**KLAAR**                Zomersnoek                 (2)

Zomersnoek (2)

door Luc Coppens

De aanbeet van een zomersnoek kan verschrikkelijk hard zijn en zeker wanneer er werpend gevist word, het is me zelfs al overkomen dat mijn hengel uit mijn handen gerukt werd, mede door het feit dat ik op automatische piloot aan het vissen was, een fase waar ik wel eens in beland na enkele uren geen teken van leven gezien te hebben.Een ding kan ik je verzekeren je staat dan gelijk terug op scherp.

Het kunstaas dat we inzetten hangt een beetje af van het soort water en meestal gaan er twee boxen kunstaas mee waar volop mee geëxperimenteerd wordt.Op wateren waar we met regelmaat vissen krijgen we na een tijdje door waar ze het goed op doen en dan gebruiken we dit aas voor een langere periode.

                       


“De Super Shad jerkend vissen geeft onverwachte resultaten…”

Om maar even een super allround kunstaas te noemen wil ik de overbekende Super Shad van Rapala eens in de schijnwerpers zetten. Tussen al het jerkbait geweld in, is dit nog steeds een topper. Het is verbazend wat je daar allemaal mee kan! En wat denk je wat een vissen er daar al op gevangen zijn. Het is een perfecte imitatie van een vette aasvis waar je elk formaat snoek mee kan wakker schudden . Mijn favoriete kleuren zijn fire tiger en red head in wat je noemt gekleurd water, en steevast baarskleur in helder water.

s’Zomers als ik met deze plug aan de slag ga vis ik deze met rukken van een ruime meter binnen, de fractie van een seconde die de plug stil hangt terwijl we onze ontspannen lijn opspoelen is het moment dat de snoek toeslaat! Door merg en been gaat zo’n aanbeet. Dan hebben we het nog niet gehad over de aanbeten die binnen je gezichtsveld gebeuren… die zijn helemaal indrukwekkend.

Wat dacht je van Jerkbaits ? Ondertussen denk ik dat de meeste onder ons hier al positieve ervaringen mee achter de rug hebben zoniet wordt het tijd daar verandering in te brengen.Stel je voor je zou maar een van eersten zijn die dit op je water uitprobeert!

Mijn favoriet is een jerbait die mijn maatje Rob vervaardigd. Zeg maar een “glider”. Het voordeel van deze jerkbaits is dat ze makkelijk vissen doordat ze “suspending’ zeg maar zwevend in het water uitgelood zijn en daardoor zowel super traag tot supersnel te vissen zijn. Zelfs al draai je ze binnen op een constante snelheid dan zit er nog een aantrekkelijke schommeling in die onze rover niet kan weerstaan. Nog een voordeel van deze jerkbaits is dat Rob er in geslaagd is in tegenstelling tot veel fabrieksjerkbaits een hoge kwaliteitslak te gebruiken, zodat de jerkbait zijn originele kleur niet verliest na enkele dagen van intensief gebruik en er geen gaten inkomen waardoor het hout water kan opslorpen en de actie verminderd.

                       


“Bewezen kunstaas om werpend te vissen…”

Uiteraard zijn er tegenwoordig meer goeie jerkbaits in de handel verkrijgbaar. In vergelijking tot een jaar of 3 geleden is het aanbod enorm toegenomen en ik denk dat het einde nog niet in zicht is.Als je eenmaal succes
hebt gehad met kunstaas zal je het toch niet kunnen nalaten verschillende aasjes aan te schaffen en spontaan zullen er favorieten ontstaan die bij jouw persoonlijke stijl van vissen passen.

Vergeet niet welk kunstaas je ook gebruikt dat presentatie op de juiste plaats de belangrijkste factor is,nog belangrijker dan het kunstaas zelf! In de zomer, en zeker op groot water, neem ik altijd kunstaas van redelijk formaat, het begint dan vanaf een centimeter of 14. De vissen zijn in deze periode nog echt agressief te noemen en deinzen niet teug voor een forse hap. De hogere watertemperaturen zorgen ervoor dat hun metabolisme op volle toeren werkt en daardoor verteren ze veel sneller dan s’winters dus zullen ze meer moeten vreten.

                       


“Zo snel mogelijk met beleid weer terug…”

Vooral bij winderig en niet te warm weer verwacht ik de vissen tussen de 1 en 5 meter, liefst met een beetje watervegetatie of grillige taluds. In combinatie van een visvinder en elektromotor probeer ik de boot op een diepte te houden van een metertje of 4, om vanuit die positie het ondiepere water aan te gooien. Enige waterkennis is bij deze visserij een pluspunt zodat je tijdens het driften vooraf al kunt voorspellen hoe je baan er uit gaat zien en er daardoor continu optimaal gevist kan worden.
Als je nieuw bent op het water kan je eerst een stuk talud verkennen met je visvinder en door middel van een paar boeitjes een traject markeren. Het vissen kan beginnen en vissend op deze manier van. werpen,kijken op de visvinder, boot onder controle houden kan vermoeiend zijn en lijkt soms meer op werken, noem me gek maar toch heb ik een voorkeur.

Onthoud dat een in de zomer gehaakte snoek alles van zichzelf geeft tijdens de dril en houdt hier terdege rekening mee en zet na de vangst de snoek zo snel mogelijk terug. In sommige gevallen zal je de vis even moeten helpen.Als de snoek niet direct wegzwemt hou ze dan onder controle door de vis aan de staartwortel onder water vast te houden tot deze terug zwembewegingen begint te vertonen waarop je de vis zijn vrijheid kunt hergeven. Als deze handelingen vlot verlopen zijn kunnen we met een goed gevoel weer verder aan de slag!
Succes en strakke lijnen.