Test Pontoonboot deel 4 (slot)
Door Aad Kouwenberg.
In dit vierde en laatste deel van deze langeduur test bekijken we hoe de boot zich gedraagt op het water. Tevens bekijken we of de pontoon in de praktijk voldoet aan onze verwachtingen.
De boot en alle andere bijkomende zaken hebben we inmiddels belicht. In principe kunnen we nu een hengel pakken en gaan vissen. We zijn wel afhankelijk van de wind en kunnen het beste van tevoren bepalen hoe we willen vissen. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om met veel wind het open water op te gaan met een vliegenhengel, we kunnen dan veel effectiever een shad- of plughengel inzetten. Gelukkig waait het niet altijd dus beginnen we met weinig wind .
“We beginnen met weinig wind, perfect weer voor vissen met de pontoon”
Windstil weer heeft als groot voordeel dat het lekker makkelijk roeit. Je hebt geen golven en je kunt snel grote afstanden afleggen. Een afstand van een paar honderd meter roei je binnen no time. Aangekomen op de stek van je keuze kun je perfect werpend vissen met alle soorten kunstaas. Vliegvissen is met weinig wind vanzelfsprekend goed te doen.
Door het rustige water laat de boot zich met de voeten in het water, of gewoon met de peddels eenvoudig bijsturen. Wat erg leuk is met weinig wind is het vissen met een grote spinner. Een flinke bucktailspinner met dito blad heeft een grote weerstand in het water. Deze weerstand zorgt ervoor dat de spinner zich tijdens het binnenvissen niet alleen richting de boot begeeft maar de boot ook richting spinner. Op deze manier kun je perfect de kantjes uitvissen. Je trekt tijdens het binnenvissen de boot telkens enkele meters in de richting waarin je de spinner werpt.
Verticalen onder deze omstandigheden is wel lastig omdat je op één plaats blijft liggen. Bevind zich op deze plaats een berg snoekbaars is er niets aan de hand, maar zoveel geluk hebben wij zelden. Je kunt in dit geval het beste werpend met shads om de boot vissen, een methode die overigens vaak effectiever is dan verticalen. Ook is het mogelijk om de boot met de eerder genoemde zwemvliezen langzaam voort te bewegen. Ik heb dit zelf niet uitgetest maar het werkt ongetwijfeld evengoed als met een bellyboat.
Begint het flink te waaien werken de genoemde methoden minder goed. De kant uitwerpen wordt lastig omdat de boot steeds van zijn plaats drijft. Je kunt nu, afhankelijk van de hoeveelheid wind en windrichting, aan de slag gaan met een driftzak of anker. Wil je een stek precies en langdurig uitkammen kun je een anker laten zakken. Als je een stek uitgevist hebt ligt je het anker van de grond en dit laat je een stuk verder weer zakken. Moet je een flinke afstand afleggen naar de volgende stek dan kun je het anker beter even helemaal ophalen. Staat de wind goed om een mooie drift langs de kant te maken is het beter om een driftzak uit te gooien en de kant al driftend uit te werpen.
“We hebben de pontoon het hele seizoen getest en ermee gevangen!”
Verticalen is met wind, met of zonder driftzak, vanzelfsprekend perfect. Je roeit tegen de wind in en laat je telkens terug driften. Zorg dat je een aantal markeerboeien bij je hebt en zet deze bij een aanbeet of gevangen vis uit, zodat je deze plekken later secuur kunt uitvissen.
In het vorige artikel heb ik aangegeven dat het verstandig is om zowel de ankers als de driftzakken in verschillende formaten te maken. Hiermee kun je altijd met de juiste snelheid driften of de boot ankeren. Sommige mensen zien een driftzak niet zo heel erg zitten. Het werken met een driftzak vergt namelijk wel enige ervaring. Zo dien je een driftzak altijd gecontroleerd over boord te zetten. Als je een driftzak zo maar over boord gooit zal hij negen van de tien maal als een vod achter je aan slepen en ben je de stek alweer gepasseerd voordat je genoeg bent afgeremd.
Als alternatief kun je een anker over de grond laten slepen. Door met verschillende gewichten te werken kun je ook hiermee goede driften maken. In Amerika gebruiken ze voor deze manier van driften een nylon net gevuld met stenen/keien. Door er wat stenen bij te stoppen of uit te halen bepalen ze de snelheid waarmee ze driften. Een voorwaarde voor deze manier van vissen is wel dat de boden redelijk vlak en vrij van obstakels is. Een beetje oefenen met een driftzak is volgens mij de beste manier.
Met aasvissen slepen is wel de simpelste manier van vissen. Je zet de hengel in de steun en roeit langzaam veelbelovende stekken af. Kom je op je visvinder een mooi talud tegen kun je de boot met de peddels perfect op zijn plaats houden. Zeker voor deze manier van vissen is de pontoon heel geschikt.
Tot welke windracht is het veilig met een Pontoonboot om het water op te gaan? Hier kan ik een kort antwoord op geven. Als je twijfelt ga dan niet.
Zeker ’s winters met lage watertemperaturen moet je extra voorzichtig zijn. Verder denk ik dat het verstandig is om ‘s winters met twee man het water op te gaan. Het is en veel gezelliger en zeker een heel stuk veiliger.
“Of de boot inderdaad geschikt is voor mijn manier van…” In het eerste artikel stelde ik mezelf deze vraag. Het antwoord is denk ik duidelijk. Ondanks een aantal beperkingen biedt het vissen met de pontoon enorm veel mogelijkheden. Ik pak nu in de weekeinden meestal de grote boot maar betwijfel of mijn vangsten er veel onder zouden lijden als ik alleen maar de pontoon zou gebruiken. Zeker op water waar je geen boot tegenkomt, kun je ontzettend goed met de pontoon scoren. Je vist weliswaar minder water af met de pontoon maar wel heel secuur.
“Met de pontoon kun je heel secuur een bepaalde stek uitvissen”
Voor en nadelen. Ja ten opzichte van wat? Je kunt hem niet vergelijken met een gewone boot, maar eigenlijk ook niet met een bellyboot. Het is gewoon een apart ding. Voor wie is de boot geschikt? Eigenlijk voor iedereen, voor jong en oud. Het roeien is niet moeilijk of vermoeiend en iedereen kan het leren.
Over de kwaliteit van de pontoon kan ik na een jaar praktijk kort zijn. We hebben nog geen problemen gehad. Alles blijft keurig heel en is van deugdelijk materiaal vervaardigd.
Eindconclusie: De pontoon maakt met een relatief kleine investering heel veel mogelijk. Een uitstekend alternatief voor iedereen die nu nog vanaf de kant zijn visje probeert te vangen of weinig tot onbevist water wil kunnen ontdekken.
De totaal indruk van de pontoonboot na een jaar van testen laat bij ons een uitstekende indruk achter vandaar ook deze waardering.
Wil je de pontoon zelf testen dan kan dat op 10 &11 september tijdens de “Fair for lure&fly” bij Maurik. Op deze praktijkdag zijn pontoonboten aanwezig op de stand van Mac Fishing en kunnen in de praktijk worden getest.
Mochten er nog speciale vragen zijn stuur mij dan een mailtje via de redactie van Total Fishing: info@totalfishing.nl.