image description

Marc op maandag 23 Wijtingtijd

Marc op maandag 25 

Wijtingtijd 

Door Marc Borst

De wijting is er weer. Waar de geep en makreel het eerder dit jaar een beetje hebben laten afweten, houdt deze vis zich wel keurig aan de afspraken. Als de watertemperatuur in het najaar daalt, komen de scholen wijting naar onze kust toe om zich bij de reeds massaal aanwezige scharren te voegen op zoek naar garnalen.

Het is bekend: vooral in dieper water zijn ze overdag te vangen. De havenhoofden (Scheveningen, IJmuiden) en het Europoortgebied zijn de hotspots. In de nacht kun je ook vanaf het strand succesvol zijn. Het leuke van de wijting is dat ze met zoveel zijn. Ook de ‘mindere’ vissers kunnen prima een graantje meepikken.

Omdat het momenteel niet moelijk is een wijting te vangen, is er het een en ander te kiezen. Ver kunnen werpen, zowel vanaf een havenhoofd als vanaf het strand, zal meestal meer vis opbrengen.
De afgelopen wedstrijd van de IJZZV op de Zuidpier bewijst dat bijvoorbeeld maar weer eens. Uw verslaggever, een gemiddelde werper, wordt veertiende met 13 vissen en de top van het klassement (afstandskanonnen dan wel ervaren wedstrijdvissers) haalt de 50 vissen.


De wedstrijd begint rustig...

Dit vraagt natuurlijk het een en ander van het materiaal waardoor je onder andere redelijk zwaar zult moeten vissen. Wijting (en schar ook natuurlijk) bevis je niet voor de kracht maar voor de hoeveelheid en de actie. Vanaf de pieren en in de havens is er dan ook met lichter materiaal dan de strandhengels plezier uit deze visserij te halen.

Een feeder- of karperhengel met een loodje van pakweg 60 tot 80 gram en een tweehaakspaternoster is krachtig genoeg om het aas ver genoeg weg te krijgen (uiteraard afhankelijk van wind en stroming). Deze hengels zijn lang genoeg om de lijn langs de stenen te kunnen sturen én ze zijn licht genoeg om in de hand te houden. Gevlochten lijn op de molen en je voelt elk tikje, ook het gepeuter van de krabben.


Ook het het gepeuter van de krabben is met de feeder goed te voelen.

Aangezien je meestal niet lang op een aanbeet hoeft te wachten zal de vis je aan het werk houden. Goed, de kracht van de vis speelt nog steeds geen rol, maar het bezig zijn is waar het plezier zit. DIchter bij de kant bij de pieren en havens is er bovendien altijd kans op een verrassing, zodat het lichte spul ineens vol aan de bak zal moeten om bijvoorbeeld een gul of een zeebaars op de kant te krijgen.

Er is ook een keerzijde. De wijting die momenteel te vangen is is grotendeels ondermaats (begin 20 centimeter) en moet dus teruggezet worden. De minimummaat is 27 centimeter. Aangezien de visjes gulzig zijn, hakensteker niet vergeten! Je kunt ze vervolgens het best even in je emmer water laten bijkomen en later terugzetten. (En ja, de dooie vis moet je dus officieel aan de meeuwen voeren.)


Soms is een scharretje sneller dan de wijtingen.

Je kunt ook kiezen met een grote haak (maat vier of zelfs twee) te vissen. Je zul er niet meer grote vis aan vangen, eerder waarschijnlijk minder in aantal, maar het onthaken zal een stuk makkelijker gaan met een grotere overlevingskans voor de visjes. En natuurlijk zit er momenteel ook wel een maatste vis tussen. Het is gewoon nog even wachten op de grotere exemplaren.

Voor het vissen met de feeder gebruikte ik deze keer een tweehaakspaternoster met pakweg 25 centimeter lange zwarte amnesia haaklijnen: redelijk dun en toch vrij stug. Het haakje zes wordt met gemak doorgeslikt.


Een iets grotere haakmaat kan het aantal 'slikkers' verminderen.

Succesvolste standaardlijnen voor wijting zijn meestal de eenvoudige paternosters met drie dwarrellijnen (40 tot 50 centimeter). Er zijn drie redenen voor de keus voor een niet al te dunne haaklijn. Wijting heeft tandjes en de vis draait vaak rond tijdens het binnendraaien.

Haaklijnen vanaf pakweg 35/00 mm nylon of fluorcarbon raken minder snel beschadigd en kinken minder snel. Bovendien raken ze in het water ook minder snel in de war dan dunnere lijnen.


Verder weg, meer vis.

Met een goede aanbieding van pieren, zagers of reepje makreel is er weer even een leuk visje vanaf de Hollandse zeekant te vangen, een goede tijd om bijvoorbeeld als nieuweling eens kennis te maken met het kustvissen.

Marc Borst

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -