7 januari 2011
Olieramp Noordzeekanaal
Beste redactie, Hierbij zenden we jullie de foto`s van wat wij aantroffen toen wij wilden gaan vissen in het Noordzeekanaal…
Foto: Gebroeders De Haan.
Met naar het water toe lopen roken we al een olielucht. Eenmaal bij het water aangekomen sprongen ons de tranen in de ogen; we troffen zelfs een dode vis aan in de dikke zwarte brei. Er was een Oilspil-boot vanuit Rotterdam terplaatse, maar de omvang van de olievlek was zo groot dat we ons afvragen of dit nog goed gaat komen, zeker wat betreft het waterleven en de natuurlijke oevers die helemaal onder de smeurie zitten, hebben we grote zorgen.
Wat ons overigens opviel, is dat er tot vandaag niks over is vermeld of gepubliceerd, terwijl het onheil - naar blijkt afgelopen maandag - al had plaatsgevonden. Het betreft een vlek van ongeveer 3 km groot. Klik hier voor meer informatie.
Met trieste groet,
Gebroeders De Haan
Nog enkele afbeeldingen van de situatie terplekke:
Foto: Gebroeders De Haan.
Foto: Gebroeders De Haan.
Foto: Gebroeders De Haan.
Foto: Gebroeders De Haan.
Eerder verschenen in Trouw:
Tientallen vogels besmeurd met olie na aanvaring
(Novum) - In het Noordzeekanaal bij Amsterdam zijn tientallen watervogels besmeurd met olie na een aanvaring eerder deze week. Na de aanvaring maandag werd een scherm geplaatst om een schip dat stookolie lekte, maar door de veranderende windrichting kwam er nu alsnog olie onder vandaan, meldt Rijkswaterstaat.
Volgens de dierenambulance zijn deze week al tientallen besmeurde vogels opgevist. Sommige dieren waren al overleden, andere zijn door een dierenarts afgemaakt. “Een zwaan heeft het wel gered, die had alleen olie op zijn buik “, zegt directeur René Verhoogt.
De dierenambulance vaart nu met een boot achter een stuk of vijftien besmeurde vogels aan. “We hebben er nu twee opgevist. Ze laten zich moeilijk vangen. Als we niks doen gaan ze zeker dood.”
De aanvaring tussen een coaster en een binnenvaarttanker met stookolie vond maandagavond plaats bij de Mercuriushaven in het Amsterdamse westelijk havengebied. Er lekte ongeveer honderd kubieke meter olie. De rederij ruimde het meeste daarvan direct op. Een deel lag binnen een scherm dat bij de boot werd geplaatst.
Rijkswaterstaat wijt de ontsnapping van de gelekte olie vier dagen na de aanvaring aan onvoorziene omstandigheden. De rederij had volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat wel juist gehandeld met het plaatsen van het scherm. “Het was redelijk onder controle.” Maar doordat de wind is gaan draaien, ging het toch mis.
De rederij krijgt nu hulp van Rijkswaterstaat bij het opruimen van de olieresten. Er zijn verkenningsvluchten uitgevoerd om het lek in kaart te brengen. Aan het eind van de middag wordt het oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat ingezet om de olie op te ruimen. Daarnaast komt het oliebestrijdingsschip Hebocat 5 over vanuit Rotterdam om hulp te bieden. Ook worden extra skimmers ingezet, die de olie van het water opzuigen.
Daarnaast worden extra olieschermen geplaatst. De scheepvaart is gevraagd de locatie met ‘gepaste snelheid’ te passeren. Het patrouillevaartuig De Riepel van Rijkswaterstaat haalt besmeurde vogels uit het water en draagt die over aan medewerkers van de dierenambulance.
Overigens is de eigenaar van de binnenvaarttanker verantwoordelijk voor het opruimen van de olie. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en ziet toe op de opruimwerkzaamheden.
De oorzaak van de aanvaring is nog onbekend. Hoelang het opruimen nog duurt, durft de woordvoerder niet te zeggen
Bron: Trouw