image description

Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 5

Door Berthil Bos
 

Kunstaas

Kunstaas wordt nog weleens overschat, maar we kunnen er natuurlijk niet zonder. Hiermee wil ik zeggen, dat een goed stukje kunstaas die op een verkeerde manier aan de snoek wordt gepresenteerd, minder effectief is dan een “slecht” kunstaasje op de juiste manier aangeboden.

Het is daarom zaak om zoveel mogelijk ervaring op te doen met verschillende typen kunstaas. Dit gaat vanzelf, als je bereid bent om tijd te investeren en om zo af en toe te nullen. Ik zeg expres “zo af en toe”, omdat er dagen tussen zitten waarbij je niets verkeerd kan doen tijdens een visdag. De snoek is “los” en elk stukje kunstaas, op welke manier dan ook gepresenteerd, wordt gearresteerd. Eigenlijk leren we niets op dergelijke dagen. De dagen dat onze groenjas maar sporadisch thuis geeft zijn talrijker en dan moet je als kunstaasvisser alles uit de kast halen.


Bakken vol kunstaas zijn niet mogelijk en nodig bij het poldervissen.

Laten we eens kijken welk kunstaas ik graag mag gebruiken in dit meestal kleinschalig en ondiepe water. Met een winkelwagen vol kunstaas is het moeilijk wandelen door de polder en daarom maken ik een selectie, waar de verscheidenheid belangrijker is dan een aantal soortgelijke kunstaasjes in diverse kleuren. Ikzelf kies al een tijdje voor een iets groter kunstaas, puur om de dressuur te doorbreken, maar ze vallen ook goed op.


Een stukje kunstaas is niet snel te groot voor deze rasechte jagers.

Natuurlijk vangen ook de kleinere standaard polderkunstaasjes van rond de 10 cm. nog jaarlijks mooie vissen, maar de hedendaagse poldersnoek is opgegroeid met dit soort kunstaas. Ik mag dus graag wat groter gaan, maar ook weer niet overdreven. 16 cm. is al een hele brok, want als je nog groter gaat (meer gewicht) moet je je hengel er te veel op aanpassen en gaat de beleving een beetje weg. Het is natuurlijk ook wel afhankelijk van het soort kunstaas. Een plug van 15 cm heeft al een behoorlijk gewicht en weerstand onderwater, terwijl een streamer of een shad van deze afmeting nog reuze meevalt.


Een shad van 16 cm. weegt weinig en geeft nauwelijks weerstand onderwater.

Volg hierbij je gevoel en heb daar vertrouwen in, want het moet bij je passen. Waar je wel rekening mee moet houden als je bijv. met een wat grotere plug aan de slag gaat, is dat je de haken gaat aanpassen. Die grote standaard dreggen van een iets groter aasje zijn niet aan te raden, aangezien die bij het merendeel kleinere jagers veel beschadigingen kunnen veroorzaken. Als je de kleinere dreggen met een extra splitring verlengt, zullen deze goed en zelfs beter haken, omdat het materiaal dunner is.


Ik kies voor verscheidenheid tussen de diverse kunstaassoorten.  

Ik selecteer vaak tot 5 onderling sterk verschillende fopbeestjes. Dit wil niet zeggen dat ik ze ook allemaal op één dag ga gebruiken. Dit is afhankelijk hoe de omstandigheden zijn en natuurlijk waar de waterwolf trek in heeft. Meestal stop ik er ook nog een aasje bij waarmee ik wil experimenteren of leren kennen. Voordat ik het kunstaas dat ik graag mag gebruiken in de polder aan jullie ga voorstellen, nog even het volgende. Aangezien ik jarenlange ervaringen heb op het gebied van de diverse kunstaastechnieken, kan ik snel en precies omschakelen van het ene naar het andere soort kunstaas. Heb je die ervaring nog niet, dan is het beter om de selectie wat kleiner aan te houden, om het kunstaas beter te leren kennen. Vergeet ook niet dat je een kunstaasje vaak op verschillende manieren kan presenteren, waardoor je het weer met een totaal andere actie binnen vist. Ook op deze manier kan je bij moeilijke dagen onze groenjas uit de tent lokken. Dit zie je maar zelden, want het gemakkelijkste is om het fopbeestje te verwisselen.


4 tegen nul voor Peter, tijd voor verandering van vistechniek.

Even een praktijkvoorbeeld. We waren, vismaat Peter en ik, aan het vissen in een mooie kleipolder. Ik besloot om met de vliegenstok de streamer een kans te geven. Lang verhaal kort, ik ving geen vin terwijl Peter bewapend met een plug de ene na de andere groenjas fopte. Na een korte briefing tussen ons twee bleef ik trouw aan die fantastische streamer, maar dan wel met een Action Disc ervoor. Dit zijn van die ronde platte schijfjes die je voor je streamer kan plaatsen, waarmee je meer waterdruk veroorzaakt.

Dit in combinatie met een wat agressievere manier van binnenhalen was het ei van Columbus gevonden. De vis moest wakker geschud worden, wat mij in eerste instantie niet lukte met de traditionele manier van streamervissen.

Dit kan je dus ook doen met andere soorten kunstaas, om te kijken of een andere techniek de trick kan zijn.
In de volgende aflevering neem ik een aantal favoriete aasjes van mij onder de loep.

ANDEREN LAZEN OOK