Offshore Windpark Egmond aan Zee
Hoe reageert de vis?
Het begin 2007 in bedrijf genomen Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) is het eerste grote windpark dat werd gerealiseerd in de Noordzee voor de Nederlandse -kust. Het windpark werd aangelegd door NoordzeeWind, een samenwerkingsverband tussen energiebedrijven Nuon en Shell.
Het park bestaat uit -36 windmolens met ieder een vermogen van 3 MW. Samen leveren zij duurzame elektriciteit voor meer dan 100.000 huishoudens. Dat is vergelijkbaar met een gemeente als -Eindhoven. Het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee. Bij helder weer is het park zichtbaar vanaf het strand. Het -totale gebied van het park beslaat zo’n 27 km2 .
Het gedrag en de verblijftijd van vissen in het windpark essentieel
Uitgebreid Monitoring- en Evaluatieprogramma
Om in de toekomst windparken op zee efficiënter en goedkoper te kunnen maken, is meer kennis nodig over de invloed van die omstandigheden op windturbines. Ook zijn voor de Nederlandse situatie nog onvoldoende gegevens beschikbaar over eventuele effecten op de natuur en het milieu. Aan het OWEZ is dan ook een uitgebreid Monitoring- en Evaluatieprogramma (NSW-MEP) gekoppeld. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende onderzoeksinstellingen. Het NSW-MEP moet de leemten in kennis en ervaring opvullen op het gebied van techniek, economie, natuur, milieu en gebruiksfuncties. -Wageningen IMARES doet hiervoor het visonderzoek, dat bestaat uit -diverse onderdelen:
Demersale survey
Bij de demersale survey wordt gekeken naar gevolgen van het windpark voor vissen die bij de bodem (demersaal) leven zoals schol, schar en tong. Voor veel vissoorten, zoals bijvoorbeeld schol en tong, is het kustgebied een essentieel opgroeigebied voor jonge vis. Vóór de aanleg van het windpark is op een aantal locaties in en rond het windpark gevist met een bodemnet. Na de aanleg zal ook meerdere malen worden gevist met deze methode om mogelijke veranderingen in soorten-samenstelling en dichtheden te -bepalen. Van vissen wordt ook -kennis van -biologische gegevens (leeftijd, lengte, gewicht, sexe, geslachtsrijpheid) verzameld, waarmee de leeftijdsopbouw en het functioneren van het park als paai- en of opgroeigebied kan worden vastgesteld.
Voor o.a. de tong is het kustgebied een essentieel opgroeigebied voor jonge vis.Foto: Pim Pos
Pelagische survey
Bij de pelagische survey wordt gekeken naar gevolgen van het windpark voor vissen die in scholen in de waterkolom (pelagisch) leven, zoals haring en makreel. Kleine pelagische vissoorten zoals zandspiering en sprot vormen een belangrijke voedselbron voor grote roofvissen, vogels en bruinvissen. Evenals bij de demersale survey zal bij de pelagische survey na aanleg diverse keren worden gevist om mogelijke veranderingen in soortensamenstelling en dichtheden te bepalen. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van een net dat door de waterkolom gevist wordt en van sonarapparatuur om de -hoeveelheid en verspreiding van scholen vis te bepalen.
Zenderexperimenten
Voor het vaststellen van de beschermende functie van het windpark is ook kennis van het gedrag en verblijftijd van vissen in het windpark -essentieel. Door vissen te voorzien van akoestische transmitters -(zenders) en een netwerk van hydrofoons aan te leggen bij het windmolenpark, waarmee de zenders kunnen worden geregistreerd, wordt gedrag en de verblijftijd van individuele vissen in het -park onderzocht.
Merkexperimenten
Met behulp van merkexperimenten wordt gekeken in hoeverre het windpark een beschermende -functie heeft voor vissen. De beschermende -functie hangt vooral af van de verblijftijd van vissen in het park: hoe langer een vis jaarlijks in het -windpark -verblijft, des te meer het windpark een beschermende functie heeft. -Onderzoek hiernaar wordt -gedaan door vissen te voorzien van een vismerkje. Aan de hand van terugmelding van gemerkte vissen vanuit de visserij kan worden bepaald of het windpark al dan niet een beschermende functie heeft.
Onlangs is een aantal tongen voorzien van een vismerkje. Een oproep om de vangst van een tong voorzien van een merkje te melden, heeft in het vorige nummer van Zeehengelsport gestaan.
Een aantal tongen is voorzien van een dergelijk merkje. Vangt u zo’n gemerkte tong: melden a.u.b.!
Wanneer u een tong met een vismerkje heeft gevangen, bewaar het vismerkje of noteer als dit niet -mogelijk is het merknummer en neem contact op met Wageningen IMARES per email (Olvin.van.Keeken@wur.nl) of telefoon (0255) 564646. Juist ook meldingen door zeehengelaars kunnen voor dit onderzoek zeer wezenlijk materiaal opleveren.Dit interessante artikel is slechts één van de onderwerpen die aan bod komen in de 84 pagina’s dikke, vijfde uitgave van 2007 van Zeehengelsport. Dit enige zilte magazine voor Nederland en Vlaanderen is vanaf 14 augustus 2007 voor € 4,95 te koop in de beter gesorteerde boekhandels en hengelsportspeciaalzaken. Klik hier voor nadere informatie over een abonnement.