Licht over hoofdlampen (deel 1)

Licht over hoofdlampen (deel 1)  

 
Door Koen van der Jagt  
   
De komende maanden kan vrijwel iedereen zijn hart weer ophalen aan de zoete of zoute waterkant. Omdat een snoekbaars graag in het donker jaagt, de karperaar vaak ’s nachts met een kromme hengel staat en de tong zich overdag verstopt, lopen we vaak in ’t donker of de schemering aan de waterkant. En dat kan eigenlijk niet zonder goede verlichting. 
 
Ik laat in de komende artikelen mijn licht schijnen over diverse hoofdlampen en laat zien dat de ene lamp de andere niet is. 
 

Goed materiaal is belangrijk.
 
Fijn dat zaklampen- en outdoorspecialist www.knivesandtools.nl de lampen beschikbaar wilde stellen. In diverse stappen neem ik ze onder de loep.
 

Ze geven allemaal licht, maar dat is ook de enige overeenkomst….
 
We gaan vijf lampen bekijken. Van klein en licht tot groter en zwaarder, op simpele AA batterijen tot duurdere Lion-accu’s. Van een brede tot een smalle lichtbundel en van vriendelijk geprijsd tot aan de wat prijziger jongens. Uiteraard proberen we aan de hand van deze zaken onze conclusies te trekken.
 

Hieruit gaan we kiezen (van links naar rechts): Fenix HP25, LedLenser SEO5, Armytek Wizard Pro, Fenix HP30 en Nitecore HC90.
 
Erg belangrijk bij het maken van een keuze is de batterij of accu waarop de lamp draait. Standaardbatterijen zijn eenvoudig te verkrijgen, niet duur, maar leveren ook minder power dan de lithiumaccu’s. Voor het gemak splitsen we ze even uit:
 

De verschillende soorten voedingen (van links naar rechts) AAA, AA, CR123A en 18650.
 
AAA-batterijen, ook wel de potloodcel zijn vrijwel overal (goedkoop) verkrijgbaar. De goede oplaadbare versies verdienen zich bij intensief gebruik echter snel terug.Ook zijn oplaadbare veiliger doordat ze niet lekken. Deze batterijen zitten in de LedLenser SEO5. 
 

Drie stuks AAA-batterijen gaan in Led Lenser.
 
De welbekende penlight of AA-batterij is ook bij elke supermarkt en tankstation te koop. Ook hier geldt: de goede oplaadbare (bv. eneloop) verdienen zich snel terug en kunnen niet lekken. Deze batterijen zitten in de Fenix HP25.
 

Vier stuks penlite in de Fenix HP25.
 
De 18650 accu’s leveren de hoogste prestaties in hoofdlampen. Ze zijn duurder en ook moet de lader geschikt zijn.
 
Er staan echter veel voordelen tegenover: langere brandduur, relatief licht gewicht en veel hogere lichtopbrengst dan bij AA- of AAA-batterijen. Deze accu’s zitten in de Armytek Wizard Pro, de Fenix HP30 en de Nitecore HC90.
 

In de Fenix HP30 gaan twee stuks 18650 accu’s.
 
In de lampen die we hier gaan bekijken kunnen ook CR123A batterijen ingezet worden als vervanger voor de 18650. Er zijn er dan 2 nodig voor één 18650.
 
Groot voordeel is de houdbaarheid: Waar de 18650 accu’s langzaam leeglopen, blijven deze batterijen tot 10 jaar op spanning! Maar omdat we vaak gaan vissen, hebben we een voorkeur voor de 18650’s!
 

Twee stuks CR123A in de Nitecore HC90, of 1 stuk 18650.
 
Misschien wel het belangrijkste van een hoofdlamp is de lichtbundel. Wanneer je ’s nachts in je karpertent zit heb je 'ander' licht nodig dan wanneer je wilt weten waar je voerboot gebleven is.
 
Wanneer je bij wilt schijnen terwijl je een wartel aanknoopt of dat je wilt zien achter welke steen je nu weer vastzit, de benodigde lichtbundel kan verschillen. 
 
Op de korte afstand heb je een brede bundel nodig en verder weg een smallere bundel. Dit wordt bij de LedLenser opgelost middels een focussysteem. 
 
Fenix heeft bij de HP25 twee LED’s naast elkaar ingebouwd en bij de HP30 kun je met een diffusor je bundel spreiden. Alle lampen hebben meerdere lichtstanden, van standje leeslamp tot kleine schijnwerper.
 

Zo kan het ook, één voor dichtbij èn één voor verder weg!
 
De waterbestendigheid van de lamp is uiteraard ook niet onbelangrijk, want er is altijd water in de buurt. De mate van waterdichtheid wordt aangeven via een internationale standaard, die met codes werkt. De hier geteste lampen hebben een van de volgende codes: IP-X6 (spatwaterdicht), IP-X8 (waterdicht tot op een diepte van twee meter) of IP-68 (beschermd tegen waterdruk, kan dus langere tijd in het water liggen).
 

Kan hij een bui hebben, of ook zwemmen?
 
Dus even samengevat: IP-X6 is geen probleem in de regen, maar gooi hem niet in ’t water. IP-X8 kan dat wel hebben, maar laat hem niet te lang liggen. En IP-68 doet het nog steeds wanneer je hem na enkele dagen eindelijk gevonden hebt.
 
De goedkoopste lamp die hier aan bod komt kost net geen € 50,- de duurste iets meer dan het dubbele. Het prijsverschil drukt zich voornamelijk uit in de gebruikte materialen en de mogelijkheden van de lamp. Hier geldt dus: Betaal je meer, krijg je ook meer.
 

Met hengel én goede verlichting naar de waterkant.
 
Voor dat geld heb je jarenlang een stukje kwaliteit op je hoofd, waar je veel plezier aan gaat beleven. Meestal krijg je ook nog eens 5 of zelfs 10 jaar fabrieksgarantie. In het volgende artikel gaan we de mogelijkheden van de lampen bekijken.