Knutten.
Door: Don Schley
Ook wel knaasjes, knijten, mietsen, neefjes, mampieren, meurzen of zandvliegjes genoemd.
Deze zeer kleine steekvliegjes van 1 tot 4 millimeter zijn echte pestkoppen. Net als steekmuggen zuigen de vrouwtjes voor hun eieren, bloed van gewervelde dieren en de mens. Ze vertonen zich zelden in de volle zon, maar in de schaduw en aan het einde van de dag als de zon laag staat, kunnen knutten bij weinig wind zeer hinderlijk zijn. Wat enigszins helpt is goed bedekken van het lichaam en in beweging blijven.
Veel mensen zijn allergisch voor de “steken” van de knut en krijgen er flinke bulten van die gepaard gaan met koorts en veel jeuk. Knutten steken niet zoals gewone muggen, maar bijten. Je houdt er zelfs een klein littekentje aan over. Na een beet zwelt de huid ter plaatse sterk op en wordt je ook nog eens geconfronteerd met een branderig en jeukend gevoel.
Ben je er allergisch voor, dan kun je nog enkele dagen last hebben van grote rode plekken van zo’n 10 tot 20 centimeter doorsnede. Als je heel allergisch op zo'n beet reageert kunnen er zelfs met vocht gevulde blazen ontstaan.
De knut houdt van een warme, vochtige omgeving. Ze komen voor van mei tot augustus. Het is een ware plaaggeest die door de kleinste gaatjes nog kans ziet vissers, kampeerders en watersporters te belagen. Ook onze huisdieren moeten eraan geloven en kunnen er een flinke allergie van oplopen.
Het aantal knutten neemt nog steeds toe, in Nederland zijn meer dan 100 en in Europa meer dan 700 soorten.
Er is nog weinig bekend van de ziektes die deze mug kan overbrengen. Bekend zijn in ieder geval Blauwtong en het Smallenbergvirus bij dieren.
Don Schley
www.donschley.nl