Licht over hoofdlampen (deel 3):
Naar buiten
Door Koen van der Jagt
In deel drie van deze serie wordt het hoog tijd de vijf lampen buiten in het donker te gebruiken. De technische verschillen, zoals lichtkleuren, accu’s en mogelijkheden, hebben we bekeken in deel 1 en deel 2.
Aan de waterkant komen de verschillen tussen de lampen al snel boven drijven. De reflector bepaalt samen met de gebruikte led het lichtprofiel. Ook het type led is belangrijk: een led met een warmere lichtkleur geeft een kleur die lijkt op zonlicht waardoor objecten eruit zien of ze door de zon beschenen worden. Een led met een koelere lichtkleur schijnt verder en geeft wat meer output.
Bij daglicht zijn de verschillen in licht nog niet erg opvallend.
Ik heb de lampen mee naar naar buiten genomen en ga aan de hand van onderstaande beelden laten zien wat ze kunnen. Doordat het nogal dichtbevolkt was aan het riviertje (muggen, vlinders en vleermuizen) en je met lange sluitertijden moet werken, zijn de foto’s gemaakt bij een weiland met een grote boom als referentiepunt. Voor het idee van afstand: de boom staat op ongeveer 75 meter. Trouwens, alle onderstaande foto’s zijn genomen met de lamp op de maximale stand.
De Armytek Wizard Pro in het donker.
De Wizard Pro geeft een goede egale bundel die niet erg ver maar wel breed is. Dit is bijvoorbeeld erg handig om je spullen bij elkaar te zoeken of je complete uitrustig in één keer te checken.
De lichtkleur is koel wit, de lamp heeft voldoende standen aan boord, waaronder 2 fijne lage standen die bijvoorbeeld erg fijn zijn bij het beazen of een wartel of onderlijn aan te zetten. Vooral prima bruikbaar aan het binnenwater.
De “dubbele” Fenix HP25 bij nacht.
De HP25 kan breed en ver schijnen, dit is op de foto goed te zien. Beide standen zijn afzonderlijk inschakelbaar en te combineren. Dus breed voor bijvoorbeeld aas wisselen of aanknopen, en ver voor overzicht of de veiligheid.
Het licht wordt minder verdeeld dan bij de Wizard Pro, dit komt ook doordat de Wizard een diffusorlens heeft waardoor het licht gepreid wordt. De boom wordt makkelijk gehaald. Ook deze lichtkleur is koelwit. Ook hier genoeg lichtstanden ter beschikking, maar hele lage standen ontbreken. Meer geschikt voor aan groter water.
Het afstandskanon uit de test, de Fenix HP30.
De HP30 heeft totaal geen moeite de 100 meter te halen. Deze lamp gaat zeker indruk maken wanneer je een zoeklicht nodig hebt! Er zit een nadeeltje aan: de hoogste stand is een zogenoemde 'burst' stand, die je alleen bereikt zolang je de schakelaar ingedrukt houdt.
Ook de lagere stand haalt hoge afstanden, waardoor dit dè lamp is voor de pier- of zeevisser. Ook hier de koele kleur led. Bij deze lamp wordt ook nog een diffusor geleverd waardoor je het licht meer kan spreiden en de bundel egaler kan maken, wat handig is bij het be-azen.
Diverse lagere standen zorgen ervoor dat je je vismaten niet constant in het zonnetje zet en de vis verjaagt. Top lamp om een nachtje mee op te staan!
De Led Lenser SEO5 at night (met gefocuste straal)…
…en met gespreide straal.
Ook de SEO5 'tikt' de boom aan in de focusstand, al oogt het allemaal wat minder indrukwekkend. De gespreide bundel geeft het licht vooral op de voorgrond, de bundel is niet egaal. De kleur is het “koudst” van de hier geteste lampen. Dit is een no-nonsense lamp die zowel op korte als op langere afstand inzetbaar is. Geeft voldoende licht, maar het kan beter.
De minikoplamp uit de test: de Nitecore HC90.
Indrukwekkend: de brede staal van de HC90! Haalt niet de afstanden van de Fenixen, maar verlicht het grootste oppervlak. Handig wanneer je naar je nachtelijke stek op weg bent: alles op je pad staat in het zonnetje.
De lichtkleur is wat warmer dan dan andere lampen, waardoor objecten natuurgetrouwer overkomen. De traploos instelbare lichtsterkte is in de praktijk bijzonder handig. De Nitecore heeft samen met de Armytek een zogenaamde 'vuurvliegstand': je ziet zelf voldoende maar je bent nauwelijks zichtbaar. Met deze lamp kun je de meeste situaties aan, er is voldoende power aanwezig.
Wanneer we deze lichtwondertjes vergelijken komen de Armytek en de Nitecore als meest geschikt als vislamp uit de bus. Vooral de lagere standen en de gespreide lichtbundel zijn erg handig, omdat ze de vis en je collega’s niet storen.
De Fenixen gaan het liefst mee met strand-, pier- en roofvissers die een nachtje met de lamp opstaan. Geruststellend idee is dat deze ook een minischijnwerper aan boord hebben, wat handig kan zijn in noodgevallen. De Led Lenser hangt er een beetje tussenin: hij kan van alles wat maar blinkt nergens in uit.
We gaan de volgende keer het water op met de lampen!