Artikel verzorgd door AOC de Groene Welle
Lesgeven aan de Sportvisacademie Zwolle
Door: Stefan Altena
Het is een koude donderdagochtend in maart en het is nog donker als vertrek richting Zwolle. Mijn bestemming is Sportvisacademie Zwolle. Ik ben namelijk uitgenodigd om daar twee dagen les te komen geven aan evenzoveel klassen. Aangezien ik geen leraar ben, voel ik mij een beetje gespannen.
Heb wel eens een lezing gegeven, maar dit is toch wel eventjes iets anders. Per dag moet ik namelijk een complete klas ‘vermaken’. Gelukkig ben ik goed voorbereid door Roelof Schut, de docent sportvisserij van de Sportvisacademie.
Enthousiast vertel ik over de internationale wedstrijdvisserij.
Als ik arriveer bij AOC de Groene Welle – de school waaronder Sportvisacademie Zwolle valt – staat Roelof mij al op te wachten. Hij is enthousiast over mijn komst en herhaalt nogmaals dat de studenten zich verheugen op mijn lessen. Ook bedankt hij mijn werkgever Svendsen Sport, waar ik als account manager werk en merken vertegenwoordig als ProLogic, DD Bait, Okuma, Savage Gear, Scierra en Ron Thompsen.
Gezamenlijk treffen we de voorbereidingen voor de dag. Het materiaal wordt uitgestald, hengels worden klaargezet en het lokvoer wordt uit de doos gehaald. Omdat een gedeelte van mijn les wordt gegeven aan de hand van een PowerPoint-presentatie, staan er ook een laptop en een beamer klaar. Alles is tot in de puntjes geregeld en voorbereid.
Ik heb nog nooit zulke leergierige studenten meegemaakt.
De kennismaking met de studenten is op beide dagen zeer aangenaam. Het zijn allemaal enthousiaste leerlingen die in hun vrije tijd het liefste met een hengel aan de waterkant zitten. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd onder de studenten; witvissen, karpervissen, snoekvissen, barbeelvissen en snoekbaarsvissen.
In het eerste gedeelte van de dag vertel ik over mijn leven als wedstrijdvisser en over hoeveel ik ervoor heb moeten doen en laten om in het Nederlandse team te komen. De studenten luisteren geïnteresseerd en ik druk ze op het hart dat eigenschappen als toewijding, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen belangrijk zijn als je het onderste uit de kan wilt.
Ik benadruk het belang van goede en scherpe haken.
Veel studenten dromen van een baan in de hengelsport en omdat ik als account manager werkzaam ben voor een hengelsportgroothandel, kan ik ook daar het nodige over vertellen. Ademloos luisteren de jongens, maar ik benadruk wel dat het een ‘echte’ baan is. Ondanks dat mijn hobby regelmatig terugkomt in mijn werk, moet ik wel presteren voor mijn baas.
Tijdens het praktijkgedeelte gebruik ik de nieuwe feeder en molen.
De studenten moeten een viswedstrijd organiseren en ik leg uit welke aspecten belangrijk zijn. Ik benadruk zaken als wedstrijdreglement, afstand tussen deelnemers, prijzenpakket, hengeltype en gebruik van aassoorten en voer. Dan is het tijd voor materialen en technieken. De studenten waren al geïnteresseerd, maar doen er nu een schepje bovenop.
Ze vragen honderduit over de dobbers en onderlijnen die ik tijdens diverse wedstrijden inzet en hebben veel aandacht voor de nieuwe matchhengels en molens die ik bij me heb. Ik heb nog nooit zulke leergierige sportvissers meegemaakt!
Een goede feedermolen heeft een hoge inhaalsnelheid en is licht van gewicht.
Vervolgens gaan we een tuigje maken, want het middagprogramma staat in het teken van het vissen met de vaste hengel. Dat de studenten geoefende en getalenteerde hengelaars zijn, is duidelijk. In een mum van tijd hebben ze hun tuigje klaar. Het laatste onderdeel van het ochtendprogramma is het lokvoer aanmaken.
De studenten zijn in hun nopjes met het gesponsorde voer.
Een lokvoerspecialist heeft voor beide dagen lokvoer beschikbaar gesteld en die geste wordt door (de leerlingen van) Sportvisacademie Zwolle erg gewaardeerd.
Na de middagpauze vertrekken we gebroederlijk naar de waterkant. Ik besef me dat ik deel uitmaak van iets bijzonders. De studenten vissen namelijk onder schooltijd! Was er vroeger maar zo’n opleiding geweest, dan had ik hem vast en zeker gevolgd. Roelof benadrukt dat dagen zoals deze niet aan de orde van de dag zijn.
Mijn lessen en uitleg zijn niet aan dovemansoren gericht.
Er wordt regelmatig gevist tijdens de lessen, maar de sportvisdag bestaat ook uit lessen als ecologie, visstandbeheer, visbiologie en het kweken van vissen. Daarnaast worden de studenten opgeleid in het natuurbeheer en krijgen ze praktijklessen in het gebruik van onder meer motorkettingzaag en bosmaaier. Uiteraard staan er ook lessen in natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, wiskunde, etc. op het lesrooster.
Dat mijn lessen en uitleg niet aan dovemansoren gericht zijn geweest, wordt direct duidelijk als we aan de waterkant arriveren. Enthousiast worden de vaste hengels in stelling gebracht en wordt er nauwkeurig doch spaarzaam bijgevoerd. Op donderdag is het behoorlijk koud en staat er een fikse bries.
De resultaten blijven niet lang uit.
Toch weten de geduldige jongens een aantal aanbeten af te dwingen, maar helaas worden er ook enkele brasems verspeeld. Op vrijdag is het weer iets aangenamer en schijnt er af en toe een zonnetje. Dat heeft een positief effect op de bijtlust van de vissen en de ene na de andere grote brasem wordt gevangen. De studenten genieten van de les en ook ik heb het erg naar mijn zin. Wat is het toch leuk om kennis en ervaring over te dragen aan andere sportvissers.
Helaas komt aan elke lesdag een einde en moeten we rond de klok van drie uur stoppen. We moeten nog teruglopen naar de school en het materiaal moet worden opgeruimd en schoongemaakt. Ook het praktijklokaal – dat zeer leuk is ingericht en een echte sportvissfeer uitstraalt – moet worden schoongemaakt. De studenten nemen ook deze taak serieus en even later is alles weer netjes en geordend.
En fanatiek dat de studenten zijn!
Beide lesdagen worden geëvalueerd door Roelof Schut en ‘mijn’ studenten. Zonder uitzondering vinden ze het een leuke dag en daarnaast vooral ook leerzaam. Mijn lessen worden erg op prijs gesteld en ik krijg op beide dagen zelfs een daverend applaus voor mijn aanwezigheid. En of mij dat en voldaan gevoel geeft! Fantastisch!
Ik wil de organisatie en studenten van Sportvisacademie hierbij nogmaals bedanken en verheug me op een hernieuwd weerzien met de studenten van deze fantastische opleiding!
Stefan Altena
Meer informatie over de opleiding vind je op de site van GroeneWelle.nl.