Landingsnet 5
Door : Berthil Bos
Een andere situatie om een net te gebruiken is als je een vis moet landen die het kunstaas en de dreggen erg diep in de bek heeft zitten. Bij een kleinere snoek kan je zonder risico de nekgreep toepassen, maar is hij te groot, dan waag ik mijn handen hier niet aan.
Het is niet goed te bepalen waar de dreggen zitten en dat maakt de kieuwgreep wel erg gevaarlijk voor je vingers. Een voordeel bij op deze manier gehaakte vissen is dat er geen dreggen buiten de bek bungelen waardoor die niet in het net kunnen verstrikken. Eenmaal in de boot op een onthakingsmat heb je alle ruimte en tijd om de vis voorzichtig te ontdoen van de dreggen.
Hierbij is de gezondheid van de snoek vele malen belangrijker dan die paar centen voor nieuwe dreggen. Direct knippen die handel als het moeilijk wordt. De laatste situatie waarbij een landingsnet is aan te raden, is bij veel wind op een bootvisdag of stroming op bijvoorbeeld de rivier. Soms is het hier een hele opgave om de snoek met de kieuwgreep te landen.
Dit geeft problemen en maakt de kieuwgreep tot een risicovolle onderneming.
De boot gaat tekeer en/of is niet goed op de plek te houden. De vis wordt weg of juist naar de boot toe geduwd, zodat hij er onder terecht komt. Het kan op deze manier veel te lang duren om de vis te landen, met alle risico’s van dien. Snoek landen met een net vanuit een bewegende boot is een kunst op zichzelf, waarbij je aan de volgende aandachtspunten moet denken;
Als eerste moet je het net niet te plat onder de wateroppervlakte houden, maar schuin naar beneden. Mocht de snoek schrikken van het net, dan zal hij onder een te vlak gestoken net door schieten. Heb je het landingsnet wel diep zitten, dan is de kans groot dat hij alsnog het net ingaat. Dit is ook de reden waarom je nooit naar een snoek moet scheppen die zijn kop van de boot en dus de visser heeft afgewend.
Doorknippen van dreggen bij een slecht gehaakte snoek is een must.
Zijn laatste vluchtpoging zal dan van het net vandaan zijn en niet er naar toe. Ook is het belangrijk om wat speling te hebben bij het manoeuvreren met het net. Zorg ervoor dat je het landen niet met gestrekte armen doet, waardoor die mogelijkheid wordt beperkt. Een landingsnet kan ook door de stroming en/of windrichting worden platgedrukt en daardoor kan een snoek met de dreggen buiten de bek er in verstrikt raken zonder dat deze in het net zit. Land daarom de vis altijd aan die kant van de boot waar het net bol richting jou gaat.
Als de snoek in het landingsnet zit, geld weer dat je het beste voor de gezondheid van de vis, deze het liefst in het net dient te onthaken. Voor welk landingsnet je kiest, heb ik ook nog een aantal aanbevelingen. Eigenlijk kan een net niet te groot en te diep zijn. Vooral wat extra diepte kan je goed gebruiken in bovenstaande situaties.
Dit soort kleine landingsnetten vergroten het verspelen van de vis.
Een wat langere steel geeft je ook wat meer bewegingsvrijheid in bepaalde omstandigheden. Kies voor een net met een rubberen coating laag waardoor je de slijmlaag van de vis minder snel beschadigd als je hem wel moet scheppen en ook de dreggen zetten zich minder makkelijk vast aan dit materiaal.
Een geheel rubberen net dat ik in het verleden ook wel heb gebruikt, is wel goed voor de vis zelf maar eigenlijk te ondiep waardoor deze alleen geschikt is om te scheppen. Let ook op de grote van de mazen van het net. Bij een fijnmazig net verstrikt de dreg zich veel sneller dan bij een grofmazig net. Ook de soms lange tanden van de snoek verwarren zich snel bij te kleine mazen. Een landingsnet waar ik goede ervaringen in de boot mee heb en speciaal voor snoek is ontwikkeld is van FOX-RAGE.