Lowrance GPS en NauticPath
door Danny Geysen
Het succes van een buitenlandse visreis is vaak afhankelijk van de voorbereiding. Totaal onvoorbereid vertrekken is meestal vragen om moeilijkheden.
Waar ik steevast mee begin is het zoeken naar geschikte waterkaarten, liefst met dieptelijnen en dit zowel in papieren als elektronische vorm. Beide vullen elkaar perfect aan. Enkele gelamineerde kaarten (recto-verso) in A3-formaat zorgen voor het overzicht; een elektronische versie staat, in combinatie met een GPS-toestel, garant voor een snelle plaatsbepaling en een veilige navigatie.
Lowrance/Eagle bouwen al vele jaren betrouwbare en kwalitatieve dieptemeters, GPS-toestellen en combo’s. Maar, het bijhorende Europese kaartmateriaal (vooral een monopolie van Navionics) is verspreid over vele geheugenmodules en bijgevolg vrij prijzig. Dit in tegenstelling met de Amerikaanse markt, waarvoor de Navionics-kaarten een stuk goedkoper zijn en bovendien, ook andere kaarten zoals Enhanced Lakemaps, Lakemaster Pro Maps, enz … ter beschikking staan. Deze kritiek heb ik het afgelopen jaar dan ook diverse malen laten horen. Uiteindelijk is deze ook ter ore gekomen van De Heer John Ezendam, salesmanager voor Europa bij Lowrance/Eagle. Het verwonderde mij dan ook niet echt dat hij me een keertje uitnodigde voor een gesprek, bij hem thuis.
Na een heel interessante babbel bij hem thuis bood hij me aan het nagelnieuwe elektronische kaartmateriaal van Lowrance zelf, NauticPath eens te proberen. Enkele maanden geleden is deze serie voor Europa uitgebracht en zij bestaat uit 3 SD-modules:
1. Europe North,
2. Europe West
3. en Mediterenean.
Voor meer info, zie de sites van Lowrance.com. De richt prijzen variëren van 195 tot 225 EURO per module.
De module Noord-Europa bevat o.a. de kustwateren van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland en zijn NO-lijke meren, Duitsland, Nederland en eindigt bij Duinkerke. Uiterst handig voor regelmatige bezoekers van de Zweedse Scherentuin. Bovendien staan ook thuiswateren zoals het Haringvliet, het Volkerak en zoutwatergebieden zoals het Veerse Meer, De Grevelingen enz. ook nog eens op hetzelfde kaartje. Een uitermate interessante aankoop dus voor vele Nederlandse en Belgische sportvissers.
Einde april vertrokken we dan met een aantal visvrienden naar de Finse Scherentuin. Een gebied bij uitstek om deze nieuwe kaarten eens duchtig aan de tand te voelen. Tijdens deze visweek hebben we een gebied bevist van goed 250 km2, bezaaid met ontelbare grote en kleine eilanden, rotsformaties en gevaarlijke onderwaterliggende richels en rotsblokken. Niet éénmaal heeft de schroef van mijn buitenboord kennisgemaakt met deze obstakels; grotendeels dank zij de nauwkeurige en gedetailleerde NauticPath kaarten. Het is een hele geruststelling dat je veilig snelheid kan maken, om de verder afgelegen stekken te bereiken en dat je naderend onheil, in de vorm van ondieptes, richels en rotsblokken, op de GPS ziet aankomen. Bovendien loodsen de GPS en NauticPath je op het einde van de visdag feilloos door het labyrinth van eilanden, naar de uitvalsbasis terug.
Met deze wetenschap in het achterhoofd durf je het ook aan; zonder deze handige hulpmiddelen zou je zeker dichter in de buurt van het viskamp moeten blijven. Dat betekent dan automatisch ook dat je kan vissen op minder frequent bezochte stekken en welke voordelen dit biedt, hoef ik je zeker niet uit te leggen. Deze keer hebben we uitsluitend werpend gevist, maar indien je later op het jaar zou gaan vissen , kan trollen met kunstaas evenzeer erg lonend zijn. Wanneer je dan de taluds kan volgen door de dieptelijnen op de kaart in de gaten te houden, heb je nog een extra troef met deze NauticPath kaart. Eén kritische noot : meer aanduidingen met plaatsnamen zou wel mogen; daarmee is men echt karig omgesprongen.
De test mag zeker geslaagd genoemd worden: Deze NauticPath serie vormt een aardig en relatief goedkoop alternatief voor Europese kustwateren. Zeker de Noord-Europese module is het overwegen waard als je een fervent Scandinavië-fanaat bent én daarnaast ook regelmatig terug te vinden bent op het grote water in Nederland. Van harte aanbevolen.
De kaarten zijn te verkrijgen bij MDSI Amsterdam(020-6622516) en Jos Boone(0118-629913) en uiteraard bij de verschillende dealers.