In Nederland is de populatie de laatste jaren zo sterk toegenomen, dat deze rovers, van soms wel twee meter lang, zonder problemen aan de haak kunnen worden geslagen. Dat bepleit Sportvisserij Nederland, de koepelorganisatie van hengelaars, bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Tot op heden is het verboden om met een tros wormen of een stuk dood aas gericht op meerval te vissen. Doet men dat toch, dan is men in overtreding. De autoriteiten menen namelijk dat deze soort niet veel voorkomt en derhalve niet gestoord mag worden. Gevolg is dat veel sportvissers uitwijken naar het buitenland.
Volgens Sportvisserij Nederland, waarbij zo’n duizend lokale hengelverenigingen met in totaal 550.000 leden zijn aangesloten, gaat het de laatste jaren juist erg goed met de meerval. Ook in Nederland. “Op alle grote rivieren, zoals de Maas en de IJssel, is het aantal fors aan het stijgen. Er is geen biologische noodzaak om de meerval met rust te laten”, betoogt woordvoerder Onno Terlouw. Soms zijn de vissen meer dan twee meter lang.
Toppredator
Ze varen wel bij de waterkwaliteit, die volgens Terlouw met sprongen vooruit gaat. Ook de stijgende temperatuur geeft de meervallen een flinke steun in de rug. Met alle gevolgen van dien. In de brief aan het ministerie spreekt Sportvisserij Nederland van een ‘toppredator, die invloed begint uit te oefenen op de gehele visstand’.
Meerval meldpunt
Om het pleidooi voor de meervalvangst met terugzetverplichting kracht bij te zetten, komt er op de site van Sportvisserij Nederland een meerval-meldpunt. Woordvoerder Terlouw: “Op die manier weten we beter dan nu waar ze zitten, hoe ze zich verspreiden, hoe groot ze zijn en in welke aantallen ze leven.”
Note van de redactie:
TotalFishing verleent graag haar hulp aan Sportvisserij Nederland bij het onderzoek naar meervalvangsten. Hiertoe willen wij meervalafbeeldingen en de daarbij behorende teksten uit Nederland ter beschikking stellen die uit de vangsberichten van afgelopen jaren komen.
De afbeeldingen kunnen mogelijkerwijs voor Televisie of andersoortige media gebruikt worden in het kader en het belang van het onderzoek. Indien u een meervalafbeelding heeft ingezonden t.b.v. de Vangstberichten van TotalFishing en bezwaar heeft tegen verder gebruik, dan vernemen wij dit graag binnen een week na publicatie van dit bericht. Indien geen tegenbericht volgt, gaan wij ervan uit dat u dit onderzoek ondersteunt en plaatsing van beeldmateriaal geen probleem vindt.