Het voorjaar. De periode waarin alles weer tot bloei en leven komt. De periode waarin óók de onderwaterwereld tot leven komt. En als de onderwaterwereld tot leven komt, dan betekent dat uiteraard maar één ding: vissen!
'Choddy-time'
Inmiddels is het voorjaar weeral voor een groot deel verstreken en gevist is er zeker! Er is daarmee ook genoeg stof tot schrijven over de afgelopen tijd waarin ik regelmatig bezig ben geweest met één van de mooiste dingen die er is. De vissoort waar ik echt vaak achteraan heb gezeten is de karper. Een vissoort die in het voorjaar ook echt goed te belagen valt door middel van een beetje slim voeren in combinatie met het vissen met relatief klein haakaas met hoge visuele attractie, dus aas wat goed instant inzetbaar is.
Door dit feit heb ik onder andere veel gevist met de chod-rig. Een apart, kort pop-up rigje die zó ontzettend goed zijn werk doet in het voorjaar. Heel wat sessies is dit de keuze geweest die mij, maar ook vismaten, geen windeieren heeft gelegd. Zo ook in het prille begin van deze lente, waarin ik samen met een vismaat een ochtendje de lijnen ging natmaken om ‘onze gevinde vriend’ aan de schubben te komen. Iets wat ik vaak gedaan heb, zo’n ochtendje. En niet zomaar. Want als een stekkeuze goed is, de manier van voeren goed is en uiteraard het vissen zélf goed benaderd wordt, dan kunnen deze ochtendjes karperen echt razend succesvol zijn.
Hét wapen in het voorjaar.
Startschot
We schrijven een frisse donderdag, ergens in het begin van april. We komen in het donker aan op plaats van bestemming, dáár waar het moet gebeuren en waar het ook zál gebeuren. Tenminste, dat verwachten we! Eigenlijk is het vissen die avond van tevoren al begonnen; ik heb het over de voorbereiding. Meer dan een klein beetje voer hadden we niet nodig om dát begin te maken. De avond van tevoren voorvoeren is iets wat ik eigenlijk steevast doe als ik zo’n ochtend ga vissen. Begrijp me niet verkeerd. Ik heb het niet over emmers, ik heb het over een paar handjes. Geen grote knikkers, maar kleine, attractieve boilietjes gemixt met wat mais en hennep. Want ook al is het voorjaar van start gegaan, de vis neemt nog maar weinig voedsel op en je moet ze daarom zien te triggeren met weinig, attractief aas.
Instant knallers.
Actie!
Het begin is er en we gaan het dus ‘s ochtendsvroeg vervolgen. De benodigde hoofdlamp op en de al beaasde rigs aan de systeempjes monteren. Eén ervan dus een ‘chod’, die met een fluoriserende ‘Pink Squid’ naar een rietkopje gesmeten wordt. Niets bijvoeren, ik wil het gewoon ‘single hookbait’ een kans geven. Eerlijk gezegd wel de hengel waar ik het minste vertrouwen in heb in vergelijking tot de andere, die op compacte, attractieve voerplekjes zijn gepositioneerd. De zon komt langzaam op, waar we overigens weinig van zien door de bewolking en we voorzien ons van ‘het zwarte goud’. Benieuwd, dat zijn we. En vol verwachting!
De zon komt verder op, en rond de klok van achten, het moment waarop we ons afvragen óf het gaat gebeuren, gebeurt het. Ik hoor wat piepen die het startschot zijn van een trage run van een hengeltje die een kleine ‘sprint-afstand’ van ons verwijderd staat. De ‘chod-hengel’! Dát geeft een goed gevoel! Een hard bonkende vis aan de andere kant van de lijn terwijl we allebei nog steeds best verbaasd zijn over het feit dat deze als eerste afloopt. Een mooi gevecht later kan ik een net zo mooie schubkarper over het netkoord laten glijden en verwelkomen. We zijn blij, de ochtend is in principe geslaagd!
Een waardig ‘chod-slachtoffer’.
Missie geslaagd!
Anderhalf uur later komt er leven van het voerstekje en kunnen we een kleiner exemplaar begroeten. Allebei een vis, missie geslaagd! Samengevat: heerlijk gevist!
Zo zie je maar dat een paar ochtenduurtjes vissen, de nodige actie en visplezier kan opleveren! Dat is me de periode erna dan ook zéér duidelijk geworden! De volgende keer neem ik jullie onder andere mee in een spannend ‘chod-avontuur’. Stay tuned!
Merijn is op Instagram te volgen via ‘Allroundanglers’.