Onderlijnenkunde (deel 1)

Onderlijnenkunde (deel 1) 

Door Berthil Bos 

Een belangrijk onderdeel van je roofvisuitrusting is de onderlijn die we gebruiken. Voor sommigen is dit van ondergeschikt belang, maar ik denk toch dat deze mensen de onderlijn ontzettend onderschatten.

Allereerst moet dit attribuut voorkomen dat de roofvis er met kunstaas en al vandoor gaat, met veelal catastrofale gevolgen voor de vis zelf.

Tijdens een bezoek bij Oscar Wissink van Lureparts.nl hebben we deze materie besproken en Oscar liet ons diverse producten zien en het gebruik ervan. Dat hier ook 'mijn' geheim voor het maken van uiterst soepel stingers aan bod kwam, neem ik dan maar voor lief...



Ook kan een onderlijn de actie van het kunstaas beïnvloeden, zowel positief als negatief. Het soort materiaal dat je gebruikt voor een onderlijn is vaak een persoonlijke keuze, die wordt ingegeven door het vertrouwen wat je hierin hebt.


Dit soort tanden maken een goede onderlijn tot een must.

Daar is natuurlijk niets mis mee en zolang de rovers hier baat bij hebben, hoor je mij niet klagen. Toch kan het geen kwaad om je wat meer te verdiepen in onderlijn zelf, omdat het gebruik van een bepaald soort materiaal nu net het verschil kan maken.


Graphite Metal Tresse, hét materiaal voor stingers, maar natuurlijk ook voor een onderlijn.

Omstandigheden, vistechniek en soort kunstaas, bepalen welk materiaal je gebruikt voor de onderlijn. Dit houdt natuurlijk niet in dat je op een visdag alleen maar bezig bent met het verwisselen van deze lijn, maar een beetje nadenken kan geen kwaad.


Vergeet de krimpkous niet en zorg voor de juiste maat sleeves.


Zorg dat je de sleeves in het midden dicht knijpt.


Kripkousjes om de sleeves te beschermen.

Eén aspect staat bij de onderlijn boven je persoonlijke keus en dat is de kwaliteit. Deze moet betrouwbaar zijn en geen ruimte laten voor twijfel.

ANDEREN LAZEN OOK