Ook pubers vinden bootvissen écht leuk



Verzorgd door Hengelsporthuis.com: preview Zeehengelsport nr. 6

De zesde aflevering van Zeehengelsport van dit jaar rolt alweer bijna van de persen. Echte zeevissers kijken weer reikhalzend uit naar dit specialistische ‘zoute’ magazine. Dat ruwe zeebonken lang niet altijd alleen maar oude mannen zijn, blijkt wel uit het artikel van Henri Karremans. Hij vaart er namelijk met een groep jongens op uit om te gaan bootvissen op zee. Zijn doel is om deze jongelingen enthousiast te krijgen voor de zoute tak van het sportvissen. Speciaal voor de lezers van Total Fishing presenteren wij dit artikel als preview.

Experiment geslaagd! Ook pubers vinden bootvissen écht leuk

Door Henri Karremans

Als je aan jongeren vraagt of ze vissen leuk vinden, dan krijg je niet altijd het antwoord dat je hoopt. Als er al eens een hengeltje wordt uitgeworpen, dan blijft het vaak bij het met vriendjes vissen in de eigen buurt.

Op en aan zee vissen wordt dan ook vooral gedaan door jongeren, die aan de kust wonen of die een fanatieke vader, opa of kennis hebben, die hen meeneemt op een dagje aan het strand of op de boot. Daarom is het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ zeker van toepassing op het aantal zeevissende jongeren. Voor ons volwassen zeevissers ligt er dan ook een taak om kinderen met zeevissen in aanraking te laten komen.


Ook pubers vinden bootvissen écht leuk.

Jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar lijken helemaal een ‘vergeten doelgroep’. En dat is jammer, want juist zij kunnen een verantwoorde hobby als vissen heel goed gebruiken in hun opvoeding. Op de Visma sprak ik daarover met Peter Dohmen en maakte een afspraak om eens wat zaken op een rijtje te zetten, om eens te kijken wat je zoal zou kunnen doen om met name tieners eens wat meer bij onze hobby te betrekken. Wat later diezelfde dag kwam ik op de stand van SPRO president Takayoshi Fujimoto tegen.

Toen ik met hem in gesprek raakte over het initiatief om jongeren meer bij het zeevissen te betrekken, zegde hij spontaan zijn medewerking toe. Met de allernieuwste hengels en molens kon ik een ‘pilot’ uit gaan voeren op mijn eigen boot ms. Delta Queen. De bedoeling was om groepjes jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar kennis te laten maken met het zeevissen op de boot en daar omheen een artikel schrijven met tips hoe je dat het beste kunt aanpakken. Met mijn onderwijsachtergrond en mijn taak als juniorencoach bij Sportvisserij Nederland leek me dat een prima uitdaging!


Verschillende groepjes – evenveel plezier!

Meivakantie
Toen ik op mijn school, het Markland College in Oudenbosch, mijn plannetje voorlegde aan de leerlingen had ik over belangstelling niet te klagen. Er moest zelfs geloot worden, wie de gelukkigen zouden worden. Een drietal dagen werd ingepland in de meivakantie en de voorbereiding kon beginnen! Enkele leerlingen hadden ooit al wel eens gevist, maar ook die hadden zo goed als geen ervaring op zee. Oudenbosch ligt toch iets te ver van onze geliefde Noordzee.

Twee jongens waren al wel eens gaan zeevissen, met de buurtvereniging op de Oosterschelde. Bij hen klonken termen als ‘zeeaas, inwerpen en stroming’ gelukkig bekend in de oren. Afspraken werden gemaakt en de jongens moesten zelf alleen maar water- en winddichte kleding mee nemen en wat eten en drinken. SPRO Sports Professionals had voor uitstekende hengelsportmaterialen gezorgd, namelijk de 3,30 meter lange FASTFWD World Champion Multitip hengels en de oersterke Powerdrive XL molens. Een combinatie, die garant staat voor plezier tijdens het bootvissen!

Het weer werkte deze voorjaarsvakantie gelukkig mee. Bijna geen wind en een heerlijk zonnetje maakten de visdagen tot een groot succes. Al bij het ophalen thuis stonden de jongens ongeduldig te wachten. Blij verrast namen ze de polo’s en petten van SPRO in ontvangst. Tijdens de autorit richting Stellendam werd er al voorzichtig gevraagd ‘of we ook nog wat zouden vangen’. Na het passeren van de Goereese sluis werd koers gezet richting de Maasvlakte. Daar werd een oplopend talud opgezocht en het vissen kon beginnen.


Volledig geconcentreerd…

Fluitje van een cent
Als aas hadden we zeepieren en kweekzagers bij ons. Het op de haak zetten van het aas lukte al vrij snel, al vonden sommigen jongens het toch wel vieze beestjes… Het leren inwerpen gaf wat meer problemen, maar omdat je bij het bootvissen niet ver van de boot hoeft te zijn -onder de boot zwemt ook vis- gingen onze ‘leerlingen’ zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag.

Zelfs de vis wilde meewerken, want alle hengeltoppen begonnen meteen te rammelen. Mei is nu eenmaal een maand waarin de schar in groten getale in ons kustwater aanwezig is. Dit hadden de jongens niet verwacht! De vissen werden met tripletten tegelijk uit het water gedraaid en dat is natuurlijk genieten. De Multitip hengels gaven de beten feilloos door, terwijl het met de Powerdrive molens natuurlijk een fluitje van een cent was om de vis binnen te draaien.

Natuurlijk was er ook volop aandacht voor de passerende zeeschepen en de aanleg van de nieuwe Maasvlakte. Zo leverde de dag ook nog eens extra gespreksstof op voor in het klaslokaal. Eén van de leerlingen wil zelfs een presentatie gaan geven over de opgedane ervaringen! Ook het vak biologie kreeg een extra boost, want hoe die platte vissen aan die twee ogen op één kant komen en waarom deze scharren, schollen en botten, die niet zoals andere vissen een zwemblaas bezitten, juist op de bodem worden gevangen, werd duidelijk uitgelegd aan boord.


Actie!.................................................Dat is wat anders dan een voorntje uit de sloot!

Afval, zoals lege blikjes, boterhamzakjes en kranten waarin het aas was verpakt, werd keurig in de afvalton gedeponeerd om ons zeemilieu te ontzien. Op dat gebied kunnen wij nog veel van jongeren leren, want tijdens één van de tochtjes dreven de lege blikjes van een in de buurt liggende charterboot regelmatig voorbij…
Er werd dus volop vis gevangen, met name schar. Mooie exemplaren van ruim 30 cm, maar ook kleinere exemplaren. Die werden netjes onthaakt en voorzichtig teruggezet. Het was voor de jongens dan ook leuk om een te kleine vis weer naar te diepte te zien zwemmen.

De grote koelbox waarin de voor eigen consumptie mee te nemen vis werd bewaard, vulde zich gestaag. Om de vis voor thuis goed te bewaren deden we telkens ijsscherven bij de vis, want de jongens maakten zelf plannen voor de bestemming van de vis. Opa, oma en de rest van het thuisfront werden vanaf zee al gebeld dat er vis in aantocht was.


Zet thuis de koekenpan maar alvast klaar!

Frituur
Natuurlijk is het altijd leuk om een wedstrijdelement in te bouwen. Zodra iedereen gewend was aan het materiaal, visten we eerst een uurtje op de grootste vis. Het is dan vermakelijk om te zien hoe de vis onder controle van de anderen gemeten wordt. Wat later op de dag volgde een wedstrijdje wie er de meeste stuks ving binnen een bepaalde tijd, waarbij ondergetekende per se niet mocht helpen! Van de activiteiten moesten ook foto’s worden gemaakt, want dit zouden de klasgenoten anders toch niet geloven!

Wanneer we rond 15.00 uur met vissen gingen stoppen, vonden ze dat allemaal jammer. Soms werd er zelfs gesmeekt om verlenging van de vistijd. Maar de belofte dat ze allemaal een tijdje de boot (onder toezicht) mochten besturen, maakte het opruimen een stuk lichter. Natuurlijk moest er dan ‘op tempo’ worden gevaren.

Vrolijk zwaaiend gingen we de zeilboten voorbij, die vanwege de zwakke wind maar langzaam vooruit kwamen. Ook de uitleg van de instrumenten kreeg veel aandacht, want jongeren groeien nog meer dan wij op met de leuke speeltjes… Tot slot kon de frituur in de binnenhaven van Stellendam ook nog rekenen op wat extra klanten. Wat kan een dag vissen met jongeren toch leuk zijn!


Je even zélf ook schipper voelen…

Toekomst
Maar wat leveren zulke kennismakingsdagen met het zeevissen op? Die vraag hoor ik veel lezers nu stellen. Persoonlijk denk ik dat je dat niet meteen kunt meten, maar aan de reacties van de jongens en hun achterban merk je dat de activiteit naar méér smaakte. Dat aspect levert nieuwe en fanatieke sportvissers op, die misschien later met hun kinderen ook weer gaan vissen.

Toch heb ik als initiatiefnemer van deze activiteiten ook mijn zorgen. Het bootvissen is niet goedkoop, zeker niet voor jongeren. Wil je een dagje gaan genieten op zee dan ben je daar inclusief aas, eten en drinken -om nog maar niet te spreken over de kosten van de auto- een aardig bedrag kwijt! De reders zouden misschien voor jongeren onder de achttien jaar een gereduceerde opstapprijs kunnen vragen en volwassen vissers kunnen jongeren meenemen om zo onze sport jong en dynamisch te houden.


Wat zou er nu weer aan het wateroppervlak verschijnen?

Zorg ook voor goede hengelsportmaterialen, ga alleen bij verantwoord weer het water op, zorg voor gepaste kleding, laat ze veel zelf doen en ontdekken, doe eens een wedstrijdje, geef eens uitleg over wat ze zo’n dag meemaken, maak foto’s, maar wees vooral geduldig en leer ze het plezier van zeevissen! Met deze pilot heb ik weer gezien dat jongeren zeevissen écht wel leuk vinden, en het houdt ze ook nog eens van de straat. Namens de jongens van het Markland College mag ik SPRO Sports Professionals en Zeehengelsport van harte bedanken voor deze superleuke en leerzame dagen!

Henri Karremans

Gebruikte materialen
Dankzij de sponsoring door SPRO, konden de jongens vissen met uitstekende materialen, volledig toegesneden op de omstandigheden. En juist ook als je ‘groenzoeters’ wil laten kennismaken met de sportvisserij, moet je ze met goede hengels en molens laten vissen en niet afschepen met een oud stokje met missende geleide-ogen en een molen, model koffiemaler.

De jongens visten met een:

     
  • SPRO FASTFWD Worldchampion Multitip
    Deze boothengel is verkrijgbaar in de lengtes 3,30 en 3,60 meter met vier toppen en geschikt tot wel 300 gram. Ideaal voor het vissen vanaf de boot op Noordzee, Oosterschelde en de Waddenzee. Zelfs de kleinste aanbeten worden door de top geregistreerd. Buiten de toppen bestaat de hengel uit drie delen, waardoor de transportlengte beperkt is. Groot voordeel van deze is het lage gewicht, waardoor je een lange tijd met de hengel in de hand kunt vissen. Niet voor niets is met deze hengel ons nationale team wereldkampioen geworden in 2008!
  •  
  • SPRO Powerdrive XL 8000
    Verkrijgbaar in vier modellen 860 t/m 880, waarbij de grootste modellen niet opzij gaan voor de grootste meervallen en de kleinere modellen ideaal zijn voor onze Nederlandse omstandigheden, zelfs voor het wrakvissen. Met de acht lagers en het powerdrive systeem draai je elke vis zonder problemen uit het water. De molen bezit een perfect werkend slipmechanisme en een oersterke beugel. Bovendien is deze molen op acht plaatsen waterdicht afgesloten.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere artikelen in Zeehengelsport? Uitgave nummer 6 van dit jaar valt zo rond  15 september a.s. bij de abonnees in de bus en is vervolgens te koop in de kiosk, boekhandel of de hengelsportzaak. Heb je nog geen abonnement, kijk dan voor een zeer aantrekkelijke aanbieding op: www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -