Onderlijn versus onderlijn, Titanium en ander
Door Berthil Bos
De laatste tijd zie ik regelmatig artikelen die ingaan op het gebruik van de diverse onderlijnmaterialen. Dat een onderlijn noodzakelijk is bij het vissen op rovers met scherpe tanden, lijkt mij duidelijk. Ook vistechnisch is het gebruik van een onderlijn soms een must.
Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het vissen met Jerkbaits. Hierbij moet het eerste gedeelte van de lijn behoorlijk star zijn, om niet met de dreggen in een lus van de lijn te komen. Ook kan het extra gewicht van de onderlijn het kunstaas een betere actie geven.
Buiten deze voordelen van een onderlijn is het belangrijkste dat de predator, nadat hij gehaakt is, netjes geland kan worden en onthaakt. Na al die jaren dat ik vis kan een situatie, waarbij een roofvis er met kunstaas en al er vandoor gaat en vaak ten dode is opgeschreven, mijn visdag en een tijdje langer totaal kapot maakt.
Hierdoor is het een ontzettend belangrijk om de juiste onderlijn te gebruiken, waarbij de het vistechnische en de veiligheid voor de snoek in goede harmonie moet zijn.
Meer dan 100 van dergelijke snoeken en de Titanium onderlijn gaf nog geen krimp.
In de discussies over de roofvisonderlijnen komen vaak de persoonlijke voorkeuren naar boven. Hier is niets mis mee, want vertrouwen doet vangen. Toch gebruik ik een onderlijn naar de omstandigheden van het moment en zo kan het zijn dat er het ene moment een gevlochten stalenonderlijn aan de hoofdlijn wordt gekoppeld en het onder moment een fluorocarbon onderlijn.
Hierdoor neem je soms iets meer risico, maar hierom vragen de omstandigheden. Dat je dit tot het minimum moet beperken lijkt mij logisch en zijn we altijd op zoek naar een materiaal die diverse capaciteiten in zich heeft.
Titanium is een dergelijk product, die er tegenwoordig in diverse uitvoeringen te krijgen zijn. Dat er ook kwaliteitsverschillen in dit materiaal voorkomen laat Evert Oostdam van PML ons zien.
Voordat we gaan kijken naar deze video over de titanium onderlijnen van PML, moet ik wel zeggen dat ook titanium een houdbaarheidsdatum heeft, al is hij moeilijk te zien. Dat je er veel langer mee kan doorvissen dan bijvoorbeeld een ander materiaal staat voor mij vast.
Tijdens een trip naar Noorwegen, waar we in 2006 deze onderlijnen de kans hebben gegeven, zijn er meer dan honderd snoeken aan één en dezelfde onderlijn gevangen, waaruit blijkt dat het met de kwaliteit van dit PML product wel goed zit.