Persbericht KSN
ECHO is een organisatie die al een geruime tijd actief is in Engeland onder leiding van Ian Chilcott. Hun grootste ‘strijdpunt’ is de veelvuldige illegale import van grote karpers naar Engeland uit te bannen.
De illegale import betreft vooral Franse (spiegel)karpers maar ook grote Nederlandse (schub)karpers. Grootste bezwaar van deze praktijk is het risico dat ziektekiemen overgedragen kunnen worden met de dood van bestaande Engelse populaties als gevolg. Naast Ian zetten bekende karpervissers zoals o.a. Terry Hearn, Dave Lane en Keith Jenkins zich sterk in voor deze club. Daarnaast willen zij voorkomen dat een (illegaal) geïmporteerde vis het Engelse record zal overnemen. De strijdkreet van ECHO is ‘keep it real’ en zij ondervinden langzaam maar zeker meer en meer steun in heel Engeland.
Aangezien de grote karpers uit Frankrijk en Nederland verdwijnen richting Engeland is dit niet alleen een Engelse aangelegenheid. Vanzelfsprekend ondersteunt de KSN het streven van ECHO, mede om zoveel mogelijk de illegale export van met name Nederlandse vissen tegen te kunnen gaan. De KSN heeft regelmatig contact met ECHO. Daarnaast heeft de KSN ook enkele Nederlandse beroepsvissers en handelaren op de ‘korrel’, alsmede een Belgische handelaar die zeer waarschijnlijk betrokken zijn bij deze illegale export.
Harde bewijzen leveren is echter nog steeds een moeilijke zaak. Hierbij verzoeken wij dringend aan iedereen om ‘ogen en oren’ open te houden en direct de CBB (Commissie Belangen Behartiging) van de KSN in te lichten als je iets ‘verdachts’ ziet of hoort, bijvoorbeeld het verladen van levende karpers in een vrachtauto aan de waterkant. De CBB is erg geholpen met fotomateriaal van dit soort verdachte bezigheden. Ook als iemand iets heeft gezien en dat - met handtekening - op papier wil zetten bewijst dat de karpervisserij goede diensten.
De geruchten worden steeds sterker dat enkele beroepsvissers en handelaren “onze” grote karpers hebben ontdekt als lucratieve handel naar het buitenland…
Achtergrond van dit verhaal is dat vergunningen in Engeland vaak duurder zijn dan ƒ 500,00 per jaar, terwijl voor de topwateren al snel twee tot vier keer zoveel betaald moet worden! In Engeland bestaan wachtlijsten voor praktisch elk water waarin grote vissen zitten (vanaf ca. 16 kg). Puur vanuit het oogpunt van financieel gewin kopen eigenaren van wateren dan ook graag grote buitenlandse vissen (en is het hen om het even of ze gestolen zijn of niet), hierdoor kunnen ze de prijs van hun water dan vervolgens weer verhogen.