Met de Sbirolino op de zeeforel deel 2

Met de Sbirolino op de zeeforel, deel 2

door Jelle Westerhuis

Zware stemmen hoor ik al: “dit is geen vliegvissen, Jelsema!” Klopt, niet met de vliegenhengel maar wel met vliegen! Op de dagen dat de vis niet dicht onder de kust komt vind ik dit een supermethode. Ik kom om mijn visje te vangen en niet om de purist uit te hangen. Dit zonder negatief te staan tegenover de puristen onder ons… ieder zijn ding, ieder zijn plezier!

Onlangs in Denemarken hebben we weer voor de zoveelste keer met succes de spinhengel ter hand genomen mét de Sbirolino. Een oude, bewezen methode stammend uit Italië, helaas nooit aangeslagen in de lage landen. Buiten het voordeel van de enorme afstanden die je kunt bereiken is het ook een geweldige manier om juist lichte kunstaassoorten te kunnen transporteren! Ik knoop er uit gewoonte twee vliegen aan. Dit om snel te kunnen uitvinden welke goed in de smaak vallen. In het voorjaar bind ik een Flame en een Olive Shrimp eraan om te kijken waar ze voor in zijn. Ook een crème of olive Magnus is super om te proberen!

We vissen standaard met gevlochten lijn (bijvoorbeeld PowerPro), om voldoende feeling te hebben op dermate grote afstanden. Vis je met standaard monofiel, dan mis je gegarandeerd aanbeten. Daarnaast kan je de vlieg perfect de actie geven die hij nodig heeft. Garnalen vis je met stoten binnen, visimitaties op een gelijkmatigere manier. Zo kun je wat variëren en zoeken totdat je de goede manier gevonden hebt.

Als onderlijn kan ik je, zeker voor overdag, fluorocarbon aanraden. ’s Avonds in het donker en ’s nachts kan je overschakelen op dikker, standaard monofiel nylon. Ondermeer de Fluorocarbon van Gamakatsu en Frog Hair zijn perfect betrouwbare lijnen. Eerlijke trekkrachten en correcte diameters. Hou ik van. De lengte van de onderlijn is ongeveer drie meter. Dat is lang zal je misschien denken, maar doe het maar. Scheelt je echt in het aantal aanbeten… en vangsten als het goed is!

Om die drie meter onderlijn goed weg te zetten gebruik ik een hengel van zo’n 3,20 meter. In mijn geval de Henk Simonsz Titan Seabass. Een krachtige hengel om geweldige afstanden mee te bereiken. Door de hengel 180 graden om je heen te draaien alvorens de worp in te zitten trek je de complete onderlijn volledig uit het water waardoor je geen weerstand ondervindt van het water. Zo kan je maximale afstanden bereiken!

Zorg wel dat je beide vliegen, of in ieder geval de onderste, in een lusje hangt! Onderwaterbeelden hebben duidelijk aangetoond dat de actie van de vlieg velen malen beter is dan dat hij rechtstreeks op het haakoog gebonden wordt. Dit levert je gegarandeerd meer aanbeten op!

De Sbirolino’s, waaronder die van Spro, lenen zich perfect als gewicht. Ze zijn verkrijgbaar in drijvend, intermediate en zinkend in diverse gewichten. Hier moet je mee experimenteren voor het gewenste resultaat in de bijpassende omstandigheden. Ikzelf mag graag 20 grams, intermediate exemplaren gebruiken.

De constructie:

a. Gevlochten hoofdlijn 8-10 Lbs
b. 20 Grams Sbirulino, intermediate
c. Zachte, zwarte kraal
d. Rode, harde kraal (voor extra attractie)
e. Standaard speldwartel of beter een triple-swivel (verwart minder snel)
f. 2 Meter, 18 tot 22/100 Fluorocarbon
g. Zijlijn door middel van lus dubbel door te halen en op de onderste kant af te knippen
h. Gebonden aan een lusje voor extra actie. Klik hier voor de knoop.

En die vliegen? Dat is uiteraard afhankelijk van het seizoen en vele andere omstandigheden!

Constructies kan je uiteraard naar eigen inzicht aanpassen, echter hier hebben we de goede resultaten mee gehaald. De rode, harde kraal kan je inzetten, maar hoeft niet. Bijgeloof van mijner zijde waarschijnlijk. Je kunt ook nog, zeker in de zomermaanden, een glow-in-the-dark kraal op de onderlijn schuiven. Het kan verrassende resultaten opleveren. Succes met deze geweldige methode!

Klik hier voor “Met Sbirolino op de zeeforel deel 1!”

 


 

ANDEREN LAZEN OOK