Kliederen in de keuken
door Geoff Smith
Op de redactie van Dé Karperwereld komen vaak vragen van karpervissers binnen, die handelen over het zelf maken van boilies. Het blijkt dat veel -voornamelijk startende- karpervissers graag wat hulp willen bij het samenstellen en draaien van hun eerste zelfgemaakte boilies.
Speciaal voor deze groep vissers en natuurlijk ook voor al onze andere trouwe lezers, dit keer een basisartikel dat handelt over het maken van boilies en boiliemixen. Geoff Smith neemt je stap voor stap mee in het procédé en laat je middels nuttige tips weten wat je wel en vooral niet moet doen om een vangende boilie te bereiden. Daarnaast geeft de auteur ook nog enkele prima mixen bloot, die niet alleen erg simpel zijn om te maken, maar ook nog eens lekker goedkoop. En dat moet zeker de jeugdige vissers aanspreken!
Een Nederlandse vis van 39 pond, gevangen door Frank Darthuizen op een zelfgemaakte boilie
Jaren geleden kon je in de aasmarkt een duidelijke trend waarnemen, waarbij de karpervissers overstapten van zelfgedraaide boilies op de zogenoemde readymades, fabrieksboilies dus. Nu, jaren later, lijkt de cirkel weer rond en gaan meer en meer vissers om ons heen weer over tot het zelf draaien van aas. Readymades bieden zeker enkele voordelen ten opzichte van zelfgemaakt aas, maar kennen evengoed ook vele nadelen. Bij kant en klare boilies hoef je weliswaar niet zelf in de keuken te staan, maar je betaalt er wel een hogere prijs voor. Ik wil je in dit artikel laten zien dat het zelf maken van boilies ook enkele hele leuke kanten heeft. Het is niet alleen goedkoper, maar het geeft beslist ook een goed gevoel om de vissen op je eigen aas te vangen. Een gevoel van voldoening. Er zijn enkele zaken die ik belangrijk vind wanneer ik een boilie zelf maak en die wil ik ook in dit artikel naar voren laten komen. Dergelijke belangrijke aspecten zijn bijvoorbeeld de kosten van de te maken boilies, de smaak ervan en of de mix goed rolt. Ik zal eerst een aantal belangrijke basisingrediënten behandelen en dan gaan we daarna kijken hoe het draaien precies in z’n werk gaat. Kortom: dit artikel is in eerste instantie bedoeld voor de beginnende boiliedraaier, maar ik zal de gevorderde en doorgewinterde karpervisser beslist ook enkele nuttige tips kunnen aanreiken. Want net zoals bij het vissen op karper, blijft je ook bij het draaien van boilies een zaak van elke keer weer bij leren… Ingrediënten
Ik start met het noemen van de verschillende ingrediënten, die je nodig hebt om een goede basismix te kunnen maken. Er zijn er zoveel die je kunt gebruiken en om je een beetje op weg te helpen, zal ik er een aantal kort bespreken.
Zoek de te gebruiken ingredienten niet alleen bij de hengelsportwinkelier!
Griesmeel
Dit is een product, dat wordt verkregen uit tarwe. Het is een goede drager voor flavours en bevat veel koolhydraten. Een lekker goedkoop ingrediënt, dat in bijna iedere supermarkt of reformwinkel gekocht kan worden. Je vindt twee versies in de winkel: de witte en de bruine (volkoren). Wanneer je griesmeel mengt met een ander ingrediënt, zoals bijvoorbeeld soyabloem, dan heb je al een simpele basis voor een boiliemix. In werkelijkheid bestaan een heleboel readymades voor het grootste deel uit griesmeel en soyabloem en worden deze vanwege de supergoedkope ingrediënten ook wel aangeduid als de zogenaamde “crapbaits”. Crap of niet, ze hebben door de jaren heen een verschrikkelijke berg vis opgeleverd!
Soyabloem
Er zijn drie belangrijke types: soya isolaat (85% eiwit), soyabloem (50% eiwit) en volvette soya (37% eiwit). Ze zijn echter alledrie verkregen door natuurlijke soyabonen te malen en zijn fantastisch in elke boiliemix. Ze bevatten een hoog oliegehalte en soya is net als griesmeel een perfecte drager voor flavours. Wanneer je 50% griesmeel neemt en 50% soyabloem, een flavour en een beetje sweetner, dan heb je al een werkende boilie, die op de meeste wateren karper vangt. Hoe simpel kan het zijn, niet?
Maïsmeel
Zoals de naam al doet vermoeden, is maïsmeel (ook polenta genoemd) verkregen door maïskorrels te malen. Maïsmeel is een van mijn favoriete ingrediënten in een boiliemix. Het is net als de eerder genoemde ingrediënten rijk aan koolhydraten, goedkoop en eveneens een goede drager voor flavours. Omdat karpers van maïs houden, is het zeker aan te raden dit ingrediënt in je boiliemix te verwerken. Je kunt het als maïsbloem kopen, of in een iets grovere vorm.
Aan het recept waarmee deze vis werd gevangen, werd wat extra “sweet plum” toegevoegd
Rijst
Ook rijst is in poedervorm verkrijgbaar en dat poeder is opnieuw rijk aan koolhydraten. Rijstmeel vormt een goede en goedkope toevoeging aan een griesmeelbasismix.
De bovengenoemde basisingrediënten zijn stuk voor stuk rijk aan koolhydraten en er zijn er nog méér. Snuffel maar eens wat rond in supermarkten en reformwinkels. Je kunt er vaak verrassende soorten ingrediënten vinden en de mensen in die winkels kunnen je prima uitleggen waarvoor ze allemaal dienen. Zo leer je ook weer wat meer over de ingrediënten die je gebruikt.
Even een klein maar simpel receptje tussendoor, samengesteld uit de bovenvermelde basisingrediënten:
160 gram griesmeel
160 gram soyabloem
160 gram maïsmeel.
Voeg hier een flavour en wat sweetner aan toe en voilà!
Een uitgebreide versie van dit artikel kunt u lezen in Dé Karperwereld no. 26 en dat nummer vindt u nu in de hengelsportspeciaalzaak en de kiosk.