image description

Naar het einde van de wereld (3)

Naar het einde van de wereld (3)  

Van de gebaande paden  

Door Bram Bokkers

Ik vis samen met Jan Kiel. Petr zal ons vandaag vergezellen. Hij stelt voor om licht te beginnen.

We tuigen een niet te zware spinhengel op met een werpgewicht tot 18 gram met een lengte van 2.40 meter.  Dit is de ideale hengel voor het vissen van (verzwaarde) spinners, lepeltjes en kleine plugjes tot zeven centimeter.

Op de molen zit 20 lb dyneema waar we een meter 40/100 fluorcarbon aan knopen als onderlijn. Zodra het busje ons heeft afgezet moeten we nog een stuk wandelen, een goede conditie is zeker in je voordeel. Om bij de rivier te komen moeten we een grasland doorkruisen, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 

De graspollen zijn anderhalve meter hoog, waardoor we de grond niet kunnen zien waar zich grote kuilen tussen bevinden. Een dergelijke wandelingen in een waadpak, waadjack met rugzak en hengel valt niet mee. 

Na een aantal keren onderuit zijn te gaan staat het zweet ons al op de rug. Had ik dan toch een laagje minder aan moeten trekken. 

Aan de rand van het grasland bevindt zich bebossing. Deze bestaat uit wilgen, bramen, wilde rozen en andere wild groeiende heesters en bomen. Petr laat weten dat we deze het gemakkelijkste kunnen doorkruizen doormiddel van het vinden van een Moose Trail (elandenpad). 

Na deze gevonden te hebben komen we eindelijk bij de rivier aan. Voordat ik begin met vissen moet ik even op adem komen. Nu begrijp ik de uitdrukking ‘Sport’vissen ook wat beter.

Petr verwijst me naar een stroomversnelling even verderop waar zich stroomafwaarts een niet te diepe pool bevindt. 

De rivier is hier zo'n twintig meter breed en stroomt rustig. De rivierbeding bestaat uit grove keien, kleinere stenen en grind. Het water is helder maar heeft door de regen van de afgelopen nacht, een eind hogerop, een licht kleurtje gekregen. 

Ik werp een verzwaarde spinner lijnrecht naar de andere kant van de rivier en vis deze rustig binnen. Door de stroomt wordt mijn kunstaasje stroomafwaarts geduwd waardoor ik hem dwars door de pool kan binnen vissen. 

Vrijwel direct voel ik enige weerstand, niet veel maar ik sla hier toch op aan, en raak! 

Een lenok met een lengte van ruim vijftig centimeter zit gehaakt. Het gevecht stelt niet heel veel voor maar de vis is prachtig. 

 

Deze op een forel lijkende bronsgekleurde, met rood en zwart gevlekte vis heeft een opvallend spitse kop en is in verhouding vrij grof van bouw en kan tot wel zeventig centimeter groot worden. 

Ik ben blij met mijn eerste vis die ik na een paar foto's weer laat zwemmen. 

Al wandelend vissen we meerdere stekken af. Poolen, diepe buitenbochten en plekken waar obstakels liggen zoals stenen of omgevallen bomen. De groenvegetatie langs langs de rivier is zo weelderig dat waden de beste en snelste optie blijkt. Dit lukt niet overal omdat de rivier soms te diep is, in dat geval moeten we weer een moostrail of hoge-pollen grasland opzoeken om verder te komen, iets wat we liever niet doen.

We bevinden ons in een nationaal park en dat is goed te zien. Overal waar we kijken zien we dierensporen langs de oever van de rivier, ook aangevreten bomen en slaapplekken in het hoge gras geven blijk van een rijke fauna. Naast herten komen hier ook bevers, otters, elanden, wolven, beren en veelvraten voor. We hebben ze nog niet gezien, maar zijn er zeker van dat ze ons al wel gezien en gehoord hebben.

Ook Jan vangt zijn eerste lenok en er volgen er meerdere. 

 

We vissen met spinners en kleine pluggen en beide leveren vis op. Niet elke lenok laat zich zomaar vangen; sommige volgen het aas tot aan onze voeten en bedenken zich dan op het allerlaatste moment. Ook zijn er vissen die wel degelijk hard aanbijten om vervolgens volledig uit het water te komen. 

We genieten van de visserij en natuur en voor dat we het weten valt de schemer alweer in. Het bos reageert hier direct op, burlende elanden en huilende wolven zeggen ons gedag. Ook Bart en Frank hebben hun eerste vissen weten te vangen. Met een warme hap en de nodige wodka liggen we al snel in dromenland.

(Wordt vervolgd)

Bram Bokkers

Wanneer u enthousiast bent geworden en een dergelijke reis ook zou willen ondernemen ga dan naar de site van Tight Lines Visreizen of stuur een mail naar info@tightlines.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -