Lucky Luc in Ierland / Donegal ( Deel 3 )
Door: Lucky Luc Mom
Aangezien er overal zeepieren te steken zijn hebben we dat ook gedaan. Hoewel er in Ierland meestal met vis wordt gevist en met name stukjes makreel of hele zandspieringen van klein formaat, biedt de zeepier toch ook weer kans op andere vissoorten. Altijd een leuke maar intensieve bezigheid dat pieren steken.
De zaak van Sean Carty te Bundoran heeft alle spullen en visaas die je nodig hebt.
Maar het resultaat loont meestal wel, ook al moest ik hier letterlijk bergen verzetten en zal het landschap wat ik heb omgewoeld nooit meer hetzelfde zijn. Het is met name ook zeer goed voor het visserslijf. De grote door mij zo geliefde pint Guinness uit de tap van de avond ervoor, vindt dan weer een weg naar buiten middels zweet via mijn getaande voorhoofd.
Vanaf de pier te Mullaghmore op alles vissen wat maar schubben heeft.
Het vissen vanaf de rotsen op de grote Gevlekte Lipvis met een dobber is werkelijk prachtig. Deze zijn gek op zagers die je niet kunt steken in Donegal maar wel kunt kopen in Bundoran.
En dat is niet altijd even groot maar erg leuk om te doen. Echt soortenjagen! En natuurlijk lol maken tussendoor.
De viszaak van Sean Carty is daar de beste zaak voor alles wat je nodig hebt en niet mee kon nemen in het vliegtuig. Je moet bij die manier van vervoer altijd wel wat bezuinigen op de hoeveelheid materiaal en met name lood.
Een prachtige bot voor Michael Patton gaf mooie sport.
Ieder dorp of stadje heeft trouwens wel een winkel met een hengelsport-afdeling. De vele visplekken in deze regio zijn heel goed beschreven in de visgids "A guide to sea angling in the Donegal region", een fraai uitgevoerde glossy waarvoor veel werk is verzet..
En dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten.
Ook al staan de visplekken goed beschreven, ter plekke is het vaak toch nog even zoeken. Als u binnenkort een visbeurs bezoekt, vraag er gerust naar bij de stand van Ierland die praktisch altijd aanwezig is. Visgids Michael Patton helpt u ook graag verder op weg en kan u ter plekke ook ondersteunen indien u dat wilt.
Weer een soortje erbij ! Dit keer een zwarte grondel.
De vele visplekken die wij hebben bevist hebben een heel mooi resultaat en een prachtige vakantie opgeleverd. De grotere vissoorten zoals de blonde rog of blauwe haai die daar veel voorkomen, zijn makkelijker te vangen vanuit de boot dan vanaf de kant. Als de weersomstandigheden meezitten en met name de wind uit de goede richting komt is dit zeker niet onmogelijk. Donegal Bay ligt prachtig verscholen en je kunt er altijd wel een goede plek vinden om te vissen. Maar het blijft natuurlijk de Atlantische Oceaan waar je je aan bevindt. Dus als de wind pal uit het westen waait en dus recht de baai in komt, houdt het vissen vanaf de boot meestal op. Door de hoge zeegang kun je je niet meer staande houden en wordt het vissen onprettig.
Even relaxen en de volgende keer weer een dagje met de boot.
Je hebt een lange golf op de Atlantische oceaan en die is veel minder irritant doch wel stukken hoger dan de korte golf op onze Noordzee. Het vissen vanaf de diverse stranden is een waar genot en je vindt hier nog alle rust en ruimte. Maar nogmaals, vergewis u goed van het getij, want dat is essentieel voor de beste kans kans op vis. Getijdenkaartjes zijn overal te verkrijgen.
Diverse kleine havens herbergen een mooie populatie Congeralen. En hierbij noem ik met name de havens van Teelin en Mullaghmore waar ik gevist heb. In Teelin heb ik maar liefst tweemaal zo'n zware zeepaling verspeeld, helaas dus geen foto's.
De stier en de koeien keken ons aan vanuit de keuken. Echt Iers !
Je vist dan met een behoorlijk zware boothengel vanaf de kant en je laat dan een gedeelte van een makreel of een hele makreel langs de havenmuur naar de bodem zakken. Er hoeft niet veel water te staan. De Congers leven nabij en in de havenmuren en dat is nu ook meteen het lastige, want ze slepen je aas de muren in voordat je het in de gaten hebt.
Er ging dus een ware droomvis de muur in zoals u al kunt raden. En de andere enorme joekel van een Conger ging als een ware kermisattractie ronddraaien op het wateroppervlak zodat de 8/0 haak los ging. Erg jammer en een grote vloek rolde zich lang voort over het water en weerkaatste tegen de rotsen tot schrik van de aanwezige bewoners!
Aan de lijnen lag het niet want die waren speciaal voor deze visserij. Dikke pech. Zo gaat dat nu eenmaal bij het vissen. Het is vaak lastig te verkroppen, omdat je maar een paar kansen krijgt in je vakantie.
De vakantie en het huis waren top en we komen zeker in deze regio terug en hopelijk dan nog wat vaker met de boot om andere soorten te vangen! Een mooie reden om terug te komen.
Congervissen wordt nóg leuker en spannender als het getij samenvalt met de duisternis. Ik heb deze keer naar verhouding weinig in het donker gevist dus dat biedt ook nog vele grote kansen op dikke vis in de toekomst. Wat een power hebben die beesten!
We hebben ontzettend veel beleefd vanaf de kant in Ierland en ik ben blij dat mijn stuur van de auto nu weer aan de goede kant zit (haha). Het blijft oppassen en concentreren op de smalle wegen in het noorden, waar de Ieren het gaspedaal flink indrukken. Wie daar de borden 100 km heeft neergezet langs diverse wegen, die door de bergen vaak zeer onoverzichtelijk zijn, mogen ze wat mij betreft opsluiten.
Ik was blij als ik de 70 km haalde op een veilige manier. Yvonne en ik zijn boordevol indrukken weer afgereisd naar Nederland waar we nog lang kunnen nagenieten. Hoewel wij door de harde westenwind maar weinig met de boot geweest zijn zal ik u in het volgende deel o.a het vissen op pollak beschrijven wat een ware sensatie is!
Visgroet van Lucky Luc & Yvonne Mom
County Donegal heeft een prachtige glossy uitgegeven met alle visstekken in de regio genummerd weergegeven op kleine plaatselijke landkaarten. Vraag ernaar op de beurs bij de stand van Ierland. Of neem contact op via het adres op de foto.
Voor verder info over uw verblijf en de visserij verwijs ik u graag naar: www.donegalanglingholidays.com
Bel gerust voor info met de Ierse visgids Michael Patton en zeg dat u mijn artikel gelezen heeft en nog meer info wilt. Telefoon Ierland : 0353-872204105.