image description

Poldersnoek, uniek en ontembaar: Deel 13

Pleisters

Ik ga eigenlijk nooit zonder een verbandtasje de polder in en dat moet je ook niet doen als je het water opgaat met de boot en/of bellyboat. Niet om onze groene vriend te helpen met zijn verwondingen, want we zijn zuinig en dus voorzichtig met onze tegenstander
.

Dit tasje is bedoeld voor jezelf en je vismaten. Juist in de koude periode zal het kleinste wondje gaan bloeden als een gek en van stoppen heeft het nu niet gehoord. Het bloed is dun en het wondje gaat niet snel dicht.


Een handtekening van mijn tegenstander vraagt om pleisters.

Vaak zijn het de vingers die door de vele tandjes te pakken worden genomen. Het gevolg is dat je handen eruit komen te zien als rosbief en de handgreep van je hengel ineens opvallend rood wordt. Ook je kleding heeft hieronder te leiden en je wilt je concentreren op het vissen en niet op het schoonhouden. Het bloeden moet dus gestopt worden en hier zijn pleisters voor nodig. Nu zijn je handen vaak wat nattig en dat plakt niet geweldig. Mijn vismaat Peter heeft mij jaren geleden een pleister laten zien die je altijd goed en zeker om je vinger kan plaatsen, ook als deze vochtig zijn. Deze pleister heeft een extra lange plakkant en wikkel je gemakkelijk om je vingers. Vergeet niet eerst even een paar druppeltjes jodium, dat ook in het tasje zit, op de wond te deppen. Ook als je bijvoorbeeld een haak in je vingers krijgt of je prikt jezelf aan een smerige haakpunt, kan je beter even met jodium deppen. Je zal niet de eerste zijn die de boel ontstoken krijgt, na een ongelukje.


Met zoveel tandjes is een rosbief vinger geen uitzondering.

Natuurlijk zijn er ook meer attributen aanwezig in het verbandtasje, die nuttig kunnen zijn bij wat grotere verwondingen.

Kunstaasredder


Soms is zelfs kunstaasredder niet voldoende en moet je vismaat in actie komen.

Een kunstaasredder in welke vorm dan ook wordt vaak in verband gebracht met het vissen vanuit de boot. Met dit handig attribuutje heb ik al ontelbare kunstaasje en ook overboord geslagen hengels terug kunnen krijgen. Bij veel van de kant af vissende hobbygenoten mist dit handig dingetje in hun tasje. Ik ga nooit op pad zonder kunstaasredder. Met dit hulpmiddel op zak durf ik meer risico’s te nemen bij bomen en struiken en/of andere obstakels. Ze zijn niet meer te tellen, die keren dat ik met een goed gemikte worp naar een boomtak, alsnog mijn kunstaas opnieuw zwemles kon gaan geven.

Ook bij het vastzitten aan andere obstakels op of onderwater zal dit hulpmiddel je goed van pas komen. Wie zei het nog maar, succesvol kunstaasvissen is risico’s nemen. Zorg er wel voor dat een genoeg aantal meters sterk touw of nylon aan de redder monteert.


Een ring kunstaasredder met twee grote dreggen kan veel aan.

Vooral onder een brug of duiker liggen soms rare dingen zoals fietsen, accu’s of winkelwagentjes. Hierdoor gebruik ik ook graag de eenvoudige “ring” kunstaasredder met één of twee grote weerhaakloze dreggen. Knip de punten er wel eerst vanaf, anders moet je geregeld het bovengenoemde verbandtasje weer tevoorschijn halen. Zoals gezegd, helpt dit apparaatje mij bij het zorgvuldig uitvissen van een risicovolle plek, die ik anders niet durfde aan te vallen.
Volgende keer nog een aantal wetenswaardigheden.

ANDEREN LAZEN OOK