op de korrel (5)

In de voorgaande nummers van het grootste én toonaangevende karpermagazine van de Benelux, Dé Karperwereld, kon u reeds een helder en chronologisch overzicht vinden van verschenen . Dit is het vijfde en voorlaatste deel van deze interessante serie over boeken voor de karpervisser. op de korrel (5)

Door Peter Paul Blommers

Tweede helft jaren negentig
De tweede helft van de jaren negentig, de laatste 12 karpertitels van het ‘vorige millennium’, waarvan er een aantal nog gewoon nieuw voorradig is. Dat bespaart een hoop gezoek… Het lijkt natuurlijk gisteren, het halve decennium dat in 1996 begon, maar is dat wel zo? Weet u bijvoorbeeld nog wat u in 1996 aan de waterkant deed, hoe u viste en wat u in de tussentijd nog allemaal heeft bijgeleerd? Ik denk dat juist in de afgelopen acht jaar een hele nieuwe generatie karperaars is opgestaan, vissers die inmiddels behoorlijk gepokt en gemazeld zijn. De karpervisserij breidt zich in deze vijf jaren namelijk nog veel verder uit bij het grote publiek. En dan wel in die zin, dat foto´s van dertigers, veertigers en nog zwaardere bielzen nu echt in vele honderden (zo niet duizenden) Nederlandse fotoalbums zijn terug te vinden.
Omdat in die tijd veel wateren met grote vissen onder continue hengeldruk staan, verdwijnen er voortdurend grote hoeveelheden boilies in het water, vaak gemaakt van hoogwaardige ingrediën-ten. Effect: de karpers worden snel zwaarder en gaan ineens gewichten bereiken die ze eerder nooit konden toppen. Op zich goed nieuws, die mooie, dikke en gezonde vissen. De Nederlandse karpers worden anno 2004 dan ook meer en meer door andere Europeanen belaagd; aan de Sloterplas worden Engels en Duits de gewone voertaal, naast lokaal Amsterdams. Zo ongeveer alle grote vissen in Nederland krijgen in deze jaren een eigen naam en worden opgenomen in een publiek landelijk register. Je vist niet meer in Nieuwkoop, maar vist ‘op de Grote Schub’, ‘op de Snelle Groeier’ of ‘op de Spiegel van de Wegsloot’. Ach, het avontuur van vroeger is een beetje een ander avontuur geworden. Maar meer mensen dan ooit genieten van het karpervissen: we zijn van de obscuriteit, na een industriële revolutie beland in totale karpervisserswelvaart. Dat is de tweede helft van de jaren negentig! What´s next?
Daarover meer in het komende nummer, nu eerst de boeken uit deze periode! Literatuur 1996 - 2000
Wat opvalt aan de meeste boeken uit dit halve decennium is de hoogstaande uitvoering van de meeste titels. Vaak op A4-formaat, gebonden in een harde kaft en meestal toch minimaal een pagina of 200! De standaard daarvoor werd toch een beetje gezet door Ad Degen met zijn Ad Degen Holding, die in deze tijd een aantal goed verzorgde en nu al bijna klassieke titels besloot uit te geven. De boeken van Aalten, Schouten, Danau, en Weitjens die u hierna beschreven ziet, zijn daarvan voorbeelden. Maar kijk daarnaast ook eens naar ‘Het Hoefijzer’, Mattemakers ‘Logboek’ of het nu al befaamde ‘Dunne Lijn’ van De Baets; stuk voor stuk schitterend uitgevoerde boeken waaraan niet zelden werd meegewerkt door getalenteerde vormgevers!

‘Karperliteratuur’

1996: ‘Karpervissen, Avontuur en Passie’
door Evert Aalten en Ruud Jongens Inderdaad, goed uitgevoerd en de logische opvolger van ‘Succesvol Vissen op Grote Karper’ dat intussen was uitverkocht. Een boek op iets kleiner formaat dan z´n voorganger en ook inhoudelijk beduidend minder shockerend. Een verdienstelijk boek, dat door mij echter steeds is gevoeld als tussenpaus. Twee jaar later zet Aalten namelijk een topklasse boek neer van heel ander gewicht, dat we zodadelijk nog zullen bespreken. ‘Avontuur en Passie’ is in vele hengelsportzaken nog beschikbaar. De prijs bedraagt E 29,50 maar let vooral ook op de voordelige acties die ook in
Dé Karperwereld met enige regelmaat gelden voor deze en andere recente titels…

’‘

1996: ‘De Karper Voorbij’
door Joris Weitjens De derde titel dat jaar, maar wel iets heel aparts. Joris is buitenman in hart en nieren, filosoof en visser pur sang. Hij groeide op in ´t Gooi (dat schept een band) waar hij met name de vestinggrachten van Naarden jarenlang tiranniseerde: de karpers die daar rond zwommen welteverstaan. Eindelijk verschijnt dan dit jaar zijn boek, waarnaar ik al tijdenlang uitkeek. En het wachten werd beloond. Nooit eerder raakte een visverhaal in een boek me zo intens als het hoofdstuk ‘Het Beloofde Land’. Dat heeft te maken met het feit dat ik een van de hoofdpersonen ben uit dat stuk. Maar juist daarom zie ik hoe ongelooflijk scherp en met veel emotionele intelligentie die tekst is geschreven. Tijdens de eerste keren lezen werd ik heen en weer geslingerd tussen schaterlachen, sterke ontroering en verbijstering over hoe wij dik tien jaar daarvoor visten en met elkaar omgingen.Bezeten waren we. Gek maakten we elkaar. En we vingen grote vissen als eersten in het Beloofde Land waar Joris ons en zichzelf in beschrijft: Frankrijk. Wat mij betreft een tien voor Joris voor dit hoofdstuk.
Het boek bevat meer erg goede teksten, als hij ons mee terug neemt naar zijn jeugd en z´n vissende jeugdvriendjes. Joris, ik had alleen nog veel meer foto´s willen zien in je boek!
Verplichte lectuur en voor E 25,- nog steeds nieuw verkrijgbaar!
Joris, waar blijft je tweede?

’‘

1997: ‘Logboek van een Karpervisser’
door Henny Mattemaker (opgetekend door Roestenburg en Hoefakker) Twee karpervissers uit de omgeving van Amersfoort tekenen ‘de karperjaren van Henny Mattemaker’ op en publiceren de epistels in dit boek. Henny, van beroep poelier en de onbetwiste koning van het Twenthekanaal en lange tijd heer en meester in de oostelijke karperregio, heeft heel wat te vertellen. In historische clusters worden die ervaringen door hem verteld, gelardeerd met maatschappelijk nieuws uit de tijd om een heldere context te scheppen.
Henny was vele jaren een magische figuur en landelijk bekend vanwege zijn vele records in de NOS-Visparade. Kijk ook maar eens naar de foto´s van hem in Rini´s eerste boek en in de diverse artikelen in het toenmalige blad ‘Vissport’. Daar zien we Henny figureren, met telkens weer nieuwe giganten rustend op zijn polsen. Het gevecht en de ontberingen die aan de vangsten vooraf gingen, zijn direct op het gezicht van de Kanjerkoning af te lezen. Rimpels in het voorhoofd, een overserieuze blik die toont dat het menens is en een shaggie in de mondhoek! Een beeld dat we kennen, als we Jan B. de Winter op de foto zien. Dit waren dan ook de grote karakters van het eerste uur. ‘Logboek van een Karpervisser’ is uitgegeven in hard- en softback en in vele hengelsportzaken nog beschikbaar. De prijs bedraagt respectievelijk E 15,85 en E 23,85 maar let vooral ook op die eerder genoemde voordelige acties.

’‘

1997: ‘Het Hoefijzer’
door Tonny Buijs Tonny doet iets heel verstandigs: zijn duizenden uren ervaring op ‘zijn’ lokale water ‘Het Hoefijzer’ zet hij op papier, vraagt zijn vismaten hetzelfde te doen en bundelt alles in dit boek. Mooi uitgegeven, goed leesbaar. Ik vind dit een erg bijzonder boek, omdat het nou eindelijk eens gaat over uitsluitend één en hetzelfde heel specifiek water. Werkelijk alles komen we te weten; over het water zelf, over de vogels, over de vissen, over de karpers. Hoe vaak ze gevangen zijn, door wie en wanneer. Hun ontwikkeling en -soms- verscheiden.
Elke vis van het water voelt als familie naarmate je verder komt in het boek. Sterker nog, ‘Het Hoefijzer’ voelt na lezen een beetje als je thuiswater, ook al heb je er nog nooit gevist! Een aanrader en voor wie snel is ook nog eens beter bereikbaar dan ooit, want het boek wordt nu voor onder de tien euro verramsjt bij De Slegte. Reken erop dat boek over drie jaar vijf keer meer waard is!

’‘

1997: ‘Het Complete Karperboek’
door Julian Cundiff Deze Engelse coryfee publiceert dit boek en laat het direct in diverse talen doorpubliceren. De Nederlandstalige uitgave wordt verzorgd door Uitgeverij Deltas.
Een boek met weinig ziel, moet ik toch bekennen. Wat mij betreft eentje in het dozijn, ook al is de uitvoering voortreffelijk. Naar mijn mening een boek voor de beginner, waar van alles uit te halen is, maar dat je daarna niet meer snel van de plank haalt.
Door mij aangetroffen in witte boekenhallen, nog steeds in hengelsportzaken en af en toe ook al in tweede hands boekenzaak. Reken op zo’n E 15,- buiten de hengelsportzaak!

’‘

1998: ‘Speurtocht naar Giganten’
door Evert Aalten Dit is een echt grandioos boek! Aalten overtreft zichzelf met een uitstekend geschreven en na zeer gedegen voorbereiding tot stand gekomen standaardwerk. Dat het boek er ook nog prachtig uitziet en nauwelijks kapot is te lezen, maakt mijn vreugde alleen maar groter.
De écht grote vissen van nu, toen en vroeger uit Nederland komen alle aan de orde, voorzover ze bekend zijn natuurlijk. Dat geeft een fraai overzicht en laat ook soms oude karperfabeltjes op een juiste plek belanden: het sprookjesboek in plaats van een plek in de nationale Hall of Fame. Zo schrijft Aalten terecht de befaamde Geestman-Leder uit Nieuwkoop de hoek in. Ik wist al langer uit de eerste hand dat deze vis uit Vinkeveen kwam en geen 45, maar 35 pond woog. Nog steeds zeer respectabel voor die tijd (1957), maar voor de vanger was dat blijkbaar niet genoeg. Gelukkig zijn vrijwel alle vissen in dit boek wel authentiek. Ik denk namens velen te spreken als ik zeg dat dit een boek is dat je blijft pakken (letterlijk en figuurlijk) en ik kan alleen maar hopen dat Aalten terug komt. Misschien met een supplement op dit boek, misschien met een treffende nieuwe uitgave.
‘ De Speurtocht’ is nog nieuw verkrijgbaar bij Degen Holding in Amsterdam.
De prijs bedraagt E 30,-, maar let vooral ook op de voordelige acties die ook in Dé Karperwereld met enige regelmaat gelden voor deze en andere recente titels…

’‘

1998: ‘Stille Wateren’
door Gerard Schaaf en Paul van de Logt Ik ben blij dat ook Gerard (en Paul) zijn ervaringen als Amsterdamse karpervisser op papier heeft gezet. Gerard vist intussen ook tientallen jaren op karper, weet waar hij over praat en alleen daarom al is dit boek het lezen waard. Dat moet je dus vooral ook doen.
Toch, hoe goed je het boek ook kunt vinden, ik mis er ook wel iets aan. Bij Schaaf en van de Logt verwacht ik een boek van statuur en dat vertegenwoordigt dit vrij basic als pocket uitgegeven boek toch niet. Niettemin: Lezen! ‘Stille Wateren is gewoon nog volop te koop in hengelsportzaken.

’‘

1999: ‘Karperblues’
door Alijn Danau Ik beloofde ubij de aanvang van dit artikel veel goede boeken. Hier is er weer een! Danau schrijft zijn bezetenheid als karpervisser van zich af en publiceert dit prachtige boek. Helaas intussen volledig uitverkocht en bij een paar duizend karperaars aan de ketting op de boekenplank.
Danau geeft carte blanche over zijn sleutels tot succes, doet niet moeilijk en schrijft aangenaam. Deze Belgische voorman van het VBK (de Belgische Karperstudiegroep) besteedt zijn leven vrijwel volledig aan alles wat maar met karper te maken heeft. Die bezieling voel je in dit boek. De parade aan vooral Vlaamse slagschepen is dan ook adembenemend. Danau bleef overigens schrijven, dat zult u in het komende nummer zien. ‘Karperblues’ van Alijn wordt inmiddels tweedehands verkocht voor tussen de 75 en 125 (!) euro. En die al niet geringe prijs zal beslist nog doorstijgen, want een herdruk zit er niet in!

’‘

2000: ‘De Dunne Lijn’
door Luc De Baets De dunne lijn tussen succes en falen wordt ons door De Baets helder in beeld gebracht in deze supertitel. Twintig jaar lang krankzinnig fanatiek jacht maken op de grootste of moeilijkst vangbare vissen heeft Luc veel doen leren. Deze Vlaming viste overal, met iedereen en bijna altijd (als hij tenminste geen les hoefde te geven als leraar Engels).
Wat levert dat op? Een goed boek. Een heel goed boek. Een uitstekend boek.
Ik ken geen ander eigentijds karperboek dat zoveel praktische en technische informatie neerzet waarmee je echt 1 op 1 je voordeel kunt doen. Een boek dat direct van invloed is op je succes. Geschreven is in een tijd dat Luc nog als karpergrootmeester wedstrijden speelde. Het voorwoord kwam echter op papier in de tijd dat Luc de karperhanddoek in de ring had gegooid en dat voel je wel meteen. Sla het voorwoord daarom gerust over en dompel jezelf in topkwaliteit karperteksten.
Luc is tegenwoordig wedstrijdvisser op witvis en blinkt ook daar in uit. Tijd voor een boek, Luc? Het volledige artikel en nog veel meer informatie, die u als karpervisser niet mag missen, vind u in Dé Karperwereld 34 , dat vanaf eind deze maand te koop is in de betere hengelsportzaak of kiosk. U kunt natuurlijk ook een abonnement op dit luxe en toonaangevende Nederlandstalige karpermagazine nemen. Meer info klik hier. Klik hier voor een aantal zeer aantrekkelijke boekaanbiedingen.