Nu even op zoet : Forelvissen op het Geestmerambacht



Nu even op zoet : Forelvissen op het Geestmerambacht

De forelvisserij heeft mij behoorlijk stevig in zijn greep ! Dat is toch wel heel bijzonder in mijn situatie omdat ik gezien mijn zoute inslag naar verhouding maar heel weinig in het zoete water vis!


Niet zomaar een plasje dat Geestmerambacht.

Het geeft wel meteen aan dat het leuk is om eens iets anders te ondernemen. Had ik dit niet gedaan, dan had ik gewoon op een van mijn vertrouwde zoute stekken staan vissen.


Maar wel heel mooi te bevissen.

Uitzetting regenboogforel Geestmerambacht
Zeer recentelijk zijn er maar liefst zo’n 1000 regenboogforellen uitgezet in het project Geestmerambacht nabij Heerhugowaard. Het is een groot opgezet,duur project waarvoor Sportvisserij Midwest Nederland zich destijds hard heeft gemaakt.


Op allerlei manieren.

Dit ging zoals gewoonlijk niet zomaar! Want het opzetten van zo’n omvangrijk project vereist een lange voorbereiding. Het Geestmerambacht is op diverse plaatsen uitgebaggerd en aangepast.


Soms mooie vissen zoals deze forel van Ruard Janssen lid van  vlieg visvereniging "de Poldervlieg".

Het is de bedoeling om op korte termijn ook nog een paar honderd bruine forellen uit te zetten! Dat maakt het geheel alleen maar spannender ! Je weet tenslotte nooit wat voor vissoort je aan de lijn krijgt!


Het is een prachtig gezicht om deze man aan het werk te zien.

In het buitenland heb ik regelmatig op regenboogforel gevist. Favoriet waren de "put & take"-putjes in Denemarken,maar dat is zeker geen vergelijking met dit uitgestrekte water van het Geestmerambacht.


Ik moest het zonder vlieghengel doen,maar het is uiteindelijk toch gelukt!

Leuke visserij,maar zeker niet zo gemakkelijk als het in eerste instantie lijkt. Maar de aanhouder wint,zeker als je je aanpast aan de plaatselijke vangmethodes. Dit geldt uiteraard ook voor het Geestmerambacht.


Het ging steeds beter! Hier een forel van bijna een halve meter. De maximum uitgezette lengte!

In eerste instantie probeerde ik het met meelwormen en maden, maar dat leverde niets op. Ik ben daarna overgestapt op spinnertjes maar helaas kon ik de vis ook daarmee niet verleiden! Gelukkig kwam ik verderop een aantal vliegvissers tegen die wel vis vingen. Na een praatje hebben ze mij wat van hun zelfgeknoopte vliegen gegeven.


Wat een heerlijke bezigheid !  Mijn ogen zijn heropend !

Ik genoot van het feit,dat ze de forellen met hun vlieghengel wel wisten te vangen. Wat een sport ! Dat houdt je positief omdat je weet dat de vis aanwezig is en je dus  zelf ook kans maakt om ze te vangen. Bedankt nog mannen voor het “leasen” van jullie kunstvliegen!


Mijn laatste sessie was de beste.

Grappig was,dat ze mij kenden mij van mijn zoute verhalen op TF en dat deze visserij dus geen dagelijkse kost was voor mij was! Helaas ben ik niet in het bezit van een vlieghengel dus ik moest het op mijn manier zien te redden. Om genoeg sport aan de forel te kunnen beleven gebruikte ik zelf een lichte Shimano- Beastmaster feederhengel.


Dit keer bewapend met Powerbait wat super ging.

De natte,zinkende kunstvliegen heb ik in eerste instantie achter de dobber aangeboden door deze zeer langzaam binnen te strippen precies zoals de vliegvissers dat doen. Op een één of andere manier had ik er vertrouwen in dat er toch op zijn minst één forel in mijn aasaanbieding zou trappen. En ja hoor,dat bleek dat al snel! Zo blij als een kind,ving ik mijn eerste Nederlandse regenboogforel.

Ik ben maar meteen gestopt op dit hoogtepunt want mijn missie was geslaagd. Daarna heb ik mijn systemen meerdere keren aangepast. Zo werd mijn dobber na enige tijd vervangen door een “minidrijvertje” dat ik goed kon volgen.


Je kunt er ook prachtig op snoek en snoekbaars vissen. Zo nu en dan kom je een bijzonder vaartuig tegen zoals deze kajak.

Succes bleef wederom niet uit. Mijn laatste sessie was zelfs het meest succesvol en leverde mij een mooie forel van bijna een halve meter op! Daarnaast ving ik ook nog een aantal kleinere vissen van rond de 40 cm. Supersterke mooie vissen,gewoon aan een lichte feederhengel. Deze laatste sessie had ik mijn aas aangepast en ging ik voor `Powerbait` van Berkley.


Met daarin een toch wel heel bijzondere visser door zijn uitdossing.

Ik koos voor de kleuren zwart en wit om zo nu en dan af te wisselen als dat nodig bleek te zijn! Uitkomst bleek een speciale haak voorzien van een soort spiraaltje waarop je de Powerbait (groot of klein)eenvoudig kon monteren.

Na enige tijd begon ik het spelletje aardig door te krijgen en kon ik de vliegvissers zowaar bijhouden met hun aantallen. Ik moest wel actief blijven vissen en het aas in beweging houden! Zo nu en dan stopte ik even om te proberen de forel tot een aanbeet te kunnen verleiden!


Het ging mij alleen om de forel . En als we ze allemaal terugzetten kunnen we er nog vele jaren plezier aan beleven!

Het Geestmerambacht is niet zo maar een `putje` en is een behoorlijk groot water dat recentelijk nog in open verbinding stond met het Noord- Hollandskanaal. Deze verbinding is nu afgesloten om de forellen binnen het gebied te houden. Het is een mooi natuurlijk gebied ondanks het feit dat de forel er is uitgezet! Maar we vinden tenslotte nog maar heel weinig echte natuur in Nederland. Het gaat uiteindelijk om de beleving.

Maar dit mooie gebied voelt echt goed !Ik wens u veel plezier toe op het Geestmerambacht. Houdt wel even de geldende regels in de gaten. Zo is er tot 1 april een terugzetplicht voor alle forellen die u vangt. Daarna mag je tot oktober  één forel p.p. meenemen! Maar waarom zou u dat doen ?

Het is toch veel mooier om deze forellen door te laten groeien tot recordformaat om er daarna aan de hengel nog zeer veel plezier aan te kunnen beleven ?

De overige (landelijke)  regels staan in de "gezamenlijke lijst van viswateren" die u bij uw vispas heeft ontvangen en die u uiteraard altijd bij u dient te hebbend!

Veel visplezier gewenst

Lucky Luc Mom
 

ANDEREN LAZEN OOK