image description

Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 3

Door Berthil Bos.

Vervolg noodzakelijke hulpmiddelen.

Je hengel is nu gevechtsklaar en we kunnen wat dat betreft met een gerust hart de polder in. Toch wil ik nog even aandacht voor twee belangrijke zaken die voor de snoek van levensbelang zijn.

Tangen.



Dit schreeuwt om het juiste gereedschap en kunde.

Allereerst is het een must om zowel een onthakingstang als een kniptang mee naar de waterkant te nemen. De eerste dient om kunstaas op een weidelijke manier weer terug te krijgen en mocht dit niet op een makkelijke manier lukken, dan snel de haakpunten afknippen. Ik zie nog te vaak dat de prijs van een dreg belangrijker is dan de gezondheid van de snoek. Bedenk, goedkoop is duurkoop en dit komt onze zwemmende vriend duur te staan.


Dit soort tangetjes (op de achtergrond) zijn geschikt voor kleine dunne haken, maar niet voor dreggen.

Voor een paar euro heb je echt geen deugdelijke kniptang. Knipex tangen zijn over het algemeen een goede investering en neem deze ook niet te kort, zodat je er moeilijk bij kunt. Ook bij de onthakingstang moet de steel niet te kort zijn. Dit “werkt” niet lekker en heb je alsnog rode vingers. Ik gebruik het liefst een onthakingstang met een afgerond uiteinde, om bij het uitschieten zo min mogelijk beschadigingen in de bek te veroorzaken. Heb je eenmaal de dreg vast, knijp dan even extra hard en doe een korte maar krachtige stoot om deze te verwijderen. Langzaam de kracht opvoeren en frikken heeft vaak geen zin en lijdt meestal tot extra beschadigingen.

Gebruik het liefst een tang met wat “body”, want dan kan je beter kracht zetten. Eigenlijk zou er een wettelijke verplichting voor het in bezit hebben van deugdelijk knip en onthakingstangen moeten zijn, die bij een controle gecheckt moeten worden. Dit alles voor het welzijn van onze vriend de snoek. Dat je deze gereedschappen ten aller tijden snel en makkelijk kunt pakken, is voor mij de reden om deze te vervoeren in mijn laarzen. Zorg er wel voor dat deze tangen niet helemaal naar beneden kunnen schuiven, want dat loopt niet zo geweldig.


Eén van de betere onthakingstangen met afgeronde grijpbek en pistoolgreep.

Kieuwgreep.


Op het filmpje zie je de combinatie van de kieuwgreep en de onthakingstang, die je altijd direct beschikbaar moet hebben. Dat Vismaat Peter niet de camera op een goede manier kon afsluiten moet je maar voor lief nemen.

De kieuwgreep is een onmisbare vaardigheid waarover je moet beschikken als je met een gerust hart en geweten vriend Esox een loer wilt draaien. Natuurlijk kan je ook een schepnet gebruiken en in sommige gevallen kan je hier ook echt niet omheen, maar gebruik hem spaarzaam. De snoek en ook andere vissen worden te veel beschadigd in een dergelijk net, helemaal als je moet scheppen. Als dit dan wel aan de orde is, zorg ervoor dat de vis volledig is uitgedrild. Juist het wild tekeer gaan in een net bezorgd de vis veel beschadigingen.


Kieuwgreep

De kieuwgreep is de meest veilige manier voor onze groenjas om uit het water gehaald te worden en ook hier zou een kleine cursus niet verkeerd zijn. Er zit ook nog een ander voordeel aan. Je zult merken dat als je deze manier van landen op een goede manier uitvoert, de snoek automatisch zijn bek opendoet. Niks geen ondingen zoals bijvoorbeeld een snoekklem om de bek open te openen. Je kan nu overal prima bij en Esox kan snel weer terug naar zijn habitat. Vooral als beginner of als de snoek lastig gehaakt is, zal het beter zijn om een uitgedrilde vis eerst via de nekgreep aan land te brengen. Op een natte ondergrond zoek je dan naar de juiste plek om de kieuwgreep toe te passen en kan het onthaken beginnen.


Zoek de juiste plek en na een tijdje wordt dit een automatisme.

Een ander, in mijn ogen, onding zijn de handschoenen die gebruikt worden om de kieuwgreep toe te passen. Ook ik heb ze weleens gebruikt en kan uit ervaring zeggen dat je totaal geen feeling meer hebt waar je hand zit. Als je het met de blote hand doet, voel je vanzelf wel als het niet goed gaat en kan je corrigeren. Dat je hand of vingers er dan uitzien gelijk rosbief is iets om trots op te zijn.


“vingertjes onder het bloed, je visdag is goed”

Controleer bij het terugzetten ook altijd even of alles bij de snoek weer op de goede plek zit. Vooral de kieuwendeksels en het scharnier van de bek zitten na het landen en onthaken zo af en toe niet op de juiste plaats. Daar onze zoetwaterwolf zelf geen vingers heeft, moeten wij dit voor hem rechtzetten. Later in het artikel kom ik nog met een aantal dingetjes die ook handig zijn om te weten en mee te nemen tijdens je polderavontuur, maar de bovengenoemden zijn een must.

In de volgende aflevering gaan we eens kijken met welke instelling je de poldersnoek het beste kan proberen te foppen.

ANDEREN LAZEN OOK