**KLAAR**                Wintervissen op snoek in Ierland                   (deel 2

Wintervissen op snoek in Ierland (deel 2)

Door Ferdinand Heijerman

Kleine meren

Hoe klein zijn de kleine meren waarover ik het ga hebben? Nou, sommige ervan zijn toch nog behoorlijk ‘aan de maat’. Ik zal me richten op meren van enkele hectaren tot en met meren van ± 300 hectare. Gemiddeld zijn de snoeken hier kleiner dan op de grote Ierse meren, maar de aantallen die je er kan vangen maken dit ruimschoots goed. Het merendeel van de snoeken zit onder de 90 cm, maar niettemin loopt er op sommige meren regelmatig een snoek tussendoor die daar ruim boven zit.

                       



Typerend voor de meeste kleine meren is dat ze relatief veel ondiepe zones kennen. Ik praat dan over zones met een diepte tot ongeveer 3 á 5 meter. Daarna gaat het de diepte in. Vaak is het diepste punt van het meer een meter of 10 tot 15. Dit is meestal een vrij klein gebied in vergelijking met de ondiepere oeverzones. Nu zul je zeggen: in de winter zit alle snoek mooi geconcentreerd in dat relatief kleine diepe gedeelte, dus dat is lekker makkelijk. Gewoon een kwestie van diep slepen met kunstaas of een dode aasvis laten zakken. Mis! Op de kleine meren vang je vaak het best als je met ondiep lopende pluggen sleept over de ondiepe gedeelten. Vergeet uiteraard niet om de taluds langs de randen van de ondieptes mee te pakken. Pluggen (of ander kunstaas) die 2 tot 4 meter duiken zijn ideaal. Omdat er geen planten meer staan kan er met lichte hengels gevist worden, hetgeen de feestvreugde tijdens het drillen van een snoek alleen maar vergroot. Kies voor een hengel met een werpvermogen tussen de 15 en 40 gram, afhankelijk van het kunstaas dat je wilt gebruiken.

Als je ‘snoeknamig’ uitziende stekken tegenkomt op ondiep water, vis zo’n stek dan ook eens werpend af met spinners, pluggen, lepels of zelfs jerkbaits. Ja, op kleine meertjes kun je ze zelfs in de winter vangen op ondiep lopend aas! In de koudste periodes van de Ierse winters (dagtemperatuur nog altijd boven nul) kun je de snoek inderdaad vaak in het diepe gedeelte van het meer verwachten. Vis in dat geval op dezelfde manier als op de grote meren.

Sommige van de kleine Ierse meren wijken in structuur wat af van de rest, in die zin dat er nauwelijks een ondiepe oeverzone is. Vlak bij de kant zakt de bodem middels een steil talud af naar grote diepten. Soms is het 5 meter uit de oever al 10 meter diep! Deze meren bieden weinig paaiplaatsen voor de snoek en het aanbod aan prooivis is beperkt. Meestal zit er weinig snoek, maar er kunnen wel enkele grote snoeken rondzwerven. Een taaie visserij, maar wellicht iets voor een enkele volhouder. In het algemeen adviseer ik echter om je vooral te richten op meren met veel ondiepe zones.

                       


“Slepen met kunstaas in de vroege winter leverde deze dame op”

Ierse gezelligheid

De meeste sportvissers die naar Ierland gaan voelen zich al snel thuis. Dit heeft veel te maken met het feit dat de Ieren een erg relaxte levenshouding hebben. Ze zijn vriendelijk, behulpzaam en ze hebben altijd tijd voor een praatje. Over je visdag bijvoorbeeld. Want vissen is in Ierland een normaal gespreksonderwerp en niet zoals in Nederland een soort taboe. Opmerkingen als ‘wat zielig’, ‘doet het die beesten geen pijn?’ of ‘dierenbeul’ zul je in Ierland niet horen!. De plek bij uitstek voor zo’n praatje is de pub, hetgeen een afkorting voor public house is, een soort publieke huiskamer dus. In de pubs heerst een gemoedelijke sfeer en hier ontmoeten mensen van alle soorten, rangen en leeftijden elkaar. In de winter brandt er in de pub meestal een open haard en regelmatig wordt er live muziek gespeeld. Diverse soorten uitstekend bier van de tap, waaronder uiteraard het vermaarde Guinness, zijn voorhanden. Evenals hot whiskey en Irish coffee. Een betere plek om na te praten over de visdag is er niet!

                       


Ierse pubs: gezelligheid troef

Waarom wintervissen in Ierland?

Ik zal puntsgewijs de voornaamste redenen noemen:

. de snoekvisserij is goed omdat de watertemperatuur hoger is dan in Nederland (actievere snoek) en de snoek geconcentreerd zit op bepaalde diepten, hetgeen het makkelijker maakt om gericht te vissen . er wordt in Ierland vrijwel niet gevist in de winter, dus je hebt het rijk alleen . geen kans op dichtgevroren meren . reis, accommodatie en boothuur zijn meestal voordeliger in de winter . een Irish coffee, een Guinness of een hot whiskey smaken het lekkerst bij een knapperend haardvuur in een gezellige Ierse pub!

Goede vangst, enne…vergeet niet je wakhakkende vismaten in Nederland een ansichtkaartje te sturen! Voor vragen of opmerkingen of wintervissen op snoek in Ierland: stuur een e-mail naar ferdi_pike@hotmail.com

 

ANDEREN LAZEN OOK