Lucky Luc op Zout 33: Zeebaars met de dobber vanaf de Noordpier


Even wist ik niet wat ik zou ondernemen deze week qua visserij, want de keus was te groot. Totdat John Roelofs (“The Korea flyfisher”) mij belde dat hij machtig mooi zeebaars had gevangen op de dobber met zager.


Vismaat John Roelofs blijft gefocused terwijl de zeebaarzen hem om de oren vliegen!

De adrenaline schoot door de telefoon, maar ook meteen door mijn aderen en ik ben meteen de lichte stokken gaan opbouwen in de avonduren om de volgende dag vroeg paraat te staan!! En nu maar dromen dat ze er nog zitten als ik kom!!!

Zeebaarsweek Noordpier

Wat was ik blij met het telefoontje van John dat hij prachtig had gevangen, want zoveel zeebaars - en dan hebben we het over de echte rond 50 cm en groter - komt er niet uit bij Lucky Luc dit jaar. Tenminste, niet op mijn aloude manier met de zware stokken in de branding.


Een big smile voor John met alweer een mooie vijftiger!!

Nu hoefde ik slechts een 2.70m lange ‘Salt-stok’ mee te nemen. Daarop bevestig je een vaste dobber van Albatros, of nog beter: een dobber met een centraal gat zodat de boel schuivend is en makkelijk op diepte te verstellen. De onderlijn is van fluorocarbon (baat het niet, schaden zal het zeker niet!!) met daaronder een loodje om het aas op diepte te houden en een haak nr. 2 om genoeg visvlees te kunnen pakken.


Gelukkig ving ikzelf ook weer eens een paar mooie zeebaarzen.

Beaas het geheel met 1 grote of met een bosjes van meerdere kleinere zagers aan de kop aangeslagen. Nu is het zaak om de plekken te vinden waar een beetje reuring in het water zit. En daar bedoel ik mee de in-  en uitstroom van water tussen de blokken vandaan. Daar wacht de zeebaars op het aangeboden voedsel wat losgespoeld wordt.


De dobber beaasd met zagers was in het vaak troebele water veruit favoriet.

En laat daar nu net ook even mijn zagertje tussen zitten!! BAM! HANGEN!! En de kromme hengel met een hard vechtende zeebaars is een feit. Natuurlijk moet je bij deze visserij ook het getij in samenhang met bovenstaande in de gaten houden. Drie uur voor hoogwater terplekke, komt de stroming erin en is het zaak om op de visplek aanwezig te zijn. Het is een vrij relaxte visserij, terwijl je toch constant je kop erbij moet houden, want als de zeebaars aanbijt, is een directe reactie vereist. De zeebaarzen die we deze week vingen, waren net boven of net onder de 50 cm. Maar kogeltje rond hoor!!



Pierre en zijn vismaten waren van de buitencategorie wat betreft de vangsten.

Wat een power en wat een prachtvissen om te vangen. Dit soort formaten beschouw ik nog steeds als scholenbaarzen, want ze bewandelen nog niet het solitaire pad zoals de echte grote jongens die we wel eens tegenkomen op de prachtige foto’s van Joop Folkers. Erg leuk Joop, maar ze passen nog niet eens op mijn computerscherm !! Haha!


Als de zeebaars nog geland moet worden, krijg je vaak circusachtige taferelen.

Maar voorlopig heb ik en niet ik alleen mij prima vermaakt op deze zeebaarsweek waar toch aardig wat spannende uurtjes in zijn gaan zitten. Vismaat John Roelofs was soms onverbeterlijk en zijn big smile was niet van zijn gezicht af te trimmen als hij weer een mooie baars tussen de blokken vandaaan toverde.


Maar als de zeebaars eenmaal op de kant is, kan de adrenaline weer wat zakken, zoals hier bij Pierre met een prachtige zeebaars.

Maar er waren ook jongens van de buitencategorie zoals Pierre en zijn vismaat die iedere dag wel een schitterende vangst boekten qua zeebaars. Helaas gooide het weer en vooral de wind wat roet in het eten, want een behoorlijke wind uit de noordhoek bemoeilijkte het vissen aan de buitenkant enorm qua helderheid en golven.


Tijdens de drill is dit wel anders, want dan is Pierre een en al focus!!

En met die noordenwind heb je ook amper reuring aan de binnenkant die echt noodzakelijk is om de zeebaars tot jagen aan te zetten. Ik heb een heerlijke week gehad op de zeebaars met een mooi resultaat tot gevolg en ik hoop het gauw weer te gaan herhalen.


Hardervisser Jan Appel wist een gigantische harder aan te slaan die helaas bij het landen in het net werd verspeeld!! Wat had ik die graag opgemeten !!

Tip: Neem het zekere voor het onzekere en neem een schepnet mee met een sterke, uitschuifbare steel tot minimaal 4 meter!! Dan kun je circusachtige taferelen meestal voorkomen en heb je meer kans om de vis te kunnen landen. En heb het net bij de hand op de plek waar je gaat vissen!!


Een langstelig net is eigenlijk onmisbaar !

Want als er een baars aanzit kom je handen tekort om het net nog te kunnen pakken! Maar pas op voor de verschrikkelijk gladde, groene blokken, want u zult niet de eerste zijn die een doodsmak maakt!!


Maar vismaat John neemt het risco en sleept de vissen met een Koreaanse techniek op de kant!

Ik wens u een goede vangst!!

Visgroet van lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK