Door Leonard Muys en Ron Smits
Het strand van Langeland leent zich prima voor diverse visserijen vanaf de kant. Platvis, gul, geep, makreel en zeeforel zijn wel de bekendste vissoorten die men vanaf het strand kan vangen. Veel minder bekend is de tarbot.
Met deze door Per Gylling van Zpey ontworpen vliegenhengel moet het gaan gebeuren.
Een tarbot ligt vaak alleen met de ogen boven de bodem te wachten op een prooi in de vorm van een visje. Heel vaak in slechts kniediep water. Tarbot is dan ook een vis waarop heel actief moet worden gevist en waarbij men vele meters langs het strand moet maken.
John Larsen probeert de hengel uit.
De beste maanden voor de tarbot zijn gemiddeld genomen van half april tot eind juni en van september tot de vorst zich heeft aangemeld. Bij vorst trekt de tarbot zich vaak terug naar dieper water, waar de temperatuur dan net wat hoger is. Het kan echter voorkomen, dat ze ’s nachts met hoog water, toch nog dicht onder de kust te vangen zijn in de koudere maanden als bijvangst op gulvisserij vanaf de kant.
Ik heb jaren lang op Langeland gewoond en heb vooral vanuit mijn eigen visbootje gevist. Na de zeeforel, gul en platvis heb ik mij meer en meer op de tarbot gespecialiseerd. Niet alleen vanaf mijn visbootje, maar ook vanaf het strand. Regelmatig heb ik mooie tarbotten gevangen en ook heb ik enkele sportvissers gegidst om één of meerdere tarbotten te vangen. Volgens mij moet het ook mogelijk zijn om een tarbot aan de vliegenhengel te vangen. De tarbot zit vaak op kniediep water.
Om deze uitdaging waar te maken heb ik John Larsen samen met zijn vismaat Jørgen Chorchendorff Jørgensen uitgenodigd op de Færgegårds camping in Spodsbjerg.
Deze voor de sportvisser goed uitgeruste camping ligt heel centraal op het eiland Langeland, zodat alle goede stekken goed te bereiken zijn.
John aan het binden van de juiste vliegen.
Tijdens onze voorbereiding, die toch wel een paar weken heeft geduurd, hebben we de verschillende locaties bezocht en bestudeerd. We moeten immers weten welk materiaal en welke vliegen we nodig gaan hebben.
Speciaal ter beschikking gesteld door FutureFly voor onze uitdaging.
Met onze bevindingen hebben we Per Gylling van Zpey benaderd en deze leent ons voor deze visserij een door hem ontworpen vliegenhengel.
Op een grasveld van de Færgegårds camping hebben we de hengel uitgeprobeerd, zodat we de mogelijkheden van deze hengel goed kennen. De verzwaarde leader aan de vliegenhengel is heel goed te werpen.
FutureFly.dk geeft ons ook nog wat tips en sponsort al het benodigde bindmateriaal voor deze toch wat onbekende visserij. Volgens John Larsen is het materiaal absoluut van de beste kwaliteit die je maar kan vinden in Europa en hij is er maar wat blij mee.
In deel 2 zal ik enkele goede tarbot locaties behandelen.