´´Plopperen´´ met de Whopper Plopper.

´´Plopperen´´ met de Whopper Plopper.

Door:  Eddy te Mebel

Het is nu zo´n anderhalf jaar geleden dat mijn zoon Robin zich een Whopper Plopper aanschafte van het merk River2sea.

Een oppervlaktekunstaasje met propeller die ontworpen is door Larry Dahlberg. Ik dacht van: weer een kunstaasje voor bij de verzameling en was me er toen nog niet van bewust dat ik 2 dagen later zelf ook een plopper aanschafte, alleen een ander kleurtje.

Oppervlaktevissen na missers.
Na de aanschaf van Robin´s Whopper plopper werd deze enkele minuten later meteen al getest op zijn zwemgedrag. De eerste indruk was: grappig en lachen om het ploppende geluid. Ik viste ook mee, maar dan met een jerkbaitje en miste een snoekje een keer of 3 achter elkaar. Daarna was het over en wist ik het visje niet meer te verleiden.


Vissen boven onderwatervegetatie.......

Robin stond naast me een wierp de Whopper Plopper over de stek waar ik telkens miste. Bij zijn eerste worp spoot het water direct hoog op en de eerste ploppersnoek mocht al snel op de foto. Toeval……… dacht ik. Een aantal aanbeten en dagen later schafte ik er ook maar eens eentje aan, van hetzelfde formaat alleen  een ander kleurtje.


........... in een prachtige Hollandse omgeving

Beide stonden we plotseling met oppervlaktekunstaas te vissen in onze vakantie, terwijl dat vooraf niet ons plan van aanpak was. Meteen op zoek naar plantenrijk water leverde een aantal spectaculaire aanbeten op. Vanaf dat moment kregen deze kunstaasjes een vaste plek in onze viskoffers en later thuis ging dit kunstaas ook gebruikt worden in de Achterhoekse beken.

Grotere dreggen monteren.
Het mooie van dit kunstaas is dat de achterste haak ver achter de propeller zit en dit niet in de war kan raken. Ook laat dit 38 grams kunstaasje met een lengte van zo´n 13cm. zich zeer goed werpen. Wel heb ik na enige vistijd de dreggen vervangen voor wat grotere gamakatsu´s.


Als je hem even stil laat hangen, gaat deze achterover hangen met de kop boven water.

De voorste dreg een nr. 1/0 en de achterste een nr. 1. Bij al het oppervlaktekunstaas heb je veel missers en lossers en dat probeer ik hiermee iets te verminderen. Of het ook daadwerkelijk zal werken is moeilijk te bewijzen.


De Maasmarauder doet zijn werk tijdens het laatste avonduurtje.

Flinke herrie onderwater.
Ja, zo mag ik het wel noemen, want we hebben zelf de proef op de som genomen. Het is niet alleen de propeller die de snoeken flink wakker schud, maar er zit ook nog eens een rammeltje binnenin de romp. Toen vorig zomer Robin aan het zwemmen was, heb ik hem gevraagd om zijn hoofd eens onder water te steken om te luisteren of hij de Whopper Plopper kon horen.


Dit snoekje heb ik een paar keer gemist met een jerkbaitje, waarna deze geen interesse meer had. Robin ving hem wel met de eerste worp.

Zodra ik begon met binnendraaien stak hij zijn hand al boven water uit, niet te geloven!!! Op een afstand van ruim 15 meter is het geluid voor de mens al met gemak te horen en neem ik aan dat een roofvis zijn gehoor nog veel scherper heeft.


Een mooie vis op de Maasmarauder.

Slepen met de Whopper Plopper.
In de herfst van 2012 hebben we diverse malen gesleept met dit aasje en dan voornamelijk aan de steunhengel op ondiep water. Met slechts 1 tot 1,5 meter lijn uit de top loopt dit kunstaas gewoon naast de boot mee. Sterker nog; de onderlijn komt niet eens in het water.  Wanneer je kunstaas aan de steunhengel zeer kort onder de top vist heeft dat meerdere voordelen.


Een mooi ondiep slootje om eens een oppervlakte aasje langs het plompeblad te trekken.

Als je  bijvoorbeeld wilt draaien of een scherpe bocht maakt, hoef je de lijn niet binnen te halen. En als tweede grote voordeel hoef je de steunhengel niet binnen te halen als je een vis staat te drillen aan de handhengel. Je kunt ook mooi dicht langs- of over plantenbedden trollen zonder telkens vast te lopen. Als je per ongeluk over de plompenbladeren vist, zorgt de propeller er regelmatig voor dat de planten los van het aas komt. Helemaal antiwier is de plopper niet.


Even testen op een kleine stuw.

Snoeken wakker schudden.
Als ik met 2 hengels vis, gebruik ik de steunhengel vaak om vis ´´wakker te schudden´´ en mijn handhengel gebruik ik dan als ´´vanghengel´´. Meestal voorzie ik de steunhengel dan van een SPRO screaming devil, maar daarvoor is de Whopper Plopper nu ook goed voor te gebruiken. Aan de handhengel hang ik dan een plug of shad die ik dan iets dieper erachter laat lopen.


Geen monster, maar deze vis kwam meters tussen het plompeblad aangesprint om de plopper te komen halen.

Meervalaasje??? Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, maar zou dit geen lokker kunnen zijn voor de meerval in de zomerdag?  

Voor- en nadelen.


Gewoon op de steunhengel als bijvangst.

Een  groot voordeel van dit oppervlaktekunstaas is: heel eenvoudig te vissen. Je hoeft bijna niks te doen, alleen maar rustig binnendraaien. Snel of langzaam maakt weinig uit, het ding draait altijd. (Dit in tegenoverstelling van de Salmo Maasmarauder waar je zelf hard voor moet werken om de aktie erin te krijgen).


Let op de onderlijn, naast de boot slecht 1 tot 1,5 meter lijn uit de top van de steunhengel.

Ook de achterste dreg is wel prettig dat deze ver achter het lichaam hangt. Voor mijn gevoel wat minder missers. De propeller en de interne ratel zorgen veel flink wat lawaai. Kritisch dat ik ben zijn er bij elk kunstaas ook wel wat nadelen te vinden: zoals bij (bijna al het oppervlakte kunstaas) het oppervlaktevissen zorgt voor veel spektakel, maar toch altijd missers.


Whopper Plopper aan de steunhengel.

Ook veel kleinere snoeken, maar de harde aanbeten maken veel goed. De originele haken vind ik wat aan de kleine kant, maar kunnen eenvoudig vervangen worden als je dat wenst. Ik kan alleen maar zeggen: probeer het ook eens en ``plopper ze``.

Eddy te Mebel.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -