Vreesde vorige week al voor een dramatische terugval in de vangsten vanwege de aanhoudende oostenwind die meestal funest is voor de kustvisserij. Helaas kwam mijn voorspelling uit de afgelopen week en werd het een week met een matige, nee zeg maar gewoon zeer slechte vangst. Het was even wennen om weer naar de stille toppen van de hengels te moeten kijken…
Scharvangst en totale visserij valt op Noordpier enorm terug
De afgelopen maand ben ik samen met vele medevissers op de Noordpier gewoonweg verwend qua aanbeten en visvangst.
Onaangekondigd werd er opeens toch gewerkt op de Noordpier. De pas geplaatste blokken lagen niet goed volgens Rijkswaterstaat, dus worden ze ‘even’ verplaatst. Naar horen zeggen wegen deze blokjes 40.000 kg per stuk! Foutje… bedankt!
Het was heerlijk vertoeven op de pier en iedereen ging met een voldaan gevoel naar huis. De schar is in principe een vis die van wat dieper water houdt en heeft dus wel een reden nodig om naar het wat ondiepere kustwater te komen. Meestal ligt die reden in het voedselaanbod of paaitijd van de vis. Langdurige oostenwind maakt het ondiepe kustwater snel levenloos qua voedselaanbod en dan is er ook voor de schar geen reden meer om daar te verblijven.
Mijn ‘vrienden’ wachtten helaas tevergeefs op een lekker hapje.
Ze zitten dan echt niet ver uit de kust hoor, maar wel buiten bereik van onze werpafstand vanaf de pieren, stranden of strekdammen. De algemene diepte rond de Noordpier is zo’n 6 meter, de kop uitgezonderd. Als je bijvoorbeeld met de kleine boot daar net buiten gaat liggen op 11 meter, tref je opeens bakken vol met vis aan die zich daar ophouden in afwachting van westelijke winden om weer naar de kust te trekken.
De vis zit echt niet ver uit de kant aan de slepende kotters te zien.
Maar helaas trof ik dus zo’n visdag waarbij de vangsten over de gehele pier, dus ook op de diepere stroomplekken, tot een minimum gereduceerd werden. Dat is beste even wennen hoor! Je ziet het al weer aan de groepjes vissers die met elkaar visserslatijn over vroeger (drie weken terug!) staan uit te wisselen. Ik heb zelf nog van alles in de strijd proberen te gooien, maar heb zelfs tot aan het lage water in de ebstroom geen normale vis kunnen vangen. Het vreemde is wel dat in het weekend vanaf de Zuidpier te IJmuiden wel leuk vis binnenkwam.
Dat de zeepier/leegloper tot de familie van de borstelwormen behoort (ongeveer 10.000 soorten) is hier duidelijk te zien.
En dan heb ik het echt over 20 scharren en meer per visser. Ik heb dit helaas wel vaker meegemaakt met oostelijke winden dat alle schar en voedsel zich aan de buitenkant van de Zuidpier nesteldet waar het water rustig en helder is. Maar helaas kun je er op dit moment doordeweeks vanwege de afsluiting van de Zuidpier, niet vissen.
Op dieper water komt er nog genoeg vis uit.
Maar als u in het weekend gaat en deze winden houden aan, dan is dat de beste optie op dit moment. Als u de getijdentabel bestudeert, wat ik vroeger veel meer deed dan nu in verschil tussen hoog en laag water, zult u zien dat de avondgetijden veel meer verschil en dus stroom opleveren dan het getij overdag.
Een enigszins gekromde hengel, maar helaas alleen door het loodgewicht.
Dat biedt dus nog wel een mogelijkheid en zeker nu ik gezien heb dat de wind weer wat gaat draaien. Maar in de avond ga ik toch het liefst met een vismaat en dat is niet altijd mogelijk. En niet omdat ik bang ben in het donker hoor, maar menigeen heeft dit jaar al een misstap begaan op de pier en als je daar in je eentje ligt, dan kan ik u op een briefje geven dat je daar niet blij van wordt.
Er werd van alles geprobeerd om een visje te vangen.
Maar nogmaals: er is hoop! Aan de nog steeds slepende Wieringer kotters die veel schar aanbrengen op de visafslag, kon ik zien dat de vis echt niet ver weg zit. Vanavond zal ik nog even een telefoontje plegen met weergoeroe Piet Paulusma om de winden weer ten gunste te laten draaien. Dat lukt meestal wel!
Noorzeekanaal-update
Ik wilde toch de toppen nog in beweging zien van de week en het Noordzeekanaal blijft altijd een goede optie daarvoor in deze tijd, ook al is het nog veel te vroeg voor de echte mooie vis qua formaat. Op mijn visdag waar ik diverse bekende stekken heb aangedaan, was de wereld zeer klein omdat er een dikke muur van mist voor mij opdoemde.
Een muur van mist maakte het vissen er niet prettiger op.
Zeer onprettig, maar gelukkig loste de mist meestal na het middaguur wel weer op, maar echt blij werd ik er niet van. Gelukkig brachten de vele kleine wijtingen de toppen zeer regelmatig in beweging, maar het formaat kwam gemiddeld uit op 24 cm en dat is dus ver onder de minimummaat van 27 cm. En let op: hier wordt op gecontroleerd!
Gelukkig zetten de (te) kleine wijtingen mijn hengeltoppen nog in beweging.
Zorg dat u uw vispas bij u heeft en geen ondermaatse vis in uw bezit heeft, anders wordt het een dure visdag. Ik weet ook wel dat de wijting het niet overleeft, maar het is nu eenmaal niet anders. Dan maar voor de meeuwen met de vis. Wat wel weer verrassend was op mijn visdag, is dat ik nog vier grote spieringen ving van meer dan 20 cm en de grootste was bijna 24 cm. Het leken wel minisnoekbaarzen. Wat een rovertjes en wat een rij tanden!
Als verrassing nog een paar superspieringen.
In de avonduren komt er nog steeds een tongetje uit, maar het is af te raden om in de avonduren te gaan vissen. Vanaf twee uur na zonsondergang bent u dit jaar (regelgeving wijzigt op 1 maart 2012!) nog steeds strafbaar en helaas wordt hier nog steeds op gecontroleerd, ondanks de op handen zijnde veranderingen.
Wat een rovers die spieringen.
Jammer, want hoewel ik blij ben dat er controle is op misstanden in de visserij, moet er mijns inziens gecontroleerd worden op zaken die kwetsbaar zijn en niet omdat er nu nog een bepaalde regelgeving ligt. Ik wens u veel geluk met uw visserij aan de zoute waterkant en dat hebben we allemaal even nodig op het ogenblik.
Visgroet van Lucky Luc Mom
Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl