Praktijktips van Jan van Schendel (5)
12 Pole Guards
Alle vaste stokvissers in de wedstrijdvisserij beschikken tegenwoordig over hele dure hengels.
Uiteraard is niet iedereen bereid dit soort uitgaven te doen. Ik zou bijna zeggen dat hoe duurder de gebruikte hengel is des te gevaarlijker hij is tijdens het gebruik. Met name de superstrakke en vederlichte dure hengels zijn vaak gebouwd tegen de limiet van wat mogelijk is en het is dus in ieder geval belangrijk om er zo voorzichtig mogelijk om te gaan mee.
Veel vissers zullen het misschien al eens hebben ervaren. Wanneer je vist met zo’n top of the bill hengel die niet is voorzien van een achterdop kun je bij het aanslaan na een aanbeet zomaar een soort van scheurgeluid horen ergens onder je elleboog. Weken of maanden daarna is er nog steeds geen enkel probleem en dan plotseling is zo’n hengel eens in een bepaalde positie die ervoor zorgt dat het hengeldeel breekt. Vaak is de oorzaak dan alweer lang vergeten. Die ligt namelijk bij dat scheurgeluid.
Carbon is een heel vreemd materiaal waarmee je in ieder geval heel voorzichtig moet omgaan. Een hele goede bescherming voor de hengel is het gebruik van een pole-guard en die heb je tegenwoordig in allerlei soorten en vormen.
Zelf gebruik ik verreweg het liefst de uitvoering waarbij het mogelijk is om door middel van een draaisysteem de diameter te vergroten en verkleinen. Juist dat maakt het mogelijk om hem op vrijwel alle hengels pasbaar te maken.
Het gebruik van een pole guard verkleint absoluut de kans op schade aan je dure carbonhengel en het gebruik ervan is eigenlijk een must. Nog iets, het gewicht van de poleguard komt natuurlijk helemaal aan de achterkant van de hengel en zorgt zo meteen voor een contragewicht dat de balans van de hengel alleen maar vergroot.
13 Het weer
Ik ben er absoluut van overtuigd dat bepaalde weersomstandigheden heel bepalend zijn voor het aasgedrag van de vissen die we proberen te vangen.Misschien zijn het niet eens de precieze weersomstandigheden zelf, maar meer de luchtdruksituatie die ermee samen hangt.
Al zo lang ik vis hoor ik bijvoorbeeld dat het vissen bij wind uit het oosten niet ideaal is en dat lange en stabiele weerssituaties met wind uit het zuidwesten dat juist wel is. Als je er dieper over nadenkt dan hangen dat soort weerssituaties altijd samen met luchtdruk. Ik ben zeker geen wetenschapper maar wind uit het oosten in de zomer betekent vrijwel altijd warm weer.
In de winter daarentegen wordt het dan snel koud. Heel vaak hebben we dan te maken (zomer en winter) met een hogedrukgebied. Wind uit een richting die ook maar iets te maken heeft met west betekent vaak zacht en regenachtig weer in de winter en koel weer in de zomer met ook vaak kans op regen. De luchtdruk is dan vaak lager.
Eerlijk is eerlijk, ook bij wind uit het oosten heb ik al schitterende visdagen beleefd en regelmatig viel het bij zogenaamd ideale weersomstandigheden ook allemaal wel eens flink tegen. Toch kijk ik altijd weer naar speciaal die luchtdruksituatie voorafgaand en tijdens een viswedstrijd. Juist wanneer er op korte termijn flinke veranderingen op komst zijn rinkelen de alarmbellen en zal ik iets voorzichtiger zijn qua aanpak.