Net weer terug met Yvonne van een zeer visrijke vakantie op het eiland Leka in Noorwegen (special volgt!), begon het Noordpiervirus al weer op te spelen. Hoe zou het zijn op mijn geliefde betonkolos? Zouden de scharren er nog zitten? Hopelijk ook wat makreel voor de maaltijd. Daar was het in Noorwegen nog iets te vroeg voor. Op de hoogte waar ik zat, zo’n 350 km boven Trondheim, verschijnen ze daar pas hoog zomer.
Noordpier-Update
Door mijn twee Scandinavische visavonturen was het weer even geleden dat ik er was, maar het was toch weer heerlijk om met de vouwfiets de pier weer op te rijden.
Deze knalrode gloed in het water dat zich in lange banen ver uitstrekte, had ik nog niet eerder gezien. Dat zou iets van algen moeten zijn denk ik. Maar de kleur was wel heel heftig.
Gewapend met 1 hengel, een koelbox (hopelijk voor de makreel) en een rugtas, was ik dit keer wat wendbaarder dan normaal als ik de totale zware bepakking bij me heb. Ook al is de zomer in Nederland nog niet echt losgebarsten, de watertemperatuur is wel gestegen dus het zou moeten kunnen.
Al zeer snel had ik een mooie fint te pakken op een dun gesneden stukje platvisbuik.
Op de heenweg moest ik al van mijn fiets afspringen om een klein schooltje makrelen te belagen dat vlak achter het hek aan het jagen was. Ze waren helaas snel weer verdwenen, maar ik wist nu dat ze er zaten dus de motivatie was rijzende zoals gebruikelijk.
De fint, onze “Nederlandse tarpon”, is een leuke sportvis op licht materiaal. Helaas wordt het wel vaak een schubbenfestival wat de vis niet ten goede komt, maar als visaas uitstekend te gebruiken.
Toch maar even door de bocht gegaan omdat het water daar helderder was en dat heeft toch mijn voorkeur op vissen die op zicht jagen. De eerste inworp met de geepdobber was gelijk raak. Ik had het even niet verwacht, maar de vis stond al op de top van mijn hengel voor ik het wist dus die had zichzelf al gehaakt. Het bleek een mooie dikke fint te zijn.
Als u de rij zwarte vlekken ziet is er geen twijfel meer mogelijk: fint! Soms verdwijnen deze bij het ontschubben of zijn ze wat minder zichtbaar, wat ook bij mij wel eens verwarring veroorzaakt met zijn broertje de elft die veel minder voorkomt.
Die had ik net nodig voor aas de komende zomermaanden dus dat kwam goed uit. Als je de schubben eraf haalt en een ouderwets scheermesje ter hand neemt, kun je hier zeer mooie, flinterdunne dus in het water zeer beweeglijke stripjes vis uitsnijden.
Een dun gesneden stripje vis, eventueel verzwaard met een loodje om de hoger zwemmende gepen te vermijden, doet wonderen op de makreel en fint.
Eindig altijd in een puntje voor de beweeglijkheid en niet dikker dan 1 cm is al voldoende. Een haakje Gamakatsu nr. 4 inhaken in het dikke gedeelte en klaar is Kees (of Luc in dit geval). Er volgden en nog een paar finten dus aan vis geen gebrek, maar de makreel bleef nog even weg.
Gelukkig toch nog wat kleine blauwe makrelen bij hoog water.
Hopelijk bij het opkomende water, dan doen ze het meestal het best. Het water rond de pier was vergeven van de kleine spieringen en bliek dus daar moest vis op afkomen. En gelukkig kwam er bij hoogwater een klein schooltje langs wat ik net kon bereiken met wat verre worpen zodat ik toch nog een paar, weliswaar kleine, makreeltjes kon pakken.
En die waren thuis in een mum van tijd omgetoverd tot een…
Kon ik mooi mijn nieuwe platte rookoventje (verschillende merken zo’n 50 euro) uittesten! Dat wordt weer smikkelen geblazen. De jongen naast mij ving nog een mooie zeebaars van dik 50 cm op mesheften. Dat was weer leuk om te zien want hij had hem op een licht hengeltje.
Goudgele delicatesse! Oeps… er is er al een verdwenen! Super makkelijk deze platte rookoven.
Een half uurtje en je bent klaar! En je zit ook niet meteen voor de hele buurt te roken maar je kunt de vissen lekker in porties voor jezelf en je geliefde(n) klaarmaken! Ook voor vlees, kip en van alles geschikt! Ik ga er van alles in knallen deze zomer. Wat een leven!
Verder was het behoudens wat gulletjes onder de kant, zeer stil op de bodem en de platvissen lieten het helaas bij mijn medevissers helemaal afweten. Ik denk dat de avonduren in samenhang met het getij op dit moment de meeste kansen bieden. En vergeet geen verenpaternoster in uw vistas te stoppen.
De jongen naast mij ving met mesheften op de bodem nog een mooie zeebaars. Ook zijn dag kon niet meer kapot.
Toch altijd leuk om een paar makreeltjes mee te pakken als ze toevallig langskomen. Niet zo leuk als op de dobber of met een minipilkertje, maar toch een lekkere bezigheid. Een koelbox (met elementen erin!) voor het bewaren van uw vis is bij deze temperaturen onontbeerlijk en houdt de vis heerlijk vers. Maak de makrelen gelijk schoon en laat ze s.v.p. nooit broeien in een platic zak, want dan zijn ze rijp voor de vuilnisbak.
Goede vangst en veel plezier aan de waterkant!
Visgroet van Lucky Luc Mom