatsje Morrum en de ABU fabriek in Svangsta. Dat we dan ook in het ABU museum zouden gaan kijken en wat hengelsportartikellen konden gaan kopen in de PURE FISHING ABU Outletstore was een bonus.

                       


U snapt wel dat dit als muziek in mijn oren klonk en ik wist dan ook niet hoe snel ik mijn vriendin moest overtuigen dat dit een buitenkansje was. Ook mijn werkgever wist ik over te halen om mij een aantal dagen vrij te geven ondanks het feit dat ik net terug was van een weekje visvakantie in Denemarken. Alle lichten stonden op groen en dus hup…… naar Zweden. Hier volgt dat verslag.

Zondag 16 mei

S’ ochtends om een uur of 7 komen we allemaal samen in een wegrestaurant ter hoogte van Enschede. Jan van de Bovenkamp van Pure Fishing en Jaap Putses van P&S Visreizen uit Haarlem hebben de organisatie op hun schouders genomen en heten dan ook iedereen van harte welkom. Bij een kop koffie en een broodje kaas maken we kennis met de gehele groep te weten; Gerard Kerdijk – Pro staff Pure Fishing, Gert den Hollander van hengelsportcentrum Nijkerk, Paul Keizers van Kruidenier hengelsport te Haaksbergen, Edwin Wouters van Hengelsportcentrum Purmerend, Pieter Hoogendijk van Catch hengelsport te Heerhugowaard en ik moet mijzelf ook niet vergeten, Dennis van der Noot voor Total Fishing.

Na de koffie en de broodjes maken we ons klaar voor de autoreis die komen gaat. We starten de motoren en gezamenlijk rijden we door Duitsland en pakken en passant nog even 3 file’s mee richting Putgarden. Het mag de pret niet drukken zodat we iets later dan gepland de ferry naar Rodbyhavn richting Denemarken nemen. Vanaf het moment dat je in een Scandinavisch land de snelweg opdraait, lijkt het wel of de ruimte hier oneindig is, geen file’s en geen haast, wat een heerlijk tempo houden deze mensen erop na. Het verloop van de reis door Denemarken en Zweden gaat dan ook zeer voorspoedig zodat we tegen een uur of 8 ’s avonds het viskamp van Getno Gard oprijden.

                       


Jaap Putses van P&S visreizen is hier verleden jaar ook al geweest en heeft toen het hele complex van dit viskamp bekeken. Met die informatie heeft hij dan ook een vakantiehuis weten te regelen die onze uitvalsbasis zal vormen gedurende deze trip. Het huis is van alle gemakken voorzien en in de kelder is er zelfs een sauna aanwezig. Deze luxe komt later in de week nog wel van pas. Allereerst pakken we onze spullen uit en gaan dan gezamenlijk naar het restaurant van het viskamp. Hier genieten we van de Zweedse keuken, praten wat met de eigenaar van Getno Gard en spreken de te volgen tactiek voor morgen, onze eerste visdag, op snoek door met de plaatselijke visgids.

Maandag 17 mei

De wekker gaat om half zeven en op de overloop hoor ik al het gestommel van mensen die iets eerder wakker zijn geworden. Bijna iedereen heeft een slechte nachtrust achter de rug. De inspanning van de autorit in combinatie met de spanning van de aankomende visdag heeft vele personen een onrustige nacht bezorgd. Ook ik ben ’s nachts drie keer wakker geweest.

Bij het ontbijt blijkt al snel dat deze groep het heel goed met elkaar kan vinden. Er worden onderling veel geintjes gemaakt en terwijl Jaap links en rechts de omeletten op tafel serveert word er al met een scheef oog in de viskoffer van ondergetekende gekeken en vooral hard gelachen. “Moeten we met zulk groot kunstaas op snoek vissen?”, wordt er geroepen en natuurlijk geef ik de niet roofvissers in deze groep uitleg over hoe je met dit kunstaas moet vissen. Er kan getrold of geworpen worden en ik leg nog eens uit dat het wel heel gek moet lopen als je niet met dit kunstaas je eigen een slag in de rondte kan vangen. De verwachtingen lopen hoog op.

                       


“Eerste indruk van het prachtige viswater in Getno Gard”

De steiger waar de 4 aluminium Linder visboten klaarliggen, ligt er keurig bij. Er zijn simpele dieptemeters op de boot aanwezig die voor deze visserij meer dan voldoende zijn. De armada van de 4 boten gaan klokslag negen uur het grote water van Getno Gard op. We varen van het viskamp weg en doorkruisen het merengebied. De omgeving is van een adembenemende schoonheid. Wat een ruimte en wat een rust. Boven ons zweven twee visarenden die klaarblijkelijk op een eiland verderop een nest hebben. Het water is redelijk helder en heeft een lichte theekleur, zoals je ook wel in het Nederlandse veengebied aantreft. Wat ook opvalt zijn de vele rotspartijen die her en der uit het water steken. Linke boel voor de buitenboordmotor, dat word dus rustig varen vandaag. De totale oppervlakte aan water beslaat hier zo’n 155 vierkante kilometer. Hier kunnen wij ons wel een dagje vermaken met acht man.

De eerste vis wordt binnen het kwartier gevangen door Gert en blijkt een mooie gezonde snoek van 75 centimeter te zijn. U moet weten dat Gert een echte witvisser is, en dit is zijn allereerste snoek ooit. Het begin is in ieder geval goed. De groep zwerft nu uit over het merengebied en past verschillende technieken toe om de snoek aan de man te komen. Er wordt getrold, gegooid en gevertikaald maar geen van de toegepaste technieken springen er echt uit totdat Paul en Gert, samen in 1 boot, met hun kunstaas over en tegen de onderwater staande rotsen gaan slepen met hun kunstaas. Door met pluggen met een grote zwemlip de rotsen onderwater te toucheren krijgen ze geregeld een aanbeet en tegen de middag hebben ze al acht vissen in de boot gehad.

                       


Deze techniek wordt dan door iedereen overgenomen en dan beginnen wij allemaal onze visjes te vangen. Op het eind van de dag zijn er zo’n 38 snoeken, 1 baars en 1 snoekbaars gevangen. Dat valt helemaal niet tegen gezien het feit dat we maar 1 dag hebben om in dit gebied te vissen. Wat wel tegenvalt, zijn de formaten van gevangen vissen. De gemiddelde lengte van de snoek is zo’n centimeter of 50. Er worden door een paar aanwezige Duitsers nog wel 2 mooie metersnoeken gevangen maar die worden gelijk gepromoveerd tot barbequevoer. Er wordt hier veel door Duitsers en Polen gevist die volgens gebruik in eigen land, en volgens gebruik in Zweden, de meeste gevangen vissen meenemen voor de pan. Of je het hiermee eens bent of niet, maakt niet uit, het gebeurt toch. Dit merengebied heeft evengoed een positief gevoel achtergelaten bij ons.

Dinsdag 18 mei

Vandaag staat een bezoek aan de ABU fabriek en aan het ABU museum gepland en daarna vissen op zalm en zeeforel in de Morrum. De fabriek en het museum zijn gevestigd in Svangsta even ten noorden van Karlshamn en gelegen aan rivier de Morrum. Als we aankomen worden we vriendelijk ontvangen door Bjorn Everman de marketing manager van Pure Fishing en al vele jaren werkzaam bij ABU. Hij zal ons een rondleiding gaan geven door het gehele complex.

                       


Voor we van start gaan vertelt hij ons eerst over de producten die hier gemaakt worden en de filosofie hierachter. Deze producten zijn de wereldberoemde Ambassadeur reels en de filosofie van ABU is dat perfectie en kwaliteit hoog in het vaandel moet staan. Er wordt dus alleen hoogwaardig messing en aluminium gebruikt en het hele proces van stansen, slijpen, boren, graveren en polijsten wordt met een maximale afwijking van 0,008mm gedaan. Bjorn vertelt ons ook dat er 150 verschillende soorten Ambassadeur reels bestaan.

Op onze vraag waarom er zoveel rechtshandige en niet zoveel linkshandige reels worden gemaakt begint hij te lachen. In nagenoeg heel de wereld, vertelt hij, met uitzondering van een paar Europese landen word van kindsaf aan geleerd om met een rechtshandige reel te vissen. Er is dus nagenoeg geen markt voor linkshandige reels. Dat er een paar Nederlanders, Duitsers en Italianen een linkshandige reel handiger vinden betekend niet dat de rest van de wereld dat ook vind. Pas als er een grotere markt voor linkshandige reels is zullen er meer gemaakt worden.

                       


Hij vertelt ook dat bijna alle onderdelen van deze reels ter plekke worden gefabriceerd en alleen de schroefjes en de onderdelen van kunststof ergens anders vandaan komen. Dat ABU nog kan concurreren met de andere fabrikanten van reels, die over de gehele wereld in de lage lonen landen hun producten maken, mag een klein wonder heten. Juist omdat er een hoogwaardig product aan het einde van de band afrold (8 a 900.000 reels per jaar) geeft ABU de status die het al vele jaren verdiend. De status van producent van topreels voor de sportvisserij.

Als we van de fabriek naar het museum lopen, wat hoogstens tweehonderd meter verderop gelegen is, verteld Bjorn ons alvast dat we in het museum kennis gaan maken met de man die het langst bij ABU in actieve dienst is en werkelijk alles van ABU afweet. Zijn naam is Henning Karlsson, 81 jaar en vanaf zijn dertiende in dienst bij ABU. De laatste 14 jaar brengt hij door in dit bijzondere museum en verteld met trots over alle onderdelen en machines die in dit museum nog steeds operationeel zijn. Dit zijn de machine’s die gebruikt werden voor het maken van zakhorloges en taximeters.

                       


“Hier worden topproducten voor de sportvisser in elkaar gezet”

Eind 19e eeuw werd de basis gelegd voor het maken van deze precicieinstrumenten door H. Hammarlund en in 1921 begon C. Borgstrom met de eigenlijke ABU fabriek op de plek waar nu het museum staat. Toen tijdens de oorlogsjaren de vraag naar zakhorloges en taximeters drastisch terugliep werd er gezocht naar een vervangend product om toch de fabriek draaiende te houden. In de buurt van de fabriek waren toen ook al veel vissers aanwezig die zalmen en forellen probeerde te vangen in de Morrum. De link werd snel gelegd en de reel werd ontworpen en ontwikkeld. (wordt vervolgd)


 

ANDEREN LAZEN OOK