Zeebaars, wat kunnen we verwachten? (deel 2)
Door Joop Folkers
Grote scholen aasvis.
Een van onze mooiste visavonturen maakten we vorig jaar mee. Het liep tegen de avond toen we onze boot rustig in de nabijheid van een dicht onder de kant gelegen wrak lieten driften. Eigenlijk kon je het nauwelijks driften noemen, want er liep nauwelijks tij liep terwijl de wind de pijp aan Maarten had gegeven.
Plotseling zagen we op zo’n 3 mijl ten zuiden van ons een enorme zwerm meeuwen naderen. Makreel, was onze eerste gedachte. Sneller dan gedacht knalde deze enorme school vis in de richting van onze boot. Op een afstand van enkele honderden meters schrokken we wel even want dit was echt geen makreel, maar een grote school zeebaars. Snel pakte ik met bevende handen mijn plughengel en wachtte met een bonkend hart tot de school vis binnen het bereik van mijn hengel was.
“Blijven zoeken naar het kunstaas en de kleur van de dag levert uiteindelijk toch vaak vis op”
Op het moment dat mijn plug het water raakte, was het direct raak! De ene vis na de andere klapte vol op mijn 7 cm lange Magnum. En geloof me, ondanks het feit dat we toch al heel wat zeebaarzen hebben gevangen, is en blijft iedere aanbeet toch altijd weer uniek! Het mooiste was dat toen die grote school aasvis over “ons” wrak werd gejaagd er direct een reactie vanuit dat wrak kwam. Al die heren en dames uiteraard, die zich al die tijd voor dood hadden gehouden besloten zich namelijk direct in deze vreetorgie mengen! Zo kon het dus gebeuren dat een eigenlijk “verloren” zeebaarssessie veranderde in een van de meest sensationele visavonden ooit! Een van die bewuste uitzonderingen dus.
Nieuwsgierig.
Zoals je ook hier weer uit op kunt maken is er dus vaak veel meer vis op een bepaalde stek aanwezig dan je kunt vermoeden. Dan zijn er ook zat van die dagen dat je tegen het dode tij aanzit en er weinig tot geen getijdestroom loopt. Kortom hopeloze dagen die je over het algemeen dan ook het liefst weer zo snel mogelijk vergeet. Maar ja, ook dat hoort bij de zeebaarsvisserij dus moet je er het beste maar van zien te maken. Het zijn juist vaak die dagen, dat ze enorm nieuwsgierig zijn, je kunstaas tot aan de boot volgen om vervolgens weer om te keren! Die dagen dat je jezelf en je vismaatje moed in praat, dat ze toch eens weer moeten gaan vreten!
We hebben tijdens dit soort dagen ook heel veel meegemaakt, dat vriend zeebaars je kunstaas als het ware gewoon even proefde, door het voor in zijn bek te nemen waardoor hij het als het ware gewoon even tegen hield. Had je dan eindelijk geluk dat je een vis haakte, dan zwom de gehele familie dicentrarchus labrax er uit nieuwsgierigheid achteraan! Of ze dit nu uit voedselnijd of pure nieuwsgierigheid doen is ons tot op heden niet echt duidelijk. Meestal zijn het de kleinere vissen die je kunstaas aanvallen terwijl de grotere exemplaren in de regel rustig meezwemmen.
””
Op een een of andere manier zijn ze die dagen op de plug soms fanatieker. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de enorme herrie dat zo’n fraai stukkie kunstaas onder water maakt. Ik heb zelfs wel meegemaakt dat ik 2 zeebaarzen tegelijk op een plug ving. Dus blijkt maar weer dat het op zo’n moment van groot belang is voor welke kunstaassoort je kiest.
Welk kunstaas.
Tja, als je deze vraag kunt beantwoorden ben je klaar. Maar zoals bekend is geen andere zeevissoort zo gevoelig voor kleur en model als onze zeebaars. Hij is wat dat aangaat minstens net zo eigenwijs als neef snoekbaars! Zo vang je alleen op gebonden jigkoppen voorzien van een twister en zo willen allen een shad of een plug! Het is dus altijd een kwestie van blijven zoeken en uitproberen.
Ik kan me dan ook voorstellen dat sommige vissers het na een korte periode alweer voor gezien houden. Zeker als doorzettingsvermogen en een klein beetje fantasie ontbreken moet je niet aan het zeebaarzen beginnen! Ik weet zeker dat je je zelf alleen maar loopt te ergeren. Neen, zorg daarom als je echt fanatiek aan het zeebaarzen wilt slaan voor de volgende benodigdheden.
Een groot assortiment kunstaas waaronder:
gebonden koppen in meerdere gewichten(7-10-14-18-22-28 gram) en kleuren (geel/wit-groen/wit-blauw/wit) we versieren onze gebonden koppen met twisters dus is een goed assorti twisters een must belangrijk zijn de kleuren- parelmoer/rood/zwart en groen heb je de mogelijkheden om met een plug te vissen stel dan een leuk assortiment samen/ het blauwe makreeltje en de red-head mogen hierbij niet ontbreken lepels zijn op die momenten dat onze vrienden aan de oppervlakte jagen een must/ ook als je verre worpen wilt realiseren biedt een goede slanke lepel uitkomst zelf zweren we momenteel bij de Moresilda serie van Shimano deze gestroomlijnde lepels zijn verkrijgbaar 9 kleuren en in de gewichten 6-15 22-32 gram last but not least is een uitgebreid assortiment shads soms een echte killer soms komen ze weken mijn kunstaasdoos niet uit! Goede kleuren zijn salt/pepper-groen/wit-blauw/wit (Culpritt) neem tot slot ook wat kleinere shads op voorraad. Heel goed zijn de 10 cm lange shadjes van Salt Shaker (kleur Ice-shad)
“De kleine magnum van Rapala is op sommige dagen hét plugje”
Dit is dan maar een klein deel van het kunstaas assortiment dat we tijdens een visdag bij ons hebben en dan nog grijpen we wel eens mis. Soms kijken we elkaar wel eens aan en schieten we gewoon in de lach. Zeker als je dan weet dat je vroeger alleen wat ongebonden koppen in verschillende gewichten en een handje witte twisters in je tas had gefrommeld. Ving je dan niets, dan zat er gewoon geen zeebaars! Nu weet je dus wel beter en blijf je gewoon net zo lang zoeken en rommelen tot je vis vangt. Natuurlijk zijn er ook zat dagen bij dat je onverricht ter zake huiswaarts keert. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij onze sport nietwaar!
Niet te zwaar.
Tot slot nog iets over het materiaal. Er is tegenwoordig genoeg mooi zeebaarsmateriaal te koop. Vrijwel iedere hengelsport groothandel heeft wel een eigen zeebaarshengel op de markt gebracht. Het is maar net wat je zelf wilt betalen en wat je smaak is.
Een strakke hengel met een maximale lengte van 3.30 mtr waarmee je een gewicht van circa 50 tot 100 gram weg kunt zetten is perfect. Kies voor een niet al te zware uitvoering want je staat er tenslotte de gehele dag mee in je knuisten. Veel plezier in de goede dagen die nog komen gaan!