Passie voor platvis

Platvis, een vis van alle seizoenen

Door Luc Mom

Het mooie aan de platvis is, dat je ze eigenlijk het hele jaar door kunt vangen. Alleen de soorten verschillen per seizoen. In de herfst en winter bezoeken veelal de schar en de bot ons ondiepe kustwater. Zolang het maar niet te koud wordt kan je je hier prima mee vermaken.

In de lente en zomer, vooral in de avonduren, worden deze soorten dan weer afgewisseld door de tong. Deze platvis staat wel op ieders verlanglijstje aan de pier. Het is naast een krachtige sportvis een heerlijke eetvis, wat natuurlijk een prachtige bijkomstigheid is van onze fantastische zeevishobby. 


Een tong van 40 cm trek je echt niet zo maar even op de kant

Een tong van 40 cm trek je echt niet zo maar even op de kant en zeker op de volle stroom niet. Menig vissershart bonkt als hij het krachtige gekromde visserslichaam van zo’n mooie platvis boven water ziet komen. Je hoopt dan maar dat hij op het laatste moment niet de haak lost, wat helaas menigmaal gebeurt.

Je ziet dan zo’n prachttong meestal op een onbereikbaar betonblok liggen, waar de vis eventjes op krachten komt. Als je dan in je overmoed dan toch maar besluit om naar beneden te klimmen, geeft de tong op dat moment een paar krachtige klappen met zijn lichaam en verdwijnt weer in het zilte. Jammer, jammer, jammer, op naar de volgende, want waar een platvis zit, bevinden anderen zich meestal niet ver uit de buurt. Opnieuw beazen dus die haken en knallen maar weer.


Waar één platvis zit bevinden zich er vaak meer.

Hoe vang je platvis

De platvis is geen moeilijke vis om te vangen, maar je moet wel  aan een aantal basisprincipes voldoen.Ten eerste maak je een onderlijn (60/100) met daaraan twee zijlijntjes via een goed afhoudend (bijv. bezemafhouders) of ronddraaiend (swivel-tee) systeem.

Ik gebruik zelf nooit meer dan twee zijlijntjes. Ik vind die derde haak pure aasverspilling en met twee lijntjes kun je nog wat afwisselen qua lengte onderling. De aasaanbieding waar het allemaal om te doen is, is dan toch iets verschillend en dat kan soms uitmaken, zeker in combinatie met stroom, wanneer de vis zich meer gaat drukken op de bodem.


Goed te vangen vanaf de pieren!

Op de haken die daaraan gemonteerd zitten bezuinig ik nooit. Meestal gebruik ik Gamakatsu haken in de maten vier en zes. Ik vis nooit met roestige, reeds gebruikte haken. De inhakingskans is dan veel kleiner, plus de kans op breuk van de haak veel  groter. Je haak is het eerste dat in aanraking komt met de vis, maar ook een laatste verbinding met de vis als je hem over de soms hoge blokken moet binnentakelen. Kies daarom voor goede scherpe haken die niet uitbuigen, want anders mis je gewoon te veel vis. 


Natuurlijk is het vissen vanaf de pieren altijd goed voor een paar mooie scharren.

Voor het vissen vanaf de pieren is een 4.20m hengel of langer, in combinatie met een snel indraaiende molen het meest geschikt. Een mooie driepoot waar je je hengels in slagorde op kunt stellen maakt de uitrusting compleet. Voor platvis hoef je niet ultragroot te beazen. Kleine stukjes zeepieren, zagers of mesheften voldoen prima.

Is platvis nu een echte sportvis ?

Er zijn nu genoeg medevissers die “nee” zullen roepen, maar naar mijn mening is het wel degelijk het geval. Natuurlijk is het zo dat we onze platvissen vanaf de pieren vanwege de omstandigheden vaak veel te grof moeten bevissen, want eigenlijk kan je iedere platvis aan de Nederlandse kust met een gewone karperhengel of lichtere hengel landen

Ware het niet dat bijv. het vissen over blokken heen of het vissen op volle stroom e.d. ons dwingen om wat zwaarder te gaan vissen om het anders onvermijdelijke verspelen van tuig of vis te voorkomen. Maar als u het geluk heeft zoals ik de platvissen te gaan benaderen vanuit een boot op een Noors of Deens Fjord, dan komt u erachter dat het wel degelijk een prachtsportvis is. 


Een van de mooiste platvissen !

Neem maar van mij aan dat een duikende schol van 50 plus of een tarbot van dit formaat zeer goed weerstand geeft aan de sportvisser, om maar niet te spreken over de Heilbot, waar ik er slechts één van in mijn vissersleven gevangen heb, die giga-afmetingen en dito gewicht kan bereiken. 


De tarbot kan mooie formaten bereiken

Maar deze tarbot van 60 cm had ik wel vanaf de kant en dat is toch wel bijzonder vind ik. Kicken dus wederom en een oerschreeuw die over het Noorse fjord galmde toen de vis binnenkwam. Weer een platvissoort van mijn platvislijstje gevangen!


Op naar de volgende!


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -