Marc op maandag 4 De harder, ultieme sportvis

Marc op maandag 4 

De harder, ultieme sportvis 

In Het Grote Drum Visboek (1978) is de harder al uitgeroepen tot 'sportvis van de toekomst'. Het is een zeer sterke vis, sterker dan een zeebaars, moeilijk te vangen, vaak redelijk groot en bovendien culinair èh …niet te doen. Je vangt ze puur om het vangen en om wat daar aan vooraf gaat. Toch is het vissen op harder lang niet zo populair als vissen op zeebaars.

Je kunt ze overal in zout tot brak water vinden, van de Wadden tot in Zeeland. Nu de temperaturen stijgen, beginnen de harders zich weer langs de waterkanten te begeven om daar te eten. En dan kun je er dus er op vissen. Uiteraard laat ik de 'dreg'- en 'net'-methode hier buiten beschouwing.


Ze zijn er weer!

Er eentje aan de hengel vangen is een ander verhaal. De lage populariteit van het hardervissen zal onder andere te maken hebben met het vele benodigde geduld. En de visser mag geen enkele fout maken…Een lage succeskans dus. Maar de beloning er met eentje te mogen stoeien zijn mij inmiddels de vele blanksessies waard.


Stevig stoeien

Een ander groot voordeel van het hardervissen is dat je er eigenlijk zeer weinig materiaal voor nodig hebt. Het meeste gewicht gaat op aan de hoeveelheid lokaas (broden!) en dat neem je niet meer mee naar huis.


Weinig materiaal.


Ik bevis de harders in het Amsterdamse havengebied en langs het Noordzeekanaal, tot nu toe, met een 30 grams spinhengel en een vlokdobbertje. De meest voorkomende soort hier is trouwens de dunlipharder. Voor de rest laat ik de soorten even buiten beschouwing.


M'n vierde.

In de zomer van vorig jaar mocht ik na járen ploeteren eigenlijk m'n eerste Nederlandse en toevallig ook Spaanse harders vangen: zowel in Amsterdam als in het Noordspaanse Gijon aan een vlokje brood. Ik ben dus zeker nog geen specialist, maar de hardervirus heeft zich genesteld. Voor mij in de top drie ultieme Nederlandse sportvissen.


Ook met brood in Spanje.


De sessie begint altijd met het spotten van een schooltje dat langs de kant tussen de stenen zwemt. Eenmaal gevonden maak ik het lokvoer (kleddernatte broodpap met iets dierlijks -sardines, honden/kattenvoer, visolie, maden, wormen- er is een hoop te proberen) klaar.

Op meters afstand van de kant gooi ik kleine handjes. De opgetuigde hengel ligt naast me, beaasd met een broodvlok. Door de polaroid zonnebril houd ik de plek in de gaten en hoop dat het de lokvoermix van de dag de vissen bevalt.

Je mag je, voor het beste resultaat, gewoon níet aan de harders verraden. De vissen hebben goede ogen en als ze weten dat je er bent, houden ze je in de gaten. Eén onverwachte, te snelle beweging en wég zijn ze.

Mijn hengeltop bevindt zich bijvoorbeeld ook nooit boven het water. Het liefst bevis ik ze in m'n eentje. De concentratie om zelf zo rustig mogelijk te blijven verhoogt, bij mij althans, het genieten van het hardervissen.


Hengeltop verstopt in het gras.


Tijdens de eerste twee sessies van dit jaar, afgelopen week, aasden de harders op de stenen langs de kant. Ze reageerden op het lokaas, maar leken het niet heel erg lekker te vinden. De uitdaging is nu uit te vinden wat ze wél willen.


De 'Grey Ghost'.


Want… de visser moet ze 'aan het eten' krijgen. Wat ze willen eten, kan per lokatie en ook in de tijd van het jaar verschillen. Als je de vissen in een soort 'feeding frenzy' krijgt, verliezen ze schuwheid. Tegen die tijd wordt het het tijd om de hengel eens te gaan ingooien…

Omdat de visserij zich vooral aan de oppervlakte afspeelt, is wat er te zien is genoeg voor een lange adrenalinekick. De grote vissen die voor je neus rondzwemmen en af en toe rakelings langs je broodvlokje gaan. Het moment dat ze beginnen te eten. Mooist is natuurlijk het moment dat je er eentje de vlok ziet pakken en de massieve weerstand die je voelt na het aantikken, kicken!


Massieve weerstand.

De eerste van dit jaar moet ik dus nog vangen. Het blijft een mooie uitdaging uit te vinden waar je ze in het begin van het seizoen mee kunt verleiden...

Meer over hardervissen in de onderstaande filmpjes:


Vissen op harders met Totally Awesome Fishing‬.


Vraag het aan Ed: hardervissen‬.