Praktijktips van Jan van Schendel (8)
19 Aanslaan
Het aanslaan van vis op zich is simpel, maar dan ligt die vis nog lang niet in het leefnet. Allereerst moet het gebeuren op een rustige manier en op het juiste moment.
Nooit te hard aanslaan! Ik heb zo al vele onderlijntjes zien breken. Precies hard genoeg om de haak goed te kunnen zetten.
Dan het afsteken van de hengel. Je kunt dit lang niet altijd recht naar achteren doen. Ik zou bijna zeggen, vooral niet in Nederland met zijn vele fietspaden pal langs heel veel viswateren. Op zich allemaal niet zo’n probleem, je zult alleen wat meer zijwaarts moeten afsteken en dat is meestal best te doen.
Hoe je ook de hengel naar achteren brengt als je een vis aan de haak hebt, er moet altijd spanning zijn op de lijn. Als die spanning er niet is dan zal dat precies het moment zijn dat je een gehaakte vis verspeelt. Vooral op het moment van afsteken zie ik dit zo vaak fout gaan. Zo zonde gewoon.
Overdenk daarom vooraf altijd even goed de vissituatie van de dag. Je ziet dan de potentiële afsteek-problemen en kan erover nadenken hoe een en ander te voorkomen.
20 Basterdsuiker
Dit is nu typisch zo’n dingetje waarover je nooit iets leest en zelden iets hoort in de wedstrijdvisserij. En toch kan het een heel belangrijk hulpmiddel zijn om lokaas en misschien nog wel veel vaker een grondsoort, wat meer bindend te maken en het tegelijkertijd ook nog eens iets meer zoet te maken; iets wat vaak als belangrijk wordt ervaren bij een visserij op blieken en brasems.
Het gebruik is eigenlijk heel simpel. Je voegt aan het al bevochtigde lokaas, of aan bijvoorbeeld uitgezeefde leemaarde en/of bosaarde (beide zijn van zichzelf al licht vochtig) simpelweg een hoeveelheid basterdsuiker toe, zo uit het pak. De beste tijd om dit te doen is zo ongeveer een kwartier voordat je voerballen (of grondbollen dus) wilt gaan maken.
Wat gebeurt er in die 15 minuten? De toegevoegde basterdsuiker gaat ‘zweten’ tussen het lokaas of aarde en vergroot zo de bindkracht ervan. Zelf heb ik het niet eens zo heel vaak gebruikt. Waarom niet? Omdat ook ik er lang niks van wist en er ook nooit bij stil had gestaan. Voor sommige omstandigheden vind ik het echter echt ideaal.