Koning van de Stroming 9:
Nylon of gevlochten draad…
Deze vraag wordt me wekelijks wel een paar keer gesteld via een mail of aan de telefoon. Op de eerste plaats is dit heel persoonlijk, ieder zijn ding. Aan beide kleven voor en nadelen. Ik kan alleen maar mijn mening en ervaringen hierover weergeven.
Ik heb zowel met nylon als gevlochten draad op barbeel gevist en bij beide is het gevoel anders. Laat ik voorop stellen dat ik een echte nylonman ben en dat heeft dan ook verreweg mijn voorkeur. In mijn ogen is de extra rek die nylon over zijn lengte heeft ten op zichten van gevlochten draad het grote voordeel.
Dat een eventuele aanbeet minder mooi wordt doorgegeven neem ik op de koop toe. Ten slot van rekening geldt dat alleen als je op een erg lange afstand vist….en de meeste barbeel wordt op de grote rivieren gevangen in de derde nering of te wel ca 30 meter uit de krib. En dan nog….de aanbeet van een barbeel is wel zo fel die is gewoon niet te missen….
Iets meer dan een half jaar heb ik gevist met gevlochten lijn op de molen. Vaak ook in combinatie met gevlochten onderlijnen. Ik heb in die periode talloze barbelen verspeeld en wel om de volgende redenen….zodra mijn lijn een obstakel raakte brak deze erg snel. Op de bodem liggen her en der flinke basaltbrokken verspreid en als je daar achter kwam te zitten had ik gegarandeerd lijnbreuk.
Vaak was 1 of 2 maal schuren al voldoende om lijnbreuk te veroorzaken. Dit gold bij zowel hoofd als onderlijn. Twee maal heb ik ergens aan vast gezeten, waarschijnlijk een soort mat, wat een beetje meegaf. De haak heeft hoogstwaarschijnlijk ergens in gezeten en loskomen was onmogelijk. Probeer dan maar eens een gevlochten lijn te doen breken…! Die is op dat moment wel zo sterk dat er weinig anders opzat dan de lijn door te knippen….
Gevaarlijk stuk om met gevlochten lijn te bevissen.
Het tweede grote nadeel wat ik heb ondervonden met gevlochten lijn is de vuil ophoping bij je eerste topoogje. Enkele malen overkwam het me dat ik de lijn niet verder kon indraaien omdat het topoogje helemaal vol zat. De barbeel bevond zich in die gevallen op ca 20-25 meter verder aan de lijn. Onbereikbaar voor het landingsnet.
Er zat op dat moment niets anders op dan de lijn slap te maken, de hengel naar achteren halen, het topoog schoon maken en de barbeel had zich ondertussen of bevrijd via lijnbreuk of de lijn zat vast wat alsnog lijnbreuk opleverde…. Ik heb een tijdje met een voorslag gevist van nylon maar dat was helemaal een drama met het vuil.
Hier kun je beter nylon lijn gebruiken.
Zeker aan de Waal als het water stijgende is komt er veel klein drijfvuil mee en ook veel fijne klei die zich hecht aan de lijn. De voorslag verdween snel. Om toch een beetje de grootste schokken op te kunnen vangen heb ik de andere tijd gevist met een powergum tussen hoofd en onderlijn. Dit is een stukje elastisch materiaal wat schokdempend werkt. Vissend op deze manier heb ik diverse mooie barbelen kunnen landen, allen zonder er echt plezier aan te beleven…
De gehele dril was er steeds de grote angst om ergens achter te komen zitten. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat het gevoel met deze lijn vele malen beter is. Dat is dan een voordeeltje… Tot slot is me in ca 6 maanden vissen drie keer overkomen dat de lijn na een inworp ineens pruikte…uit het niets fabriceerde er zich ineens een grote bos lijn geheel in elkaar gestrengeld.
Deze zwom zich 2x vast achter elkaar.
Het kostte me in twee gevallen enkele tientallen meters lijn en in de andere enorm veel tijd om het uiteen te halen. Deze nadelen in combinatie met de hoge aanschafprijs van gevlochten lijn deed me al vrij snel besluiten om deze lijn voorgoed vaarwel te zeggen. Op slecht 1 molen heb ik nog gevlochten lijn zitten. Die gebruik ik alleen maar om de bodem af te zoeken naar grind. De kleine tikjes van grind wordt het beste doorgegeven met deze lijn.
De vele stenen maken het gemakkelijk om de de vis te verliezen.
Ga ik verder met mijn favoriete nylonlijn. Heeft deze nadeel, jazeker… De eerste die me te binnen schiet, zodra in de lijn een knik zit heb je een gemakkelijk breekpunt. Nou valt het op zich nog wel mee, ik gebruik als hoofdlijn 35/00 en als onderlijn 31/00. Een knikje is dan niet meteen funest, wel als ik dunnere lijnen gebruik op kleine ondiepe rivieren. Toch snel dunner dan 22/00 zal ik ook op deze rivieren niet gaan. Nylon is een stuk stugger dan gevlochten lijn, de bewegingen onder water zijn minder natuurlijker eerder lomper.
Maar dit nadeel wordt ruimschoots gecompenseerd met de extra rek die nylon heeft. Vaak heeft die me gered in hachelijke situaties. Zeker op kleine rivieren vis je in de buurt van obstakels zoals overhangende struiken en bomen. Het genot wat je daar beleeft tijdens een dril is niet te beschrijven. Dat zou met gevlochten lijn onmogelijk zijn…
Mijn meest gebruikte nylon voor de onderlijnen.
Vissend met nylon lijn voel ik me wel zo veilig dat ik helemaal kan opgaan in het fantastische gevecht dat een barbeel geeft tijdens de dril. Het vertrouwen wat ik heb in nylon maakt me dan zo sterk..zeker in combinatie met de juiste hengel. Net als je denkt dat de hengel de druk niet aankan heb je de extra rek van de nylon… Omdat ik standaard vis met onderlijnen van 1,5 meter hoef ik daarvan ook weinig te vrezen. 31/00 heeft een trekkracht van ca 6 kilo.
Dat is gerekend per meter…ik zou dus een vis kunnen mannen van ca 9 kilo alleen al op de onderlijn. Wat ik verder als groot pluspunt ervaar van nylon ten opzichte van gevlochten lijn is de schuurbestendigheid. Gemiddeld kan ik 10 maal langs een steen schuren voordat lijnbreuk optreed. Dat is ongekend hoog. Zolang zit een barbeel vaak niet vast.
Dat is een mooi bruggetje naar volgende week…..