Op zeeforel in Denemarken (deel 2)

Op zeeforel in Denemarken (deel 2): Jaargetijden

Door Jelle Westerhuis

Een heel belangrijk dingetje met zeeforelvissen; de jaargetijden. Met een redelijk aantal jaren in de pocket denk ik het wel een klein beetje in de smiezen te hebben, echter vergeet nooit dat het ene seizoen zelden het andere is. Maar goed, dat is op elke visserij wel van toepassing.

Zomer

De ‘bakken’ zitten inmiddels voornamelijk op het zoute, op wat achterblijvers na. Ze bevinden zich overdag in dieper, kouder en zuurstofrijker water en zijn dus overdag voor de visser vanaf de kant niet bereikbaar. Vissen gedurende de nacht tot in de vroege ochtend is dan het motto.


Wanneer de avond valt kan er een beginnetje gemaakt worden. De beste uren laten nog even op zich wachten.

Wanneer de watertemperatuur het laagst is komen ze onder de kant om zich te voeden en dan moet je er dus zijn. Soms kun je ze horen en zien komen! Een regelrecht spektakel. Er wordt dan gevist van het late donker tot ver in de ochtendschemering, de tijd dat het water langs de kust tot het meest koele punt is gekomen. Er kan dan ook met oppervlaktevliegen gevist worden. Een spectaculair aanzien wanneer deze van het oppervlak gegraaid wordt!


Zeeforel kan gedurende de zomer tot in het vroege najaar ook op droge vliegen gevangen worden. Deze man werd amper een meter of tien vanaf de kustlijn verrast door een ‘koop-en-sloop-vlieg’. Prachtig gepakt waarna een mooie dril volgde.

Herfst

Het najaar staat veelal in het teken van voornamelijk kleine vis. Af en toe een maatse maar relatief zeldzaam een supervis. Enkele wedstrijden hebben dit onderschreven. Met enkele honderden deelnemers die zich verspreiden over een grote hoeveelheid kilometers kustlijn en ieder jaar is het weer hetzelfde liedje: relatief veel kleine, maar weinig maatse vis ten opzichte van de andere seizoenen.

Het charmante van dit seizoen is wel dat de vis zich vaak aan de oppervlakte laat zien, iets dat je in het voorjaar nauwelijks zult zien. Vis zien betekent dan ook direct aanwerpen en de kans is groot dat je reactie krijgt. We zijn de aflopen twee jaar weliswaar in het najaar toch weer naar Denemarken afgereisd, maar om nou te zeggen dat het echt de moeite waard was… nee.


Soms een mooie vis…


… maar deze formaten worden meer gevangen. Het aantal uren dat je vist levert eenvoudigweg minder op in vergelijking tot het voorjaar.

Winter

Als je er toch bent kun je natuurlijk wel een paar worpjes wagen, echter de visserij is moeilijk, vrij onvoorspelbaar en beperkt zich met name tot het midden, lees warmste moment, van de dag. Het is dus niet echt de tijd om voor de zeeforel naar Denemarken gaan. Gewoon nog een paar maandjes wachten en gaan in het meest kansrijke superseizoen: het voorjaar.


Wintergast. Strak en puur zilver.

Voorjaar

Maart, april en begin mei gelden over het algemeen als beste maanden voor de zeeforel aan de kust. Zoek voornamelijk brak water op en het is vaak bingo. Brak water vind je vaak in de fjorden. Kijk uit naar rietkragen, die met zout water niet kunnen groeien en dus weet je dat je een stek hebt met brak of bijna zoet water.


Haast overal riet aan de kanten, hetgeen duidt op brak of bijna zoet water.

Zeeforel is met name in het voorjaar vaak voltallig en geconcentreerd aanwezig in dit watertype om te wennen aan het zoute. Velen komen net van de rivier af en moeten nog wennen aan het zoutgehalte. Gedurende de zomer kunnen ze dan steeds beter tegen het zoute en daar bevinden ze zich dan ook veelvuldig, zoals eerder beschreven.

Het voorjaar staat veelal in het teken van goede vangsten. Zeer vroeg, in maart, komen veelal de echte bakken binnen bereik, iets later de kleinere. Het zijn dan ook vaak de tijden van alles of niets. Veel meters maken en blijven bewegen geeft het beste resultaat. Krijg je beet, blijf dan langer op dezelfde plek doorvissen, er zijn er ongetwijfeld nog een stel in de directe omgeving.


Meerdere vissen achter elkaar of gelijktijdig vangen komt geregeld voor in het voorjaar.

Zeker de kleinere vissen van rond de 40 tot 45cm scholen samen in grotere groepen. Naarmate ze groter worden trekken ze in kleiner groepsverband rond. Beste tijden zijn vaak midden op de dag, wanneer de dag op zijn warmst is. Een bewolkte lucht met wat wind is uitstekend, behalve als deze uit oostelijke richting komt, pak dan maar in of gok op een enkeling.

Ook de late avonden kunnen voor bijzondere verrassingen zorgen. Het is vaak voorgekomen dat er een uur of twee complete, haast doodse stilte viel en vervolgens ging de zeeforel tegen een uur of tien/ elf weer helemaal uit z’n dak, iets om in de gaten te houden.


Het voorjaar biedt mooie kansen op grotere vis.

Eerder verscheen deel 1, binnenkort deel 3.

 

ANDEREN LAZEN OOK