Matchhengel

Peilen met de matchhengel
 
Door Patrick Princen
 
Het zou best eens zo kunnen zijn dan meer dan 50 % van het aantal witvisliefhebbers afhaakt na de eerste keer matchvissen. Jammer, erg jammer. Ik kan het me echter wél voorstellen dat je na twee uur ‘borduren’ aan de waterkant je nieuwe hengel bij thuiskomst achter in de kast zet of te koop aanbied op het internet…
 
Het goed uitloden van- en het werpen met een wagglermontage vergt nu eenmaal enige vaardigheid. Ga uit van de basis regel 75 % van het loodgewicht bij de dobber en 25 % van het gewicht boven de haak Als je hierna de montage net voordat deze te water gaat afremt met je wijsvinger op de spoelrand, dan kan er eigenlijk niets meer misgaan, of toch wel?
 
Net zoals bij de vaste stok vissen is het goed uitpeilen van je stek een vereiste voor een leuk netje vis. Verstokte stokvissers peilen vrijwel altijd met het o zo bekende peilloodje. Bij het matchvissen kun je daarvan in sommige omstandigheden ook goed gebruik maken, maar zeker niet altijd!
 
“Rustig werpen, zonder meteen geweld te gebruiken!”
 
Een peilloodje gebruik ik wanneer ik met een onverzwaarde waggler op een niet al te verre afstand vis, zeg op maximaal zo’n meter of 15. Het water mag rustig stromen maar niet teveel, dat zal zodadelijk wel duidelijk worden.
Ik klem de waggler vóór het peilen eerst vast op de lijn met behulp van twee loodjes, die de dobber tot ongeveer de helft in het water laten zakken. Vervolgens monteer ik de rest van de montage, inclusief onderlijn en haak.
 
Op de haak klem of prik (afhankelijk van het type) het peilloodje en begin met peilen. Daartoe werp ik het ‘hele spulletje’ onderhands op mijn stek en blijf de dobber net zolang verschuiven totdat ik nog een klein tipje van de antenne zie. Nu weet ik dat ik goed zit. Nog even wat worpjes om de bodem rond mijn stek wat te verkennen en klaar is Kees.
 
Waarom houd ik de loodjes die de waggler vasthouden (locking shot) zo laag van gewicht?
 
• Een montage met twee even zware loodgewichten (peillood en loodjes rond de dobber) werpt niet en zal snel in de war raken;
 
• Door het lage eigen gewicht van de locking shot houdt de waggler genoeg stijgkracht over om het wateroppervlakte te doorbreken. Dit heeft als voordeel dat de waggler bij wat stroming niet meteen wordt onder getrokken. Als de waggler door te weinig stijgkracht onder water wordt getrokken door die stroming, is een accurate dieptebepaling niet mogelijk.
 
Als je klaar bent met peilen, vervang je de locking shots door wat zwaardere loodjes (denk aan die 75 %). Daarna nog wat kleinere loodjes eronder, zodat de hele montage mooi wordt uitgelood.
 
Wanneer het met peilloodje niet meer lukt
Voor het verdere werk, zeg 25 meter en verder, worden vaak voorverzwaarde wagglers verkocht. Deze worden op de lijn gefixeerd met behulp van een speciale dobberconnector. Twee loodjes rond de waggler plaatsen werkt bij dit type pennen niet meer. Het gewicht van de dobber is simpel weg te groot om door twee loodjes vast gehouden te worden, met als gevolg een schuivende waggler.
 
Dit type waggler heeft bovendien veelal niet meer dan een gram onder de dobber nodig om volledig uitgelood te zijn. Uitpeilen met een peilloodje werkt nu niet meer, want we hebben nu twee betrekkelijk zware gewichten op de lijn. Met zo’n montage kan nooit of te nimmer die 25 meter of meer gehaald worden, zonder een inspannende cursus punniken nadien.
 
In deze situatie werkt een klein kogelloodje (nr. AA of BB) op de haak of onderlijn daarentegen. Dit loodje is in verhouding veel lichter dan ons peilloodje. Je zult zien dat de hele montage nu veel beter werpt. Zorg wel dat je de boel even afremt voor de landing, zodat het geheel gestrekt te water gaat.
 
Bij wat stroming zal de dobber al snel de neiging hebben onder te duiken. Deze montage is nu immers ietwat overlood. Veel van de moderne wagglers zijn gelukkig voorzien van een demontabel gewichtje. Je kunt het gewicht van zo’n fraaie pen dus verlagen door een of meer ringetjes te verwijderen. De waggler heeft nu wat meer stijgvermogen, waardoor hij niet meer zo snel wordt onder getrokken door de stroming.
 
En bij een stevige stroming dan?
 
Ik heb de makkelijkste manier van uitloden bewaard als smakelijk toetje.
Het is daarbij namelijk slechts zaak om de montage meteen al geheel uit te loden en visklaar te maken. Door enkele proefdriften te maken, kom je er snel genoeg achter of de haak ergens op de bodem blijft hangen. Wanneer dit het geval blijkt, is het gewoon een kwestie van het naar beneden schuiven van de locking shot, net zolang totdat de pen begint te ‘wippen’. Je weet nu dat de haak de bodem raakt, maar net niet goed genoeg om valse aanbeten te veroorzaken.
 
Een extra tip is om van de volledige montage uitgelood (maar zonder onderlijn) al het lood naar beneden schuiven, richting haak. Dit heeft als voordeel dat het geheel wat sneller naar beneden zakt. Doordat het lood gegroepeerd is, wordt de bodemstructuur beter aan de waggler doorgegeven, dan bij een niet gegroepeerde loodverdeling. Hierdoor zal het peilen wat gemakkelijker gaan. Vergeet niet rekening te houden met je onderlijn, die je voor het vissen nog moet aanknopen. Het is dan namelijk zaak om de waggler over dezelfde lengte naar beneden te schuiven als de lengte van de onderlijn.
 
 “Als je exact peilt, levert dit meer vis op, echt!”
 
Zo zie je maar weer: het is niet zo moeilijk als het lijkt en als zo vaak gewoon een kwestie van logisch nadenken.
Als je nu toch de kriebels krijgt en je wilt het toch weer eens gaan proberen met je matchhengel, begin dan simpel op niet té grote afstand met het peilloodje. Dan zal je hoogstwaarschijnlijk een handwerkcursus bespaard blijven en smaakt het matchvissen beslist naar méér!
 
 
 
Het praktische artikel van Patrick Princen is slechts één van de opnieuw weer uiterst lezenswaardige en praktische bijdragen in het nieuwe nr. 27 van Witvis Totaal, dat vanaf 22 augustus 2006 voor € 6,60 te koop is bij uw hengelsportwinkelier en in de kiosk. Klik hier voor meer informatie!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Teleurstelling
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -