Lucky Luc’s Vangstverwachting:
Oktober 2012
Op basis van mijn vangsten vanuit het verleden zal ik u aan het begin van iedere nieuwe maand een vangstverwachting geven. Dan weet u een beetje wat u te wachten staat en kunt u zich daar een beetje op voorbereiden. Tevens zal ik op een aantal onderwerpen c.q. vissoorten proberen wat dieper in te gaan zodat u goed voorbeid aan de slag kunt.
Ik wens u veel plezier en voorpret bij het lezen van mijn nieuwe maandelijkse rubriek. Maar let wel: het blijven vangstverwachtingen en die geven geen visgaranties, want die bestaan niet! Die hangen mede af van het weer, maar nog meer af of u op het juiste getij kunt of gaat vissen en of u flexibel genoeg bent om af en toe wat anders te gaan proberen qua aasaanbieding.
Wat kunnen we in oktober verwachten?
Oktober is echt een overgangsmaand naar de wintervis. Met name mijn scharvangsten zie ik vanaf half oktober ernstig toenemen. En het leuke van vorig jaar was dat bijna iedereen met een hele mooie zak schar naar huis ging. En dan bedoel ik een aantal van rond de twintig of meer.
De schar is een leuke vis om te vangen en bezorgt u veelal een mooie visdag.
Het vissen op platvis zoals de schar, verveelt eigenlijk nooit omdat je meestal de hele dag, een kleine bijtpauze van een uur rond het hoge water meestal uitgezonderd, prachtige aanbeten hebt aan de hengels.
Als u een sterk zwemmende c.q. duikende vis aan de lijn hebt is het meestal een bot die voor de nodige afwisseling zorgt.
Als het dan ook nog een beetje droog weer is, is het genieten geblazen. Tevens zal de bot zeker niet ontbreken deze maand. Ook nog mogelijk in deze maand als de temperatuur van het zeewater tenminste niet een al te grote daling maakt, is het vangen van zeebaars. Zowel op de stranden in de branding als vanaf de pieren te IJmuiden of Wijk aan Zee.
Begin oktober vorig jaar in de branding nog wat mooie zeebaarzen op de dwarrellijn met zagers.
Vanuit mijn ervaring is het vissen in deze maanden met zagers aan de dobber of aan de dwarrellijn favoriet. De zeebaars waarvan de meesten op doortocht zijn naar ‘het kanaal’ tussen Engeland en Frankrijk vreten zich graag vol om goed moddervet te zijn in afwachting van de wintermaanden om daarin wat in te teren.
En dan kan het best nog lekker weer zijn. Dus genieten geblazen!
De wijting liet het vorig jaar in oktober geheel afweten aan de buitenkant maar aan het Noordzeekanaal kwamen ze in deze periode toch wel regelmatig binnen vanuit de vaargeul. Tevens kan er in deze maanden nog steeds volop tong worden gevangen in het Noordzeekanaal, ook al is het natuurlijk niet zo leuk meer als in je T-shirt in de zomermaanden.
Ook ‘groene scharren’ wat een pigmentafwijking schijnt te zijn (niet zeker!), kwamen regelmatig boven water en waren broodmager en niet aantrekkelijk om te eten.
U mag in dit jaar (2012) officieel nog steeds maar vissen in het binnenwater tot twee uur na zonsondergang. Op dit moment van schrijven is de wet hieromtrent die reeds klaar ligt om het nachtvissen het gehele jaar toe te laten, nog niet bekrachtigd.
Aan zee heeft u hier geen last van en als het getij tegen de avond of in de avonduren valt en met name met het zakkende water, maakt u nog steeds kans op tong. En die is over het algemeen groter en vetter dan in het Noordzeekanaal.
Het kan nog deze maand, ook al moet u uw zware kleding wel weer aantrekken.
Dus tot die tijd kunt u in principe nog tegen een bekeuring aanlopen. Van de veranderingen hieromtrent is het uw burgerplicht om hier zelf van op de hoogte te blijven.
Vissoort uitgelicht: de schar
De schar is in principe een echte diepwatervis. Als u bootvisser bent zult u kunnen beamen dat scharren zich in de echte wintermaanden ophouden zo rond de 10-13 meter diepte. Dat is ook mijn ervaring met de boot. Maar zolang er genoeg voedsel onder de kant zit kunt u de scharren ook vanaf de strekdammen en pieren vangen waar de diepte varieert tussen de 3 en de 8 meter, enkele diepe putten uitgezonderd achter de vuurtorens.
Als het zeewater aan de kust té koud wordt zal het voedsel hieruit verdwijnen en zal de schar zich terugtrekken naar dieper water. U gaat ook niet in een restaurant zitten als ze niets op voorraad hebben toch?
Onze Noordzeeschar eet zeepieren, zagers en weekdieren zoals mesheften bijvoorbeeld. Geen aas meer? Snij een schar aan stukken en u vangt de echt grote scharren aan stukjes schar! Probeer het maar!
De Noorse en Deense scharren zijn meestal een stuk groter en eten bijvoorbeeld net zoals deze, gewoon een halve zandspiering op.
In de Noordzee is een schar van 35 tot 40 cm al een hele behoorlijke, terwijl ik in Noorse en Deense wateren gigascharren heb gevangen van rond de 45 cm en die wegen dan bijna 1 kg! Maar de Noren vinden scharren niet lekker dus die kunnen daar uitgroeien tot recordformaat.
In april-juni paait de schar in onze Noordzee en zal dan door het energieverbruik i.v.m. het liefdesspel ernstig interen en dus mager worden. In de Noordzee worden mannetjes (hom) geslachtsrijp op 2-3 jarige leeftijd bij een lengte van ongeveer 15 cm. De vrouwtjes (kuit) doen er wat langer over en worden geslachtsrijp bij een lengte van 20-25 cm. Het is dus wel degelijk van belang om de kleinere vissen in het belang van de soort terug te zetten.
Iedere platvis heeft eigenlijk wel een soort van stippen op de donkere zijde. Bij de schar zijn ze veelal niet zichtbaar of vaag aanwezig. In tegenstelling tot de gladde schol heeft de schar wel degelijk wat schubben en deze kunt u ook beter verwijderen als u de vis gaat opeten.
Als u er een aantal heeft gevangen verdient het aanbeveling om deze schoon te maken en in zeewater te bewaren totdat u weer een nieuwe lading heeft gevangen enz. Om de schar helemaal panklaar te maken knipt u de staart eraf plus de 1 cm brede zijgraatjes die vanaf de witte zijde goed te zien zijn.
Ik wens u een heerlijke maaltijd toe!
Bij het schoonmaken de 1 cm brede zijgraatjes verwijderen (afknippen met goede sterke schaar) voor minder rommel op het bord. De schar goed droogmaken en drie keer aan de onderkant insnijden met een paar cm tussenruimte. Dan inwrijven met viskruiden. Eventueel licht paneren. Langzaam!
Op niet té hoog vuur beide zijden bakken in een mengsel van roomboter en zonnebloemolie. De schar net niet gaar van het vuur halen en na laten garen in de alufolie om hem niet te droog te laten worden. Voor de smaak een beetje citroensap hierover uitknijpen. Eet smakelijk!
De voorgeknoopte platvislijntjes die u in de winkel kunt kopen voorzien van haakmaat nr. 4 zijn prima en zijn zeer goed te gebruiken. Meestal gebruik ik zelf twee-haaks systemen vanaf de kant maar dat laat ik aan u. Als u uw eigen draai aan de platvisonderlijntjes wilt geven is er van alles mogelijk met materiaal vanuit de winkel!
Zowel op de boot als vanaf de kant ga ik vanwege zijn duurzaamheid meestal voor stalen afhouders. Ook al zijn er voor vanaf de kant ook goede afhoudende paternosters van plastic te verkrijgen, vanaf de boot altijd staal gebruiken! Let bij voorgeknoopte lijnen vooral op de staande lijn dat hij een goede dikte heeft van 60 tot 70 honderdste, want die slijt het meest bij het landen van de vis op de blokken. De zijlijntjes niet té dik maken en een beetje soepel houden. Dat is essentieel voor een goede aasaanbieding en dus vangst.
Ik wens u veel visplezier in de maand oktober! Visgroet van Lucky Luc Mom.