Nabeschouwing World Predator Classic te Hellevoetsluis 2014

Nabeschouwing World Predator Classic te Hellevoetsluis 2014 

Door Ron Smits 

Wat bracht de World Predator Classic 2014 een spektakel op het Haringvliet en Hollandsdiep, in en aan de haven, op het evenementen plein, aan de waterkant en in de straten van Hellevoetsluis. Nog steeds wordt er nagepraat over deze eerste aflevering in Nederland. Het zijn echter niet alleen positieve geluiden, maar ook, al dan niet terechte, negatieve kritiek.

Op een zeer toegankelijke manier is de hengelsport in Nederland positief in de spotlights geplaatst. Zeker in een tijd dat de sportvisserij onder druk staat. De media van vele Europese landen, maar ook van Amerika hebben veel aandacht besteed aan het vissen in Nederland.


Keurig verzorgd op een ruim terrein.

In ons kleine viswaterrijke kikkerlandje kunnen dergelijke grote evenementen prima georganiseerd worden. Organiserend talent is ook ruimschoots aanwezig, het evenement was keurig verzorgd. De organisatie verdient dan ook een groot compliment.


Debby De Kock, coordinator Local event.

Gedurende de laatste twee dagen werd duidelijk dat de hengelsport in Nederland nog steeds toekomst heeft.


Vele kinderen leerden in deze twee dagen, onder vakkundige begeleiding van vrijwilligers, de beginselen van het roofvissen op een weidelijke manier, met respect voor de roofvis.
 
Het via internet volgen van de resultaten van de deelnemers en waar ze zich bevonden was geheel nieuw. Jammer dat de laatste twee dagen grote problemen ontstonden met het systeem, zodat het dagresultaat van dag twee niet juist was en zelfs de einduitslag manueel samengesteld moest worden.

Hierdoor liep de uiteindelijke prijsuitreiking ernstig vertraging op, het werd zelfs pas iets na middernacht in plaats van half acht ’s avonds. Een afsluitende parade door de haven van Hellevoetsluis met de winnaars kwam hierdoor helaas te vervallen.

Ook zijn er fouten gemaakt met tussenstanden, die aan het einde van de dag bekend werden gemaakt. Dag winnaars van dag twee, waren eigenlijk niet de dagwinnaars, maar de nummers twee waren de dagwinnaars. Dit werd een dag later wel hersteld, maar toch….

Ik was beide dagen aanwezig in het hoofdkwartier en de organisatie trachtte het probleem te verbloemen, maar hierdoor werden mijn operationele zintuigen juist op scherp gezet en ik had niet veel nodig om vast te stellen dat er heel grote problemen waren met de verwerking van de vangsten voor de rangschikking.
 
Voor de bezoekers van dit evenement was er op het evenementenplein van alles te beleven. Shimano was aanwezig met hun promotruck en showde onder andere hun Stella molens. Vele deskundigen waren aanwezig waar men allerlei vragen konden stellen. In een soort aquarium lagen vele soorten pluggen en men moest raden hoeveel er in de bak lagen. Vele formuliertjes werden ingevuld en de dag winnaars hebben inmiddels hun prijzen thuis gestuurd gekregen.  


Men kon per dag een Shimano hengel, een Shimano molen en...


...een flink pakket kunstaas met een grote opbergdoos van Plano winnen.


Totaal zaten er 487 pluggen in de bak.


Er was een mooie stand ingericht met diverse Hobie viskajaks en een paar stands voor een natje en een droogje.

Op het grote podium waren twee grote schermen geplaatst waarop men de vangsten en de klassering van zijn of haar helden live kon volgen, maar ook andere belangrijke gebeurtenissen van dit evenement.

Vanaf 19.00 uur was er een rockconcert met goud van oud. Genieten dus. Jammer voor de artiesten waren er veel te weinig bezoekers tijdens hun optreden op het plein aanwezig. De bekendmaking van dit evenement in het algemeen en de activiteiten op het evenementenplein in het bijzonder was onvoldoende en kan veel beter.

Op het Haringvliet was de start van de wedstrijd spectaculair. Kanonschoten gaven de start van de wedstrijd aan en de vele visboten vertrokken met hoge snelheid naar de door hen gekozen visplaatsen. De te winnen boot was een publiekstrekker, maar ook de visboten van de deelnemers trokken veel bekijks.

Wedstrijdvissen op een eigen visboot is niet voor iedereen weggelegd. Niet iedere goede sportvisser is een goede wedstrijdvisser. Een wedstrijdvisser moet, behalve goed kunnen vissen, ook heel snel kunnen schakelen, als het even niet gaat zoals verwacht: ga ik voor een grotere vissoort die ik al heb of probeer ik een andere vissoort te vangen (je moest een snoek, drie snoekbaarzen en drie baarzen per dag vangen en de grootsten tellen), die ik niet of onvoldoende heb.

Voorts moeten zij snel naar een andere stek kunnen varen, want tijd is vis en dan heb ik het nog niet over de spanning. Je zag dit ook terug tijdens deze wedstrijd: topwedstrijdvissers op hele snelle visboten, voorzien van de allerbeste apparatuur en vaak waren de slot minuten van cruciaal belang, als je toch een plek vond waar de vis zich ophield.

Gezien de hoge kosten (hoog inschrijfgeld, kosten van en naar Hellevoetsluis en drie dagen varen) was dit evenement niet voor iedere wedstrijdvisser weggelegd.


Streetfishing in de wateren van Hellevoetsluis.

Niet alleen bootvissers deden mee, maar ook het vissen vanuit viskajaks en streetfishing in de wateren van Hellevoetsluis, waren officiële wedstrijdelementen. Het was jammer dat het verschil in de ereprijzen tussen streetfishing en de visboten wel heel erg groot was.

Als we echter alle positieve en negatieve kritiek tegen elkaar afwegen is het goed voor de sportvisserij in het algemeen en voor de sportvisserij in Nederland in het bijzonder. Bovendien wordt Nederland weer eens positief op de kaart gezet.

Hellevoetsluis was een prima locatie om zo’n evenement te organiseren. Daarom ben ik blij dat het WPC volgend jaar weer in Hellevoetsluis gehouden wordt. Total Fishing is er dan weer bij.

ANDEREN LAZEN OOK