Meren en rivieren in Jutland
Op voorn op de Gudena
door Willem Stolk
Jutland, het eiland van Denemarken met zijn velen meren en rivieren, staat garant voor een goede visstand. De prachtige meren en rivieren liggen in een wonderschoon decor van heuvels en bossen. De rivier de Gudena in het plaatsje Trust nabij Silkenborg is een topstek waar enorme voornvangsten mogelijk zijn.
Allereers dit: doe aan periode-planning. Nee, voor de duidelijkheid, ik ben niet van plan om een derde zoon of dochter op de wereld te zetten. Met periode-planning bedoel ik dat het belangrijk is om, voordat je besluit af te reizen naar Denemarken, de weersberichten te volgen. Dit is denk ik niet alleen als je naar Denemarken gaat belangrijk, sowieso is het aan te raden wanneer je op visvakantie gaat. Ik weet natuurlijk dat je vaak lang van tevoren je vrije dagen plant en dat het hierdoor onmogelijk is om de datum van vertrek te veranderen. Maar waar ik op doel is dat je wel kunt kijken waar en hoe je vist.
“Gepolijst staal uit de Gudena”
Wáár je vist is belangrijk in het voorjaar. In Jutland trekken de voorns massaal de rivieren op om te gaan paaien. Dit doen ze alleen als de omstandigheden goed zijn. De watertemperatuur is uiterst belangrijk. Door een aantal weken van tevoren de weersberichten op Teletekst te volgen kun je een inschatting maken of het wel of niet de moeite waard is om in een van de rivieren te gaan vissen. Wil je gaan vissen in een van de vele meren dan is de diepte waar de vis verblijft een hot item. Komt de wind bijvoorbeeld structureel een week of meerdere weken vanuit éen hoek dan kun je hier op inspelen. ‘Wind op de hand vis aan de kant’, iedereen kent dit spreekwoord wel. Maar let op! Doordat de wind op de kant staat kan er een onderstroming ontstaan die de tegenovergestelde richting opgaat, waardoor het zo kan zijn dat je juist verder uit de kant moet vissen of helemaal aan de andere kant. Ervaring speelt hierbij een grote rol.
De rivier de Gudena loopt door heel West-Jutland. Het is een prachtige rivier waar het altijd fiks stroomt. De spot waar ik ga vissen ligt in het plaatsje Trust net boven Silkenborg. Dit stuk Gudena is in het voorjaar vaak super. De voorns komen vanaf het meer om af te paaien waardoor enorme vangsten mogelijk zijn. In het voorjaar heb je nog geen last van riet en waterplanten hierdoor kun je haast overal zitten. De weken voorafgaand aan de trip heb ik de weersberichten goed gevolgd.
Driften met de match
De techniek die ik gebruik in de Gudena is driften, driften en nog eens driften. Mijn liefde is nu eenmaal visueel aantrekkelijk en actief matchen. Met twee matchengels van 4.20 m. met een harde actie voorzien van molen en centrepin ga ik de voorns te lijf. De spoelen van mijn opwindmechanismen zijn voorzien een 18/00 Technium lijntje. Misschien vinden velen dit erg dik maar geloof me, dat is het niet. Natuurlijk gebruik ik in de beginfase een onderlijn van 14/00 en bekijk ik tijdens het vissen of ik deze moet vervangen door een dikkere of misschien een dunnere lijn. Ik gebruik bij het vissen op de Gudena eenvoudige stroomdobbers met een peervormig model.
De diepte bepaal ik door een aantal malen proefdriften te maken. Als de dobber schuin onderuit gaat hangen weet ik dat ik te diep lig en schuif hem wat ondieper. Als ik eenmaal de goede diepte heb gevonden begin ik met vissen.
Maden en maïs
Met een onderhandse worp gooi ik in, ongeveer vijf meter uit de kant begint mijn dobber aan zijn tocht naar het onzekere. Voordat ik ingooi werp ik stroomopwaarts een twintigtal maden afgewisseld met wat maïs. Dit is belangrijk omdat de dobber, wanneer je het andersom zou doen, al aan het einde van de drift is en dan moet het aas nog komen. Het is de bedoeling dat het haak-aas tussen het voer-aas zweeft. Immers: de vis begeeft zich daar ook, als het goed is! Na een aantal malen driften zonder aanbeet verdwijnt mijn pen plotseling, de eerste voorn is een feit. Nu is het afwachten of de voorn deel uit maakt van een grote familie.
Het lijkt erop, de aanbeten volgen elkaar op. In een regelmatig tempo vang ik mooie voorns. Het zijn geen voorns van een pond maar wel een ons of drie die in de sterke stroming flink tegengas geven. In deze fase is het belangrijk dat je een ritme opbouwt van voeren en driften. Niet te weinig en niet te veel voeren is vaak doorslaggevend voor het blijven vangen. Omdat de beet er goed inzit monteer ik een onderlijn van 16/00 met haak nr. 12. Hierop plaats ik een viertal maden. Soms vang ik met dezelfde haak drie voorns, wat aangeeft hoe fel ze azen.
Materiaal
Veel vissers vragen zich af of de keuze van een hengel of een molen echt zo belangrijk is dat hierdoor de vangsten toenemen. Mijn antwoord is tweeledig: aan de ene kant bepaalt elke visser voor zichzelf wat lekker in de hand ligt en wat bijvoorbeeld goed werpt. Aan de andere kant is er een aantal argumenten te benoemen dat je het voordeel van de twijfel moet geven. Een matchhengel met een lengte van 4.20 m. is ideaal om te driften omdat de lengte de afstand vanaf de kant kan bepalen. Een laag gewicht van de hengel wordt vaak bereikt door het gebruik van uitgebalanceerde materialen zoals carbon, eenpotige geleide-ogen en de dikte van de blank. Een lichte snelle hengel is nu eenmaal ergonomisch en kan het plezier vergroten waardoor een betere motivatie ontstaat. Betere motivatie is beter presteren. Mijn hengel buigt inmiddels heerlijk, want een mooie winde heeft mijn aas genomen. In al die jaren dat ik hier vis heb ik hooguit vijf windes gevangen. Toch weer een lekker gevoel zo’n wind-bak. Het driften gaat perfect, mijn dobber van vijf gram laat mijn centrepin rollen als een wiel. Het blijft een prachtig gezicht en ik heb er ook geen spijt van dat ik er een drietal jaar geleden twee heb weten te bemachtigen. Het verschil tussen molen en centrepin ligt in het feit dat als de dobber lijn vraagt om te driften, dit bij een centrepin soepel wordt afgegeven door de stand van de spoel. Met een molen komt de lijn schoksgewijs vrij waardoor de pen iets wat waggelt. Het kan naar mijn mening net het moment zijn dat een vis het aas wil grijpen maar schrikt van de beweging van de pen.
“Regelmatig leuke ruisvoorn er tussendoor”
Samengevat
Zoals altijd gaat de dag te snel voorbij, de tijd vliegt als alles lekker verloopt. Maar ja, ik besluit bij de heftige aanbeet die een mooie voorn oplevert om te stoppen. Het was een mooie dag met flink wat vis, zonder ‘wereldrecord’ (dat overigens wel is gevestigd langs de Gudena bij Trust maar dat terzijde!).
Wil je op vakantie vissen in onbekend water, bekijk dan de weersberichten. Het kan doorslaggevend zijn voor een goed resultaat. Vooral in het voor- en najaar is dit van belang. Ik heb gevist met matchhengels van 4.20 m met een harde actie omdat de vissen in combinatie met de stroming flink wat tegengas geven. Met een tweetal liter maden en een liter mais kan een ieder voorns vangen. Maak proefdriften om de diepte te bepalen en gebruik eenvoudige stroompennen. Let op het voeren en driften, zorg dat er een ritme ontstaat. Gedoseerd voeren is een must, overdaad schaadt. En tenslotte: zit je in de periode-planning van de voorns aan de Gudena, dan komt alles goed!