image description

Praktijktips van Jan van Schendel (11)

Praktijktips van Jan van Schendel (11) 

25 Belang van de juiste haak

Zonder arrogantie kan ik zeggen dat ik op ontzettend veel verschillende wateren heb gevist van Zuid-Afrika tot in het Verenigd Koninkrijk.

Telkens weer andere visomstandigheden en al die situaties vroegen om hun eigen aanpak en ook materiaal. Soms ging het om heel veel vis, extreem veel vis zelfs, en op zo’n moment moet de haak die je gebruikt oersterk zijn en lang scherp blijven natuurlijk. 

Het hoogste gewicht dat ik ooit ving tijdens een wedstijd was ruim 81 kilo voorn en al die vissen ving ik met een en hetzelfde haakje nummer 16, een Kamasan B611. Ik denk dat iedereen wel zal kunnen begrijpen dat ik tot op de dag van vandaag die haakjes met veel vertrouwen gebruik wanneer er veel vis is te vangen.

Een ander extreem voorbeeld was tijdens de Triangulaire in Monterreau waar Marcel van den Eynde en ik op een meertje visten. We maakten deel uit van de 4e groep die op die dag daar viste en de vissen waren dus helemaal ‘gaar’ inmiddels van al het hen toegeworpen aas en voer.

We visten misschien 10 centimeter uit elkaar, op exact dezelfde diepte, met exact hetzelfde 4x9 Milo dobbertje, alleen ik met een haakje 26 aan 06/00 nylon en hij met 05/00 nylon en een handgemaakt haakje nummer 36 of zo. De vissen konden niet eens tussen onze haken in zwemmen, toch ving hij op dat moment 26 visjes en ik precies een. 

Iedereen zal dus wel kunnen begrijpen dat ik sindsdien nooit meer zeg dat zulke kleine verschillen ‘allemaal niks uitmaken’, zoals ik zo vaak om me heen hoor.

26 Favoriete haken 
Er zijn tegenwoordig enorm veel haken op de markt die in de meeste gevallen allemaal zijn geproduceerd met de meest moderne technieken die…volgens mij bijna allemaal worden gemaakt op slechts enkele verschillende plaatsen in de wereld, van welk merk ze ook zijn.

Haken zijn nu typisch zo’n item waarbij het gaat om vertrouwen van de visser. Haken moeten gewoon groot, klein, dik, dun en zeker ook sterk genoeg zijn voor de precieze visomstandigheden die je aantreft.

Ik zal hier enkele haken noemen waar ik het volste vertrouwen in heb. Denk echter niet dat dit de enige goede haken zijn die te koop zijn. Allereerst de handgemaakte haakjes waar ik het zonet over had. Destijds hadden we die haakjes gekregen van Milo Colombo, de bekende Italiaanse wedstrijdvisser die we ter plaatse waren tegen gekomen.

Dat soort haakjes zijn uitsluitend te verkrijgen op enkele plaatsen in Frankrijk. Ik heb ooit eens een van die adresjes gekregen en ze daar ook besteld. Het kleinste haakmaatje dat ik ooit zag? Nummer 42. Jawel, ze bestaan echt.

Natuurlijk gebruik je dit soort haakjes nooit onder normale omstandigheden. Toch heb ik ze altijd bij me tijdens internationale wedstrijden, ook nu als coach. In Belleek zag ik ooit tijdens een WK Dennis White ‘als een reiger’ in zijn vak zoeken naar enkele hele kleine visjes tussen wat wier en zo voor zijn team 15 punten redden nadat hij zo’n visje had gevangen. Geloof maar dat ie daar toen ieniemienie haakjes voor heeft gebruikt. 

Veel en veel vaker gebruik je natuurlijk ‘normale’ haken die overal in de handel verkrijgbaar zijn en die aangepast zijn op de bij ons vaak voorkomende voorn- en brasemvisserij.

Misschien wel mijn lievelings-model is de B611 van Kamasan die ik zojuist omschreef. Jazeker, dat is een dik en stevig haakje. Er is overigens een identieke maar dunnere uitvoering van dezelfde haak, de B511, een prima haakje dus voor wat meer fijne omstandigheden.

Ook de B711 gebruik ik echt graag. Hetzelfde model als de B611 en B511 maar nu uitgevoerd in alleen alle oneven maten en ook oersterk (B511 en 611 zijn alleen verkrijgbaar in even maten) Waar de B511 en 611 nikkelkleurig zijn is de B711 bronskleurig.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -