Marc op maandag 7 Tempo

Marc op maandag 7 

Tempo 

Het geepseizoen rond de pieren van IJmuiden komt dit jaar traag op gang. Het koude en winderige voorjaar en de flinke algenbloei van dit jaar horen zeker bij de boosdoeners, de natuur volgt een eigen tempo. De eerste gepen zijn hier trouwens al wel gearriveerd en worden inmiddels mondjesmaat gevangen.

Sinds ik m'n blog ben gestart is de start van m'n geepseizoen op de pier samen met de lenteomstandigheden opgegaan. Vorig jaar vang ik bijvoorbeeld de eerste op 26 april. In 2013 start het voorjaar ruim frisser dan nu en vang ik de eerste -en enige van dat jaar!- pas 'laat', op 20 mei.


Een altijd interessante temperatuurgrafiek.

Ook in 2012 kwam, toen nog op Koninginnedag -30 april dus-, de eerst geep vanaf de pier op de kant.


De eerste van 2012, de jas is al uit.

Het water is volgens de grafiek dan trouwens nog behoorlijk aan de koude kant, maar het weer is rustig en zonnig en er zit weinig bloei in het water. Ook in 2011 ben ik begin mei al lekker aan het vangen.


Een lekker maaltje geep.

De ozo belangrijke watertemperatuur is in de 'vroege' jaren dus al redelijk bijtijds de 12 graden Celsius gepasseerd. Samen met veel zonneschijn komt de geep dan al vroeg aan de kust om te paaien langs de stenen van pieren. Ook zit er in die periodes weinig algenbloei in het water. De wind heeft zich in die periodes redelijk koest gehouden en komt ook nog vaak uit de goede hoek.


De eerste van 2014.

Zo zijn de omstandigheden rond de pieren momenteel dus niet. Zoals bekend vangt geep vooral op zicht z'n prooi kort onder het oppervlak en houdt dus het meest van helder water en van weinig deining. De hoeveelheid (vaak noorden)wind belemmert bovendien het aangenaam vissen met een dobber of een bombetta.


Ze zijn er wel, maar de omstandigheden in mei 2015 zijn niet…eh perfect.

Tijdens de 'goede' jaren zijn in het heldere water regelmatig de paaiende gepen goed te zien (polaroidzonnebril nooit vergeten!). Als een krioelende bal komt er dan een plukje vissen langs, soms nét onder de oppervlakte en andere keren tollen de mannetjes luid spetterend om de vrouwtjes heen. Prachtig schouwspel!


Dit nodigt wat meer uit...

Die vissen zijn -uiteraard- lastig te vangen, ze hebben wel wat anders aan hun hoofd dan eten. De gepen die wel te vangen zijn, zijn volgens mij de 'losse' vissen die nog op zoek zijn naar hun groepsfeestje (of nét uitgestapt zijn en wel een snackje lusten…) en dus wat meer oog hebben voor de omgeving…


Klaar voor actie.

Aan kunstaas is geep natuurlijk ook te vangen. Ik ga dat pas inzetten als blijkt dat er veel vis aanwezig is. Mijn theorie hierachter is dat aas - reepje vis, zager, wat dan ook- achter een bombetta of een dobber gevist, langere tijd in de zone kan blijven waar de geep verblijft. Zeker in deze periode kan geep heel lang met een aasje 'spelen' voordat de haak kan worden gezet.

Kunstaas vis je toch net wat sneller, zodat je meer afhankelijk bent van bijvoorbeeld voedselnijd onder de vissen. Dat is meestal meer iets voor later in het seizoen. Maargoed, iedere visser heeft zo zijn gedachten over het een en ander...

Eigenwijs als ik ben ik heb ik m'n laatste sessies vooral aan geep besteed. Verkeerde keuze op basis van de omstandigheden? Vangtechnisch zéker, je moet nu scharren vanaf de pier vangen! Maarja, ik geniet nu eenmaal heel erg van met de hengel in de hand vanaf een rotsblok in zee te vissen. Volgens mijn eigen tempo is het 'zomer'seizoen gewoon begonnen.