image description

Poldersnoek, Onopvallende kleuren.

Door Berthil Bos.

Kleuren en kunstaas zijn altijd discussiepunten als verschillende kunstaasvisser met elkaar in conclaaf gaan. De één hecht hier veel waarde aan, terwijl een ander er helemaal niets van moet weten. Ikzelf laat de praktijk altijd het antwoord geven en die weet vaak ook niet een eenduidig oplossing te geven.

Hoe vaak gebeurd het niet dat Jantje met natuurlijke kleuren goed bezig is en dat Pietje, die bij hem in de boot zit, hetzelfde doet met felgekleurde kunstaasjes. Andersom gebeurt natuurlijk ook, dus wat is wijsheid. Als ze mij de vraag stellen of kleur ertoe doet bij het vissen op snoek was steevast mijn antwoord, “ik geloof niet in kleuren en toch dwingt de praktijk mij regelmatig dit anders te zien”.


Ik geloof in contrasten, zoals zwarte strepen.

Om nu het vraagstuk “kleuren” eens verder uit te vogelen, ben ik al een tijdje bezig met het gebruiken van alleen maar donkere en lichte kleuren. Niet dat ik het idee heb dat ik dit mirakel even zou oplossen, maar een beetje experimenteren kan geen kwaad.  Donker zoals zwart, bruin en donkergrijs en licht zoals wit, lichtgrijs en licht roze. Waar ik persoonlijk wel in geloof zijn contrasten d.m.v. een zwarte stip of baars strepen. Dit geloof zit vast in mijn bovenkamer en dus gebruik ik dit bijna altijd.


licht of donker de keuze is aan jou.

Over het algemeen gebruik je de donkere kleuren bij zonnig weer en redelijk helder water. De lichte kleuren komen aan bod als het wolkendek gesloten is of het water “dik” is. Toch heb ik tijdens dit experiment ook iets anders ontdekt, waar ik al langer mee rond liep. We weten allemaal dat menig snoekwater in Nederland druk bevist wordt. De huidige populatie snoeken zijn opgegroeid met de diverse kunstaassoorten. Snoeken die diverse malen een negatieve ervaring met een bepaald kunstaas hebben gehad, kunnen een antipathie ontwikkelen tegen deze aasjes. We noemen dit dressuur, terwijl het begrip conditionering hier beter bij past. Conditionering is een verzamelnaam voor de manier waarop mensen of dieren leren zich aan te passen aan hun situatie. Natuurlijk heb je, net als bij mensen intelligente snoeken, maar ook domoren die niets leren. Maar aangezien het grotendeel zich wel aanpast, zie je dat snoekmans zich niet zomaar meer laat foppen. In de dressuurgevoelige wateren zal een nieuw of weinig gevist aasje het in het begin uitstekend doen, maar dat is vaak van korte duur.


Natuurlijk vangen felle kleuren op zijn tijd.

Een andere manier van vissen met kunstaas is ook een manier en ook de snelheid van het binnenvissen of trollen kan snoekmans op de verkeerde vin zetten. Juist het “speed” trollen of binnenvissen kan een uitstekende manier zijn, aangezien de rover geen tijd krijgt om alles goed te bekijken. Omdat hij of zij nu in een reflex moet handelen, zal het jachtinstinct het winnen van de argwaan. Dit is nu precies wat ik ook met de kleur van het kunstaas wil bereiken. Zoals gezegd, normaliter is een donkere kleur uitstekend te gebruiken in helder water, vooral met een zonnetje. De polders waarin ik vaak vis, zijn allemaal goed bereikbaar en dus erg druk met mede hobbygenoten. Het water is er meestal vrij dik en een opvallende kleur zal goed waargenomen worden door snoekmans. Iedereen doet dat, dus doe ik het net even anders. Ik gebruik juist donkere, niet opvallende kleuren, zoals grijs, bruin of zwart in dit dikkere water. De snoek neemt hem visueel niet zo snel waar, maar zijn gevoelige zijorgaan des te beter. Ook hier zal het jachtinstinct overwinnen en de kaken laten sluiten om het arme aasje. Is het water nu een stuk helderder, dan is de lichte kleur vaak een killer op dressuurwater. Natuurlijk kan je ook nog eens het tempo van vissen opvoeren of juist verlagen om het net even anders te doen dan dat er normaliter wordt gevist.


Normaliter is bruin een goede keuze bij helder water.

Kort geleden overkwam mij weer hetzelfde in een stukje dressuurwater. Terwijl er volop gevist werd met de “normale” kleuren, was een mooie dame bereid om mijn onopvallende shad in het troebele water te arresteren. Als afsluiting wil ik nogmaals zeggen dat het hier vooral gaat om druk bevist water en dat ik zeker niet pretendeer dat ik de kleurencode heb gekraakt. Ik heb het mijzelf alleen maar makkelijker gemaakt met de keuze van een kleur, maar er zullen altijd momenten zijn dat ik mij moet aanpassen. Een zeer bekende en goede snoekvisser (Jan Eggers) sprak altijd de wijze woorden “wie vangt, heeft gelijk”.

ANDEREN LAZEN OOK