Lucky Luc op Zout 30: Geep en fint vanaf de Noordpier



We konden weer volop genieten van het mooie zomerweer, ook al was de wind soms een spelbreker voor de visserij op onze zomergasten fint, geep en makreel. Maar eigenlijk vang je altijd wel wat, al is het maar een knalrood hoofd bij het terugfietsen vanaf de pier. De ene dag kan het niet op met de makrelen en de andere dag moet je hard werken voor 1 visje.


Vele kleine gepen met soms drie snavels!!

Maar het is niet anders; het blijft vissen en dat biedt geen garanties op een goede afloop!!

Noordpier visupdate
Je kon merken dat de vakanties een beetje losgebroken zijn, want er stond knap veel volk door de week op de Noordpier. De meesten waren bewapend met zware stokken met daarop een verenpaternoster om maar zo veel mogelijk makreel te vangen, indien ze aanwezig waren. De enige mogelijkheid om ze op zo’n warme dag vers te houden is om ze direct schoon te maken en daarna op ijs (of koelelementen) te leggen in de koelbox, die eigenlijk niet mag ontberen als je in de zomer gaat vissen op de makreel en andere voorkomende vissoorten.


Als de makreel diep zit is een staande paternoster onverslaanbaar!

Het blijft onvoorspelbaar op welke diepte de makrelen jagen. De ene dag zitten ze aan de oppervlakte en de andere dag zitten ze bij de bodem. Als ze bij de bodem verblijven vang je ze eigenlijk het allerbeste met een staande paternoster. Het is zaak om de afstand tot het lood en de eerste haak met daaraan een stukje vis zo groot mogelijk te maken om het aas een stukje boven de bodem aan te bieden.

Een drijvertje van kurk of een klein dobbertje kan helpen om de paternoster staande te houden en niet plat op de bodem te laten liggen. Als er makreel zit, dan hoef je alleen maar te wachten totdat ze langszwemmen, want dan krijg je een enorme dreun op je hengel en dan zitten er meestal meerdere tegelijk aan. Soms kan er geen verenpaternoster tegenop met deze manier van vissen en het is natuurlijk wel zo relaxed op een warme dag. Hoe makkelijk kan je het jezelf maken?


Er werd ook getrold langs de pier

Maar leuker is het natuurlijk om de makrelen stuk voor stuk te vangen aan een lichte karperhengel met daarop een werppilkertje of een ander kunstaas dat kan afzinken tot de bodem. Het wegschieten van je dobber is het allerleukste, maar soms is het moeilijk deze visserij toe te passen door de aanwezige stroming en de drukte van vissers om je heen. Dus dan kan je beter voorbij de drukte op het eerste stuk fietsen en een wat rustiger plekje zoeken waar je je dobber rustig kunt laten driften.

Als ik de gepen wilt vermijden dan zet ik een loodhageltje op de zijlijn om iets dieper te vissen dan de gepen meestal verblijven. Fint en makreel zitten een waterlaag dieper dan de gepen en zijn aan licht materiaal prachtige sportvissen. Zeker de makreel die geen zwemblaas bezit, kan tot onder aan de blokken van links naar rechts blijven beuken op de hengel en de sportvisser het zweet op de rug bezorgen. Mocht je de finten willen terugzetten, dan is het zaak om zo dicht mogelijk bij het water te gaan staan, want het wordt meestal een enorm schubbenbal met alle gevolgen van dien voor de fint.


Vismaat John met een prachtige fint op de Rapala-plug.

Maar als hij niet meer terug te zetten is, is de fint een prachtige vissoort om reepjes vis van te snijden om weer andere vissen mee te vangen. Er is geen peil op te te trekken waneer de makreel de ene dag wel onder de kant komt en de andere dag niet. Het is wel zaak de meeuwen in de gaten te houden, want dan wordt er in ieder geval aasvis naar de oppervlakte gejaagd. Maar als ze diep zitten is er geen meeuw te bekennen en zal je alles uit de kast moeten halen om te kijken waar ze zich bevinden. Afgelopen week zaten er heel veel kleine gepen en daaromheen werd er soms wat fint en makreel gevangen.
 

En daarvoor had hij eerder op zijn vissessie aan dezelfde plug al een leuke zeebaars. Klasse John!!

Vismaat John uit Korea die eigenlijk een verwoed vliegvisser is ( jaja, ook op zee!!), weet altijd wel zijn mannetje te staan en vangt altijd wel zijn visje. Hij blijft net als ik steeds maar wisselen van tactiek, want dat is hij natuurlijk gewend als vliegvisser. Opeens staat zijn hengel dan toch weer krom en is de lach niet van zijn gezicht af te krijgen als hij mij weer een mooie fint, gevangen aan zijn Rapala-plug laat zien. “Kijk Luc, ze zitten er toch he!” In het begin van zijn vissessie had hij ook al een leuke zeebaars gevangen aan dezelfde plug die het deze sessie dus goed deed.


Er wordt weer volop gevist langs onze kust, maar het is niet altijd raak!!!

Maar het was voor mij best wel hard werken om vis aan de schubben te komen en niet alleen voor mij, want het was gewoon af en toe dun gezaaid met de vis aan de oppervlakte. In de avonduren ontving ik berichten van sterk toenemende tongvangsten op de pier. Ik heb hetzelf nog niet geprobeerd, maar ik zal er toch weer eens een half nachtje aan wagen binnenkort, want het loont echt wel weer de moeite, zo heb ik begrepen.


Ik wens u veel langsnavels toe!!

Vangstgarantie tot de deur natuurlijk!! Ik wens u een prachtige vangst toe aan de waterkant en vergeet nogmaals uw koelbox niet bij deze visserij!!!  Ook al zal hij soms leeg terug komen van uw visdag, maar als je hem niet bij je hebt gaat je prachtige visvlees verloren en rest alleen nog de vuilnisbak. En dat is toch echt doodzonde!!!!!!!!

Visgroet van lucky Luc Mom

Vragen, opmerkingen of suggesties kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK