Op Garnalenjacht met de familie Gouda (Deel 2)

Op Garnalenjacht met de familie Gouda (Deel 2)

Door Lucky Luc Mom
 
Het net komt voor het eerst aan land en de behoorlijk grote bal dient gesorteerd te worden. De bijvangst bestaat meestal en nu ook weer uit tarbot, griet, schar, bot, tong, zandspiering, zeenaald en natuurlijk de onvermijdelijke kleine pieterman.
 
De kleine pieterman is een zeer giftig visje en daar dien je rekening mee te houden als je de garnalen gaat uitzoeken. Doe dit liefst niet met blote handen, maar gebruik iets van kunstof of hout om door de bal van garnalen te roeren om een en ander van elkaar te scheiden.
 
Er wordt druk gezeefd en alleen de grootste gaan mee voor de pan. Anders blijf je pellen. Teamwork van Tineke en dochter Charlene. 
 
De steek van een kleine pieterman, die een sterker gif heeft dan de grote pieterman, is zeer pijnlijk en gevaarlijk. Een steek kan onder meer leiden tot amputatie indien niet goed behandeld ter plekke. 
 
Vooral de tarbot en griet interesseren mij als sportvisser. Ze worden veel gevangen tijdens het garnalenvissen. Maar waar verblijven ze daarna?
 
Het eiwitrijke gif kan worden geneutraliseerd door zo snel mogelijk zo heet mogelijk te verdragen water over de wond te gieten. Maar vaak heb je dit niet zomaar even bij de hand zodat voorkomen veel beter is dan genezen. De kleine pieterman ligt de gehele dag ingegraven met alleen zijn stekel boven het zand. 
 
Eindelijk een griet voor Luc. Yvonne 'gooide' hem naar mij op dus ik heb hem 'gevangen'. De 'blonde' had ik al!
 
Goed schoeisel bij het garnalenvissen is dus wel van belang, want je bevindt je in een gebied waar ze veel voorkomen. Nu ik gezien heb dat er zoveel kleine pietermannen in het net zaten, raad ik zwemmers dan ook aan om zo min mogelijk in het water te lopen, maar direkt te gaan zwemmen indien mogelijk...
 
Er wordt om en om gevist want anders is het te zwaar. Na Leen is Tineke aan de beurt om de zeebodem af te schrapen.
 
De garnalen worden met een zeef gesorteerd op eetbare en werkbare grootte. Als je eenmaal honderd kleine garnalen gepeld hebt waar je bijna niets van overhoudt, weet je waarom je niet alles moet mee nemen. Dat geldt natuurlijk voor de gehele visserij wat betreft duurzaamheid en toekomst. 
 

Tineke Gouda: "Garnalen vissen houdt je jong en lenig". Je hoeft niet naar de sportschool.
 
Als de garnalen gezeefd zijn verdwijnen ze in een hoge rieten mand die van oudsher gebruikt wordt voor deze visserij. Het is belangrijk dat de garnalen in leven blijven voor de latere bereiding, zodat ze regelmatig even ondergedompeld dienen te worden in zeewater voor wat nieuwe zuurstof. Ze blijven gemiddeld zo´n twee uur buiten het water in leven op deze manier, zodat je hier rekening mee moet houden tijdens de garnalenvissessie.
 
Je komt nader tot elkaar bij het garnalen vissen.
 
Als het mandje vol begint te raken en iedereen zijn taak heeft gedaan bij het uitzoeken en sorteren, gaat de familie Gouda weer snel huiswaarts om deze nu nog grijze, maar binnen korte tijd, snel roze wordende lekkernij te gaan bereiden.
 
Je komt van alles tegen in het net. Maar pas op voor de kleine pieterman die soms zeer klein is maar erg giftig. Liever niet met blote handen in de garnalen 'roeren'.
 
Het koken van garnalen gebeurt bij voorkeur in zout water. Maar als je steeds hetzelfde water gebruikt waar de vorige portie garnalen in zijn gekookt, krijgt het water een natuurlijk zoutkarakter. Als u op Google onder 'garnalen koken' kijkt vindt u hier meer info over. En sommige garnalenvissers doen het dan weer net even anders.
 

De grootste garnalen worden in een rieten mand gedaan en af en toe ondergedompeld in zeewater om ze in leven te houden.  
 
Als de garnalen roze zijn geworden kunnen ze uit de pan en worden ze bij de familie Gouda in de huiskamer op kranten uitgespreid om af te koelen. Er dient dan ruimte tussen de garnalen te zitten voor het beste resultaat. Als je zo'n lekkernij op de kranten ziet liggen is het natuurlijk erg moeilijk om daar vanaf te blijven. Menige garnaal sneuvelt dan ook in de eerste minuten na afkoeling. 
 
Dan snel huiswaarts om de garnalen te gaan bereiden. Wederom teamwork van Tineke en Charlene.
 
Een garnaal heeft natuurlijk nog wel even een sterk pantser waarvan je hem dient te ontdoen. En dat is even een truc die je rustig moet leren. Er zijn genoeg roze garnalen gevangen voor deze 'garnalen gay-pride', zodat dit na enig oefenen vast gaat lukken.
 
Soms komen duw- en treknet elkaar tegen op Egmond aan Zee. Zoals hier Leen met zijn neef Jan. Topoverleg op het strand is dan soms noodzakelijk.
 
De garnaal houdt je eerst vast bij de kop en je knikt de staart omhoog zodat dit deel van het pantser breekt. Dan houdt je het achtereind vast en draait een klein beetje aan de kop met de klok mee, zodat het voorste deel van het pantser breekt. Daarna kun je het roze vlees via de staart verwijderen. Oefening baart kunst, maar als je er eentje geproefd hebt, zorg je wel dat je het gauw onder de knie hebt.
 
foto 21  De garnalencocktail was veel te snel op. Bedankt!
 
Deze visserij op de garnaal heeft wel weer wat vraagtekens bij mij opgeroepen. Want waarom wordt er niet meer tarbot en griet aan de hengel teruggevangen, terwijl er tientallen gevangen worden bij het garnalenvissen ? Grotere tarbot en griet zijn natuurlijk viseters, maar van vangsten van kleinere tarbot en griet, die ook zagers, zeepieren en garnalen eten, hoor ik eigenlijk maar zelden. 
 
Leen, Tineke en dochter Charlene enorm bedankt voor deze leuke vissessie aan de waterkant zonder hengels!
 
Maar dat er zoveel jonge vis rondzwemt in onze kustwateren geeft mij veel hoop.
 
Eet smakelijk !
 
Visgroet van Lucky Luc Mom
 
 
Voor een van de mooie appartementen die Leen en Tineke Gouda te Egmond aan Zee verhuren klikt u op www.martinusverhuur.nl  
Leen en Tineke vertellen u graag meer over het garnalenvissen, maar ook natuurlijk over het vissen met de vlieger vanaf het strand. In de Zeehengelsport nr. 4 is daarover een door mij geschreven artikel verschenen. Hiervoor is nu ook uit Duitsland grote belangstelling! Spitze! Supertoll!

ANDEREN LAZEN OOK