Pay back time!
Door Mark Noorman
In ons waterrijke hengelsportland hebben wij karpervissers onder andere te maken met de Visserijwet. Daarin staat helder en duidelijk omschreven wat aan de waterkant wel en niet is toegestaan. Welke aassoorten mogen er gebruikt worden, met hoeveel hengels we mogen vissen, welke periode we wel en wanneer we niet mogen nachtvissen, enzovoort.
Alsof dat nog niet voldoende is zijn er ook nog eens talloze aanvullende voorwaarden die hengelsportverenigingen aan ons verblijf aan de waterkant stellen. Vastgestelde nachtviszones, verplichte nachtvisvergunningen, bepaalde aassoorten die niet mogen worden gebruikt, verbod op het gebruik van boten, alleen haaks op de oever vissen, noem het allemaal maar op. Je kunt al die beknottende regels natuurlijk klakkeloos accepteren, maar ik doe dat in ieder geval niet!
Back to the future…
Zo’n anderhalf jaar geleden liep ik een rondje om een water dat ik al langer op het oog had, het was er alleen nog nooit van gekomen om er te vissen. Al lopend, kijkend en peilend kwam ik ook bordjes van het Recreatieschap (eigenaar van het water) tegen waarop onder andere stond:
“Verboden radiografisch bestuurbare voer- en vaartuigen te gebruiken” maar ook:
“Een ontheffing kan bij het Recreatieschap worden aangevraagd”.
Nu wil ik best veel geloven hoor, maar het wil er bij mij niet in dat alle karpervissers na deze eerste zin zijn gestopt met lezen, en nooit een blik op de tweede hebben geworpen… Eigenwijs als ik ben, besloot ik het erop te wagen. Een nette brief met het verzoek om toch mijn voerboot te mogen gebruiken, ging in een envelop richting het secretariaat. In die brief gaf ik aan dat ik een serieuze visser ben die noch de natuur, noch andere vissers wil hinderen, en dat mijn radiografische boot neutraal van kleur en stil is en slechts langzaam kan varen. Op die manier probeerde ik ze ervan te overtuigen dat een radiografische boot niet per definitie voor overlast hoeft te zorgen. Het aantal stekken rond het water is nou eenmaal erg beperkt en de begroeiing hoog en dicht, met de voerboot zouden mijn vismogelijkheden flink toenemen en zou ik ook op de kleinst mogelijke stekjes terecht kunnen.
Maandenlang gebeurde er niets en eigenlijk had ik er al niet meer aan gedacht, tot op een tot dan toe normale werkdag mijn GSM rinkelde. Een vriendelijke medewerkster van het Recreatieschap bood haar verontschuldigingen aan voor de late reactie, maar ze had wel goed nieuws. Bij wijze van proef mag ik mijn voerboot een heel jaar op het water gebruiken en krijg daarvoor een schriftelijke ontheffing. Tegen betaling weliswaar, maar dat interesseert me niet. Altijd fijn als een volledig onbekende jongedame je een hele plezierige dag bezorgt. Dagen later dringt het pas echt door, het is ongelofelijk. Al jaren geldt er een verbod en ik ben de allereerste die het verzint om een briefje te sturen om een ontheffing aan te vragen!
Laat ik er niet omheen draaien, natuurlijk heb ik die brief gestuurd met de bedoeling mijn eigen vismogelijkheden te vergroten. Ik had het er ook op kunnen wagen en ongeacht het verbod gewoon uit kunnen varen. Er schijnt echter dermate veel gecontroleerd te worden, dat de pakkans bijna 100% was geweest. Zelf had ik in dat geval een fikse prent geoogst, het imago van ‘de karpervisser’ had weer eens een deuk te verduren gekregen en de weerstand bij het Recreatieschap tegenover sportvissers als groep recreanten was alleen maar toegenomen. Hoe anders is de situatie nu. Ik heb enkele plezierige telefoongesprekken met de functionarissen van het Recreatieschap gehad en we hebben duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de boot. Om dit niet te verpesten, zal ik vanzelfsprekend dus ook al die regels respecteren. Dat betekent dus niet illegaal nachtvissen en geen struiken en bomen vernielen. Nu, ruim een jaar later is niet alleen de proef geslaagd, maar zijn de ontwikkelingen nog eens in een stroomversnelling gekomen.
Robert, een bevriende karpervisser die op tijdelijke basis bij het Recreatieschap werkzaam was, heb ik eens laten polsen hoe men zou staan tegenover een gereguleerde vorm van nachtvissen. In het verleden was nachtvissen al eens vrijgegeven, maar dat had zo veel ellende en overlast gegeven dat een verbod weer snel was ingesteld. Tegenwoordig zijn er echter diverse oplossingen beschikbaar om de goedwillende die zich netjes weten te gedragen de mogelijkheid tot nachtvissen te bieden, waarbij anderen die de regels niet wensen na te leven geweerd kunnen worden. Op naam uitgegeven nachtvisvergunningen zijn op wateren waar zich in het verleden al problemen hebben voorgedaan een prima maatregel om alles in goede banen te leiden. Tot mijn verbazing waren de eerste reacties positief en op documentatie over de nachtvisregeling van Recreatie Gemeenschap Veluwe op het water -Bussloo werd ook instemmend gereageerd.
Ik heb daarop contact gezocht met de hengelsportvereniging die het visrecht huurt en na enige terughoudendheid raakten deze bestuursleden ook steeds meer overtuigd van de haalbaarheid en wenselijkheid van het project. Nu, voorjaar 2006, ligt er een voorstel bij het bestuur van het Recreatieschap voor het invoeren van nachtvisvergunningen, waarbij alle vissers die er de laatste jaren op karper hebben gevist aanspraak kunnen maken. Er is nog niets definitief, maar de vooruitzichten zijn bijzonder gunstig. En als het project doorgang zal vinden, zal iedereen met een nachtvisvergunning ook een voerboot mogen gebruiken. Over een sneeuwbaleffect gesproken…
Enorme kans of enorme -bedreiging?
Wie het afgelopen jaar een beetje op de hoogte is gebleven van de actualiteiten zal weten dat de Wet op de OpenluchtRecreatie, de WOR, langzaam wordt afgebouwd en per 1 januari 2008 volledig zal zijn verdwenen. Deze landelijke wet regelt, even kort samengevat, waar je wanneer van welke kampeerhulpmiddelen gebruik mag maken. Officieel vallen een tent, paraplu, stretcher, etc. als kampeermiddel ook onder die wet. Omdat deze hulpmiddelen met geen enkele letter in die wet genoemd staan, en in de wet wordt gesproken over ‘enig onderkomen’, is in feite iedere visser die een paraplu, tent o.i.d. gebruikt in overtreding. Nu valt dat gelukkig meestal wel mee en wordt het vaak gedoogd als je je fatsoenlijk gedraagt, maar de wet schrijft anders voor.
Nu de wet verdwijnt, zal iedere gemeente zijn ‘kampeerregels’ moeten gaan vaststellen en krijgen wij karpervissers dus ook met de gemeente te maken in plaats van dat het één wet is die voor het hele land geldt. Dit is enerzijds een enorme kans, omdat we het gebruik van de eerder genoemde middelen nu eindelijk eens officieel gelegaliseerd kunnen krijgen zodat je niet meer afhankelijk bent van het kennisniveau of humeur van de controleur of agent. Karpervissers kunnen er bij hun hengelsportvereniging op aandringen dat die de gemeente voorstellen doen waar en wanneer het gebruik van onze nachtvisattributen toegelaten zou kunnen worden.
Kanaalberen van de privéstek
Aan de andere kant zie ik hierin echter ook een grote bedreiging.
Doen we niets -en helaas zijn er tot nog toe té weinig voorbeelden van actieve en betrokken karpervissers- dan laten we andere sportvissers, of nog erger, ambtenaren hierover beslissen! Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen die de makkelijkste weg kiezen en dat zal betekenen dat kampeermiddelen voor de nachtvisserij nergens toegestaan zullen zijn. Bedenk wel dat alleen de toestemming van de gemeente niet voldoende is.
Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit voert de Visserijwet uit waarbinnen het mogelijk is om een ontheffing voor het nachtvissen te verkrijgen. Realiseer je dat het twee compleet verschillende zaken zijn, enerzijds het ’s nachts mogen vissen (ontheffing Visserijwet) en anderzijds het mogen gebruiken van kampeerhulpmiddelen (APV van de gemeente). Op de meeste wateren is een ontheffing afgegeven voor het nachtvissen in de zomermaanden, als je nu je hengelsportvereniging geen ontheffing voor de overige maanden van het jaar zal laten aanvragen, dan zal de gemeente natuurlijk ook geen toestemming geven voor het gebruik van nachtvisattributen buiten die drie maanden…
Liever actief!
Nog eerder dan de WOR zal de Visserijwet veranderen. Ook daarover hebben jullie waarschijnlijk al gelezen; de Sportvisakte en Grote Vergunning zullen verdwijnen en er komt een eenvoudiger stelsel voor terug. Vanaf 1 januari 2007 is, naast een speciale vergunning van de visrechthebbende, dus ook geen Grote Sportvisakte meer nodig om met drie hengels te mogen vissen. Iedere visrechthebbende mag dat vanaf die datum geheel zelfstandig voor haar eigen wateren bepalen. Gaan jullie wachten tot jullie HSV-bestuur, dat waarschijnlijk net als bij mij slechts uit witvissers bestaat, hier iets voor regelt?
Succes met wachten, maar ik neem toch liever zelf contact op met die mannen! Samen met andere karpervissers wil ik dan bijvoorbeeld proberen op (stukken van) wateren waar er voldoende ruimte voor is, een derde hengel toegestaan te krijgen.
Het punt dat ik met deze voorbeelden graag duidelijk wil maken, is dat regels niet per definitie statisch hoeven te zijn, maar met enige inzet en kennis van zaken gemakkelijk veranderd kunnen worden, of zelfs kunnen verdwijnen. Natuurlijk zijn niet alle verenigings- en federatiebesturen altijd meegaand, maar geduld is een schone zaak en nooit geschoten is altijd mis. Feit is gewoon, dat als we helemaal niets doen, anderen voor ons karpervissers beslissen en we vrijwel altijd naast de pot zullen pissen. Denk ook aan de jeugd, de toekomst van onze prachtige hobby. We kunnen het voor een hele lange periode goed regelen, opdat ook zij ‘straks’ op een grote variatie aan wateren ’s nachts kunnen vissen op mooie gevarieerde karperbestanden.
Wie de schoen past…
Ik ben me er terdege van bewust dat lang niet iedereen dezelfde betrokkenheid heeft, of er een vergelijkbare inspanning qua tijd en moeite voor wil leveren. Veel sportvissers willen ‘gewoon vissen en verder geen gezeik’ en dat is hun goed recht. Een klein beetje moeite kan echter wel de mogelijkheden binnen je visserij fiks vergroten en zelfs meer en/of dikkere vissen opleveren! Het verschijnen op een ledenvergadering en op die manier initiatieven van anderen steunen, kan al doorslaggevend zijn. Door je de komende jaren wat te bemoeien met het beleid van je hengelsportvereniging, is de kans groot dat je het nachtvissen in jouw omgeving het hele jaar door goed geregeld kunt krijgen. Natuurlijk niet overal zomaar klakkeloos toestaan, maar buiten bewoonde zones en beschermde natuurgebieden zou dat vaak prima kunnen. Ook die derde hengel die je stiekem toch wel eens inlegt en waar je verder niemand mee hindert, kun je ook eens toegestaan krijgen. Je zit dan toch wat relaxter op je stek en hoeft niet steeds schichtig om je heen te kijken of oom agent misschien komt controleren.
Er is een vereniging van karpervissers in Nederland die je bij dit soort dingen kan helpen. Die mensen zijn erg actief in het behartigen van onze belangen en zijn ook al met voorbereidend werk voor de vervanging van de WOR aan de slag. Nederland heeft echter zóveel gemeenten en hengelsportverenigingen dat die klus voor hen veel te groot is. Die voortrekkers kunnen dus best wat hulp gebruiken, plus dat je bij hen kunt aankloppen voor informatie, tips en assistentie. Welke vereniging dat is weet je donders goed, neem eens een kijkje op hun website voor meer actuele informatie of benader de mensen die de regio besturen waarin jij woont.
Voor alle zekerheid: www.karperstudiegroep.nl
Voor wie wat energie wil steken in het verbeteren van de omstandigheden waarin wij onze hobby kunnen beoefenen, valt er ontzettend veel winst te behalen. Mij heeft het in ieder geval veel voldoening en de nodige prachtige vissen opgeleverd. Durf jij het ook aan?
Het volledige artikel van Mark Noorman is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in de nieuwe uitgave van het specialistische magazine Dé Karperwereld, dat vanaf 26 september 2006 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk. En vanwege het jubileum dat wij met dit 50ste (!) nummer vieren, kost deze uitgave eenmalig € 5,- in plaats van de gebruikelijke € 8,75. Bovendien vallen er in het kader van een gratis jubileumactie prachtige prijzen te winnen. Mis no. 50 dus niet! Klik hier voor meer informatie.